Op naar het strand!

Het is momenteel ultiem strandweer in Nederland, maar ook ‘s nachts is er veel moois te zien.

Na een toch wat tegenvallende start van de zomer met ietwat te lage temperaturen voor de tijd van het jaar en vrij wisselvallig weer is het momenteel volop zomer met veel zon en hoge temperaturen. Plaatselijk werden gisteren (woensdag) zelfs tropische waarden bereikt, dat wil zeggen 30,0 graden of meer, en ook vandaag en morgen is dat lokaal weer mogelijk. De stranden en strandtenten worden dan ook volop bezocht, met als gevolg lange files richting de meest bekende badplaatsen. Niet alleen overdag is het echter goed toeven op de stranden, ook ’s avonds en ’s nachts is er momenteel iets prachtigs te zien.

Het is zomervakantie en vooral voor de thuisblijvers was het de eerste weken in eigen land even afzien. Het regende regelmatig en echt warm was het ook niet. Deze laatste dagen is dat echter wel anders. De zon schijnt volop en het is warm, plaatselijk zelfs erg warm. In het binnenland liep het kwik bijvoorbeeld gisteren veelal op naar 28 tot ruim 30 graden en ook vandaag en morgen is een tropische dertiger in het oosten en zuidoosten niet uitgesloten.

Aan de kust is het net even iets minder warm, maar met gemiddeld 25 graden is het prima strandweer. De zeewatertemperatuur ligt tussen 18 en 20 graden en vooral als er gedurende de middag een licht verkoelend briesje vanaf zee opsteekt, is het genieten geblazen.

Zeevonk
Niet alleen overdag is het echter aangenaam op het strand, ook ’s avonds en ’s nachts zijn er in deze tijd van het jaar mooie dingen te zien. De zonsondergang is vaak prachtig en vooral op rustige zomeravonden is er af en toe een bijzonder fenomeen te zien, namelijk zeevonk. Dit is een algensoort die zich van nature ook in de Noordzee huisvest. Vooral in de maanden juni en juli stijgen de algen bij gunstige omstandigheden op naar het zeeoppervlak en lichten als gevolg van een chemische reactie op door onder andere het breken van de golven. Een bijzondere blauwe gloed is vervolgens te zien in de branding en de golven.

Flitsend nachtlichtje
Zeevonk is vooral bij warm weer te zien in ondiep water, ofwel op of vlakbij bij de kustlijn, en de oorspronkelijke naam is noctiluca scintillans, wat letterlijk ‘flitsend nachtlichtje’ betekent. Het algje ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje, met een staartje aan de achterkant en is lichter dan het water. Door wervelingen in het zeewater worden de algen omlaag getrokken, maar bij kalme omstandigheden stijgen ze door het drijfvermogen weer op.

Chemisch proces
Als de algen in beweging komen, doordat ze bijvoorbeeld opgeschrikt worden door een vijand of door het breken van de golven, lichten ze op en produceren een blauwe lichtflits, een chemisch proces waarbij een heleboel energie vrijkomt. Die energie wordt meteen omgezet in licht. Dit wordt bioluministiscentie genoemd en dient bij deze algen om vijanden op een veilige afstand te houden.

Neusje van de zalm
Feit is dat het op een mooie, rustige zomeravond in juni of juli een fantastisch en mysterieus aanzicht oplevert. Niet alleen als je vanaf het strand het water in kijkt, maar ook als je je in het water begeeft en als je achterom kijkt naar je oplichtende voetsporen in het natte zand in de branding. Ook komende nacht zal het bijzondere fenomeen plaatselijk te aanschouwen zijn, misschien als toetje na een heerlijke zonnige en warme dag op het strand…

Voorlopig is morgen (vrijdag) de laatste warme en zonnige dag van deze periode. ’s Avonds trekken er enkele stevige regen- en onweersbuien het land over en vervolgens stroomt iets minder warme lucht binnen. In het weekend komt de temperatuur dan nog uit op slechts 18 tot 20 graden met een afwisseling van zon, maar ook een paar buien.

Bronnen: Meteo Consult, Kennislink, Ecomare