Regionale hittegolf op komst

De zomer is nu goed losgebarsten. In het zuidoosten komt het zelfs tot een heuse hittegolf.

De zomer is nu goed losgebarsten. Zo worden stranden druk bezocht, kunnen we 's avonds de hele avond in zomerkleding buiten zitten en komt het in het zuidoosten van het land deze week zelfs tot een heuse hittegolf.

Officiële definitie van een hittegolf
Om officieel te kunnen spreken van een hittegolf is een periode van minstens 5 dagen op rij met maximumtemperaturen van 25,0 graden of meer nodig, met van die 5 dagen minimaal 3 tropische dagen met minstens 30,0 graden. Met name in delen van Limburg en het oosten van Brabant worden vandaag al de eerste 'dertigers' bereikt. Gedurende de rest van de week gebeurt dat daar nog enkele malen.

Laatste regionale hittegolf: zomer 2010
De laatste keer dat het tot een regionale hittegolf kwam was in 2010, in de periode 23 juni tot en met 4 juli tijdens het voor Nederland zo enerverend verlopen WK Voetbal. Dat was meteen een flinke hittegolf. Uitgaande van de veelal warmste lokatie toentertijd, het Limburgse Arcen, duurde de hittegolf in totaal 12 dagen met maarliefst 5 keer een tropische maximumtemperatuur. Het heetst werd het op 2 juli. Het Brabantse Volkel noteerde die dag een maximum van 35,6 graden.

Laatste landelijke hittegolf: zomer 2006
Een landelijke hittegolf, waarbij wordt uitgegaan van landelijk hoofdstation De Bilt, is het laatst voorgekomen in 2006. Dat was meteen de op twee na langste uit de geschiedenis. Van 15 juli tot en met 30 juli kwam de maximumtemperatuur op 25,0 graden of meer uit; 16 dagen lang. Totaal 8 dagen verliepen met 30,0 graden of meer, met de hoogste waarde op 19 juli: 35,7 graden. En juli 2010 zou de warmste maand in zeker 300 jaar worden.....

Vrijdag broeierig, vooral later buien met onweer
Zo heet als toen wordt het deze keer niet, maar behoorlijk warm is het zeker. Vrijdag gaat het daarbij broeierig aanvoelen met vooral in de avond vanuit het zuiden enkele buien met onweer. Meer details over de buien voor wat betreft tijdsverloop, lokatie(s) en zwaarte zijn nu nog niet aan te geven, maar uiteraard houden we de meest actuele berekeningen en weerkaarten in de aanloop naar vrijdag toe goed in de gaten. Wat vrij zeker is, is de ferme afkoeling in het weekend met maximumtemperaturen van 17 tot 21 graden. Helemaal verregend is het dan absoluut niet: soms valt er wel een bui, maar het grootste deel van de tijd is het droog met af en toe ruimte voor zonneschijn.

Bron: Meteo Consult, KNMI.

Tot slot nog even dit. Nu het zomerweer eindelijk goed is losgebarsten, hebben we een zomeractie georganiseerd: Stuur ons nog deze week je mooiste zomerfoto via Twitter (@MeteoConsult, hashtag: #zomerfoto) of via onze pagina op facebook en maak kans op 1 van deze drie prijzen: een workshop wolken herkennen of een kijkje in onze weerkamer of het boek "Hollandse Wolkenluchten".

De winnaars maken we dan dit weekend bekend.