Aan de vooravond van volop zomerweer

Na het weekend is het een aantal dagen op rij volop zomerweer: zonnig, droog en (zomers) warm.

Zeker vier dagen met volop zon en warmte staan ons na het weekend te wachten. De hoogste temperaturen worden dinsdag, woensdag en donderdag verwacht. Ook aan de westkust zijn dan zomerse temperaturen van rond 25 graden haalbaar.

Warme en zomerse dagen
Volgens het langjarig gemiddelde (1981-2010) telt de weerkundige zomer totaal 60 warme dagen in het midden van het land, te weerstation De Bilt. Tot nu toe heeft de zomer van 2012 18 dagen waarop de maximumtemperatuur op minstens 20,0 graden uitkomt. Voor wat betreft het aantal dagen met maximumtemperaturen van minstens 25,0 graden, zomerse dagen, is 21 dagen normaal. De zomer van 2012 komt tot nu toe echter nog niet verder dan 3. Maar na het weekend komen er opeens zowel een aantal warme als zomerse dagen bij; waarschijnlijk minstens zeven warme dagen op rij (!) en minstens 4 zomerse dagen op rij. Voeg daarbij droog weer en volop zonneschijn en het zomerfeest is (eindelijk) compleet.

Eerst redelijk koele noordweststroming
Voor het zover is, hebben we vandaag nog met een vrij koele noordweststroming te maken. Het wordt vanmiddag tussen 16 en 19 graden en dat na een frisse nacht met in Enschede Airport Twente minimaal 4,2 graden (aan de grond 1,9 graden). Omdat het niet hard waait, is die koelte nog wel 'te behappen'. Bovendien blijft het vrijwel overal droog en is er bij tijden zonneschijn met de meeste zonuren langs de kust; naar verwachting totaal 7 tot 9 uren. En vanavond klaart het overal (flink) op met het naderbijkomen van een hogedrukgebied. Er volgt daardoor opnieuw een frisse nacht met minimumtemperaturen van 6 graden in Twente tot 11 graden op het strand.

Met dank aan Xerxes...
Het hogedrukgebied dat onze Duitse collegameteorologen de naam 'Xerxes' hebben gegeven, komt uiteindelijk morgen, zondag, met het zwaartepunt boven ons land te liggen. Dit zorgt voor meer zon dan vandaag - al kunnen in het oosten en noordoosten toch nog even vrij veel stapelwolken ontstaan - droog weer en weinig wind. Deze combinatie brengt de temperatuur al op een iets hoger niveau: het wordt 's middags 18 graden op de Waddeneilanden tot 21 graden in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en het zuiden van Gelderland. Kortom, goed weer voor allerlei buitenactiviteiten!

Zomerse temperaturen
Vervolgens trekt het hogedrukgebied oostwaarts met bestemming Polen op maandag en Wit-Rusland op dinsdag en woensdag. Maar Xerxes houdt een flinke uitloper (rug van hoge druk) boven ons land, zowel aan de grond als in de hoge luchtlagen. Hierdoor wordt het zonnig en droog zomerweer. En aan de zuidflank van het hogedrukgebied waait een oostelijke wind die warmere lucht naar de lage landen brengt, hoewel de wind in ons land zelf niet overtuigend oostelijk is. Maar wel in de gebieden waar de warme lucht vandaan komt, zoals Zuid-Duitsland en Tsjechië. De temperatuur stijgt maandag in het binnenland al plaatselijk tot de zomerse 25 graden, of het dan ook al op het landelijk meetpunt De Bilt lukt, is even afwachten. Dinsdag, woensdag en donderdag lukt dat wel, met aan de westkust maximumtemperaturen van rond 25 graden en in het binnenland maximaal 26 tot 28 graden, op vooral woensdagmiddag en donderdagmiddag in met name Limburg misschien 29 graden.....

Hoe het zomerweer vanaf vrijdag verdergaat, hoor je in optie 5 en 6 van de weerlijn 0900-9725 (55 cent/minuut). Kies 5 voor de verwachting voor Nederland tot 10 dagen vooruit en kies 6 voor de vierweekse verwachting en de maandverwachting(en).

Bron: Meteo Consult, KNMI.