Zomerweer in Europa

Een blik over de grens. Waar is het wel mooi weer?

Nu ook in Noord-Nederland de schoolvakantie op het punt staat om te beginnen, is het een goed moment om het weer in Europa eens onder de loep te nemen. In eigen land knapt het weer volgende week tijdelijk op. Maar een echte stabiele en warme zomerperiode zit er nog steeds niet in. Dus richten veel vakantiegangers hun blik over de grens. Waar is het wel mooi weer?

Verbetering in Noordwest-Europa
Het natte en vrij koele weer in het westen van Europa maakt hier de komende dagen plaatst voor zon en warmte. Een hogedrukgebied, dat momenteel nog op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden ligt, bouwt zich de komende dagen verder op en verplaatst in het weekeinde naar Nederland. Hierdoor worden storingen die vanaf de Oceaan naar Europa trekken afgebogen richting IJsland. Op steeds meer plaatsen blijft het volgende week daardoor droog en wordt het, met meer zon, ook warmer. In Engeland wordt het zelfs 20 tot lokaal 25 graden. In Ierland en Schotland blijft de kans op een bui aanwezig en is het met 16 tot 20 graden minder warm. Ook in Noorwegen blijft het niet overal droog. Langs de westkust is het zelfs fris met maxima rond 15 graden. Beter is het weer begin volgende week in Denemarken waar de zon schijnt en het ’s middags 20 tot 23 graden wordt. Ook in het zuiden van Zweden en Finland komen dit soort temperaturen voor en is het ronduit zonnig. Naar het noorden toe is het wat minder warm maar wel vrijwel overal droog.

Zomerwarmte in het oosten
Over onze oostgrens, in Duitsland, gaan we volgende week volop zomers van start. Het is er warm met maxima rond 25 graden. Wel neemt de kans op een regen- of onweersbui later in de week vooral in het oosten en zuiden toe. Vooral aan de noordkant van de Alpen, dus ook in Zwitserland en Oostenrijk worden in de tweede helft van de week stevige buien verwacht. Ook in Polen, Tsjechië en Slowakije kunnen een paar buien vallen maar is het wel volop zomer. De buien zijn ook actief in Hongarije en delen van de Oekraïne en Roemenië maar ook hier is het zomers warm met 24 tot 28 graden.

Aanhoudende hitte in het zuiden
Op weg naar het zuiden van Europa kom je door het grotendeels zonnige en opwarmende Frankrijk waar het volgende week van noord naar zuid 25 tot 30 graden wordt. In Spanje en Portugal blijft het heet. In het noorden van Spanje, langs de Golf van Biskaje, wordt het 20 tot 25 graden. Elders is het veel warmer op het Iberisch schiereiland. Langs de Portugese Oceaankust wordt het 25 tot 30 graden maar landinwaarts veel warmer. Ook in de rest van Spanje schijnt de zon uitbundig. Langs de Costa’s loopt het kwik op naar 27 tot 30 graden maar verder van de kust schiet de thermometer omhoog richting de 40 graden. Ook elders in het Middellandse zeegebied blijft het volgende week zonnig en warm. Wel vallen in een deel van Italië en de Balkan op steeds meer plekken enkele regen- en onweersbuien. Dit levert ook een lichte daling op van de verder zomerse tot tropische temperaturen. In Griekenland en Turkije blijft de zon overuren maken en is het aanhoudend heet met op veel plaatsen 35 tot 40 graden.

Gedetailleerde verwachting
Wilt u meer details over de weersverwachting op de voor de komende 10 dagen met daarin de visies van diverse weermodellen als het ECMWF en NCEP en uiteraard de ensembleverwachtingen, bel dan de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 50 ct. per min). Onder optie 5 staat de lange termijnverwachting en onder optie 6 de verwachting voor 4 weken vooruit. Meer informatie over het weer op diverse plaatsen in Europa en daarbuiten kun je opvragen door een SMS te sturen naar 5454. Toets WL [PLAATS], bijvoorbeeld WL MADRID. Stuur dit bericht naar 5454. Vrijwel onmiddellijk ontvang je een bericht terug met de weersverwachting voor de komende dagen. Dit werkt niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland voor ruim 200.000 verschillende plaatsen.

Bron: Meteo Consult

Foto voorpagina: Nel Span, Drunen