Zomerse speldenprik

Eindelijk, zo de zomer komt en aan. Hoe lang gaat het duren?

Het lang verwachtte zomerweer komt er aan. Maar met de nieuwe weerkaarten in de hand lijkt het slechts net wat meer te worden dan een eendagsvlieg. Een lange periode met warm en stabiel zomerweer lijkt onwaarschijnlijk.


Hogedrukgebied
Verantwoordelijk voor de weersverbetering is een hogedrukgebied dat momenteel nog boven de Oceaan ligt. Het systeem breidt zich in de loop van het weekeinde via Frankrijk uit in de richting van ons land. Een hoopvolle ontwikkeling.  Ligt de kern zaterdag nog ten westen van ons land, maandag wordt het centrum van het hogedrukgebied boven Duitsland verwacht.  De atmosfeer komt onder de vleugels van dit hoog eindelijk tot rust. Het klaart in de loop van het weekend flink op, al ontstaat er zondag boven land ook nog flink wat aan afgeplatte stapelwolken.  Maandag zou dan een schitterende zomerdag moeten worden. Volop zon en temperaturen die ruim boven de 20 graden uitkomen. Ideaal strandweer.  Maar voor hoe lang?

Depressie
Opvallend is de grote en diepe depressie die maandag arriveert in de buurt van IJsland. Het lijkt wel een weerkaart die past bij een herfstmaand.  De berekeningen van de verschillende modellen laten er geen twijfel over bestaan. In het kielzog van dit omvangrijke lagedrukgebied gaat in de loop van volgende week een nieuwe hoeveelheid koele oceaanlucht op weg naar het Europese vasteland. Tegelijkertijd gaat het hogedrukgebied, dat deze zomer een trouwe verschijning is in de buurt van de Azoren, terug in zijn mand, of wel, terug naar de Atlantische Oceaan.


Prima week
Het is dus wachten op de terugkeer van de koele oceaanlucht. Maar voor die ons bereikt, volgen na de prachtige maandag nog een aantal heerlijke zomerdagen. Dinsdag wordt het landinwaarts plaatselijk 25 graden al kan een zwak front dan al weer wat roet in het eten gooien in de vorm van wolkenvelden.  Toch is de kans groot, dat het ook woensdag en donderdag nog prima weer is. Droog, flink wat zon, en comfortabele temperaturen.  Al met al toch een mooie slotweek van deze teleurstellende julimaand.


Pakken
Was dat het dan voor zomer 2012. Nee, dat kunnen we nog absoluut niet met zekerheid vast stellen. Al zal het voor velen een teleurstelling zijn, als er aan het mooie weer volgende week alweer zo snel een einde komt. Het devies is dan ook: pak wat je pakken kunt, ofwel, probeer optimaal van de mooie dagen begin volgende week te genieten.