Vierdaagseweer

De Nijmeegse vierdaagse gaat dinsdag van start. We hebben weersinformatie voor wandelaars en feestvierders.

Een herhaling van 2006 zit er in ieder geval niet in. De 4Daagse werd toen na 1 dag afgelast door de gevolgen van de heersende hittegolf. Dit jaar is hitte niet aan de orde. De weersomstandigheden zullen zeer wisselend zijn en daarbij speelt toeval een grote rol. Immers, de ontwikkeling en het verdwijnen van buien is een uitermate dynamisch proces. Bovendien hebben we dinsdag te maken met een golvend front. Dat is voor te stellen als een vlag in de wind, waardoor het nauwelijks te berekenen valt in hoeverre een deel van het front (deel van de vlag) welke kant op gaat schuiven (wappert).

Straalstroom bepaalt
De aanjager van het wisselvallige weer voor de komende week is de straalstroom. Dat is een zone met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte die fungeert als een transportband van storingen. Allerlei fronten en lagedrukgebieden worden onder die straalstroom meegevoerd als ware de straalstroom een schoorsteen die de rook omhoog zuigt. Aangezien die zone met hoge windsnelheden de hele week boven ons en onze omgeving aanwezig blijft, is het algemene woord ‘wisselvallig’ van toepassing. Alleen, hoe nat is wisselvallig? We gaan de wandeldagen van de vierdaagse mars stuk voor stuk doornemen.

Dinsdag
De eerste wandeldag (en dat is de vierde dag van de Vierdaagse feesten) is al gelijk een lastige voor wat betreft storingenconstructie. Er liggen waarschijnlijk twee fronten over ons land, waarbij er op veel plekken buiige regen valt.  De diverse weermodellen zijn nogal wisselend over de precieze positionering van beide storingen. Het golft allemaal nogal in de westelijke stroming en het is een op en af situatie, ofwel, het zal bij tijden regenachtig zijn, maar er zijn ook droge perioden. Koud is het zeker niet, met maximumtemperaturen van 19 of 20 graden. De hoge luchtvochtigheid zal het voor de wandelaars al snel tamelijk klam maken, zeker als de zon heel even door de bewolking heen piept. Dinsdagavond blijft er bij tijden regen vallen, mogelijk verhevigt de neerslag zelfs.

Woensdag
Dat wordt weertechnisch een vrij spannende dag. De grote vraag is namelijk; gaan de fronten inderdaad wegschuiven uit de omgeving van Nijmegen? De neerslagzones die op dinsdag boven ons hangen, worden in meerdere modelvisies geleidelijk meer noordwaarts geduwd en daarmee verschuift het zwaartepunt naar de noordelijke helft van Nederland. Tijdens de dag van Wijchen lijkt het wel grotendeels bewolkt te blijven op het parcours, maar is het vooralsnog veelal meer druilerig, dan dat er flinke perioden met regen zijn. Bovendien is Zuid-Nederland dan in wat warmere lucht terecht gekomen, achter een warmtefront. Bij de nachtelijke start zal het 14 of 15 graden zijn, overdag wordt het maximaal 21 graden. En ook dan geldt; broeierig. Woensdagavond maakt gerede kans om redelijk fraai te verlopen, want we verwachten meerdere brede opklaringen.

Donderdag
In de nacht naar donderdag wordt de tijdelijke warmte alweer verdreven door een vrij inactief koufront. Al snel in de ochtend wordt de lucht in de hogere lagen van de atmosfeer dermate koud dat er buien worden opgewekt. Vanuit het westen schuiven aldus buien het land over, die behoorlijk pittig kunnen uitpakken, met onweer. Het zou ons niet verbazen als de meeste lopers droog van start kunnen gaan voor de dag van Groesbeek, maar buien lijken in de loop van de dag onvermijdelijk. Zeker in de loop van de middag worden die buien nogal pittig, met kans op onweer. De zon komt wel af en toe tevoorschijn, er waait een vlagerige zuidwestelijke wind, 3-4 Bft, en de maximumtemperatuur zal rond 18 graden schommelen.

Vrijdag
Het is natuurlijk nog ver weg, maar laten we toch proberen de laatste dag door te nemen. De dag waarop de wandelaars hun ‘moments of fame’ beleven als zij de laatste kilometers over de Via Gladiola maken. Het mooie is dat we te maken krijgen met een uitloper van een hogedrukgebied. Het zijn de randen van het Azorenhogedrukgebied die zich wat meer richting de Benelux en Noordwest-Frankrijk vertonen. Daarmee wordt de buiigheid onderdrukt en op een enkele licht bui na, lijkt het dan ook droog te blijven tijdens de vierde wandeldag. Stapelwolken en zonneschijn wisselen elkaar af en met een lichte bries wordt het een graad of 18. Vrijdagavond ziet er vooralsnog droog uit met ruimte voor zonneschijn. Warm kan het niet meer worden, maar een kalm en droog einde van het wandel- en feestspektakel zou natuurlijk prachtig zijn voor iedereen.

Bronnen: Meteo Consult, uitsnede foto voorpagina is van Hans Wildeboer.