Rondje Europa

Bijna 8 miljoen Nederlanders brengen hun zomervakantie in het buitenland door. We kijken even naar het Europaweer.

Deze zomer gaan 11 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie, aldus de ANWB. Dat aantal is lager dan vorig jaar. Toen waren dat bijna 11,5 miljoen vakanties. Reden van deze daling is de crisis en het lage consumentenvertrouwen, meldt de toeristenbond. Ruim 3 miljoen vakantiegangers vieren vakantie in eigen land. Dat is 5% minder vakantiegangers dan vorig jaar. Bijna 8 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming en dat komt neer op 2% minder mensen dan vorig jaar. Ondanks een lichte daling is Frankrijk nog steeds de onbetwiste koploper als zomervakantiebestemming. Maar net als vorig jaar zijn deze zomer ook betaalbare, zonzekere bestemmingen als Turkije en Spanje in trek. We kijken even naar de weersverwachtingen voor Europa voor de eerstkomende dagen.

Antalya: zondagmiddag 41 graden
Over de bekende vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa kunnen we kort zijn: zeker in de periode zondag tot en met donderdag blijft het daar zonnig, droog en (erg) warm. De Canarische Eilanden, Balearen, Spaanse Costa's, Algarve, de Franse Rivièra en Turkse zuidkust zijn van die gebieden waar je de regen in ons land snel vergeet als je daar eenmaal bent. Op de meeste stranden wordt het tussen 26 en 30 graden, maar de Kroatische kusten, Griekse kusten en Turkse zuidkusten noteren hogere temperaturen: in met name Antalya kan het morgenmiddag alweer 41 graden worden en op maandag wordt daar een maximum van 39 graden voorzien. Of dat nou zo prettig is...?

Weersverbetering Alpengebied op komst
In de Alpen gaat het weer verbeteren. Vallen er morgen (zondag) op grote schaal nog enkele regen- en onweersbuien, maandag, dinsdag en woensdag is het er bijna overal droog (dinsdag misschien in Beieren en Noord-Tirol wat regen) en komt de zon er aan te pas. Het zonnigste weer is daarbij vooral aan de zuidkant van het Alpenmassief te vinden. De temperaturen in het laagland stijgen snel tot tussen 20 en 24 graden, maar woensdag wordt het al 22 tot 28 graden. En in met name de Franse en Italiaanse Alpendalen is het steeds warmer met daar op dinsdagmiddag 27 tot 30 graden en woensdag naar verwachting 29 tot 32 graden. In de bergen warmt het ook snel verder op, met uiteindelijk woensdagmiddag op bijvoorbeeld 1500 meter hoogte temperaturen rond de 20 graden. Donderdag lijkt het op grote schaal nog iets warmer te worden in de bergen, maar komt vanuit het westen via Frankrijk een storing met (stevige) onweersbuien opzetten.

Frankrijk
In Frankrijk valt zondag plaatselijk nog wat regen of een bui, maar voor de dagen daarna wordt droog weer en veel zon verwacht met geleidelijk hogere temperaturen. Alleen in een strook van Normandië tot en met de Elzas komen van tijd tot tijd nog veel wolken voor. Maandag wordt het maximaal 19 tot 25 graden (aan de Kanaalkust iets koeler), maar dinsdag en vooral woensdag nog warmer met in het zuiden dan her en der 33 graden. Op donderdag volgt vanuit het westen afkoeling gepaard gaande met verspreide regen- en onweersbuien.

Duitsland
In Duitsland blijft het net als in in de Benelux wisselvallig met regelmatig buien. In de zuidelijke delen zoals het Zwarte Woud is het droger. De meeste regen wordt in het noorden en (noord)oosten van Duitsland verwacht. Vooral dinsdag is het er op uitgebreide schaal erg nat met daarbij middagtemperaturen van maximaal 17 tot 20 graden. Waarschijnlijk breekt woensdag de zon goed door en wordt het een aantal graden warmer, maar in het uiterste noorden - met name de Noordzee- en Oostzeeregio - lijkt die verbetering niet door te komen.

Oost-Europa
Het is in de oostelijke delen van ons continent zoals Polen en Tsjechië eveneens vrij wisselvallig. De zon laat zich regelmatig zien, maar dagelijks vallen ook een paar buien, de meeste buien worden dinsdag voorzien. Op die dag wordt het slechts 15 tot 19 graden, op andere dagen wordt het veelal 17 tot 23 graden. Overigens is het in het zuiden van Slowakije telkens net iets warmer.

Balkan
Op de Balkan vallen zondag in de noordelijke landen nog enkele buien, lokaal onweer. In het zuiden is het zonnig, droog en (zeer) warm met in Bulgarije en Roemenië bijvoorbeeld her en der maximumtemperaturen rond 40 graden. Maandag wordt het van het westen uit overwegend zonnig en op de zuidoostelijke Balkan iets minder heet. Dinsdag en woensdag zijn overwegend zonnige en droge dagen met dan maximumtemperaturen tussen veelal 23 en 31 graden.

Verenigd Koninkrijk
Zondag is het op de Britse eilanden op een enkele bui na droog en komt de zon regelmatig kijken. Het wordt gemiddeld rond 13 graden in Schotland tot 19 graden in Londen en omgeving. Maandag, dinsdag en woensdag worden echter veel wolken en (veel) buien verwacht, woensdag soms met onweer. De temperatuur gaat dinsdag en woensdag wel enkele graden omhoog; in het zuiden van Engeland wordt het omstreeks 21 graden.

Scandinavië
Het is in Scandinavië sterk wisselvallig weer met zowel zonneschijn als wolkenvelden met enkele buien. De middagtemperaturen komen zo tussen 11 en 17 graden uit, maar in met name Zweden en Finland is het zondag en maandag een paar graden warmer.

IJsland
Op IJsland is het de eerstkomende vier dagen nog vrij warm met maximumtemperaturen tot rond 16 graden aan toe. Gisteren werd het daar trouwens lokaal nog 22 graden. En dat is ongewoon warm voor IJsland. Er valt een bui, maar droge perioden hebben de overhand en de zon laat zich vooral in het noordwesten van het eiland veel zien.

Het weer onderweg met onze Routeplanner met weer
Weersverwachtingen voor Europa en rest van de wereld

Bron: ANWB, weer.nl