Zelfversterkend fenomeen

In tegenstelling tot in Nederland is het in de Verenigde Staten al een lange tijd erg warm en droog.

Een groot deel van Nederland viert momenteel de zomervakantie, alleen het basisonderwijs in het noorden moet nog 1 weekje wachten. Veel Nederlanders reizen af naar een warme bestemming in bijvoorbeeld het zuiden van Europa, maar ook een groot deel viert de vakantie in eigen land. En deze laatste groep heeft daarbij wisselvallig zomerweer. Vrijwel dagelijks valt er een bui of wat regen en het is te fris voor de tijd van het jaar. In Amerika is dat momenteel wel anders. Het eerste half jaar van 2012 was er met gemiddeld 11,6 graden het warmste ooit gemeten en het is er in verschillende regio’s extreem droog.

De afgelopen maanden schreven we al vaker over de vele gebroken warmterecords in de Verenigde Staten en deels Canada in deze rubriek. In maart gingen diverse Amerikaanse staten in vooral het midden en oosten van de USA bijna letterlijk over van de winter naar de zomer. Een enorme rug (een uitloper van een hogedrukgebied) die boven het oosten van de Verenigde Staten lag, voerde toen vanuit het zuiden erg warme lucht aan en de (lokaal best extreme) winter ging toen bijna naadloos over in de zomer. Een voorbeeld: in het in de afgelopen winter grotendeels dichtgevroren Lake Michigan werd in maart alweer volop gezwommen bij middagtemperaturen tussen 25 en 30 graden.

Duizenden records
Vanaf dat moment bleef het warmte-, dag- en maandrecords regenen worden en tot op heden zijn dat er volgens het Amerikaanse weerinstituut NOAA nu al tienduizenden. Om nog specifieker te zijn; vanaf 1 januari tot afgelopen woensdag (11 juli) zijn er in de USA 24.887 warmterecords verbroken, tegenover bijna 14.000 in diezelfde periode vorig jaar (2011). Ook wat de minimumtemperaturen betreft, was het dit jaar extreem; er werden in dit eerste half jaar van 2012 bijna 20.000 minimarecords (warmte) gebroken.

Droogte
Die warmte heeft zich de afgelopen tijd opgehoopt boven de Verenigde Staten en zonder enige regen van betekenis heeft de droogte dan ook flink toegeslagen. Bijna tweederde van de gehele USA, ongeveer 61%, heeft op dit moment te maken met extreme droogte, het hoogste percentage in ten minste 12 jaar volgens enkele Amerikaanse klimaatexperts.

12 Staten
In ieder geval 12 hele staten (Nevada, Utah, Colorado, Arizona, New Mexico, Arkansas, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Kentucky en Missouri) is het volgens de Amerikaanse ‘U.S. Drought Monitor’ abnormaal droog. Alleen het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten is buiten schot gebleven, al zijn er ook daar gebieden die als droog bestempeld zijn. De reden is ook nu nog steeds een flinke rug van hoge luchtdruk die standvastig op zijn plaats blijft boven de Amerikaanse oostkust. Daar rondom heen wordt net als eerder dit jaar warme lucht vanuit de Golf van Mexico naar het noorden gestuwd. Regengebieden en koelere lucht vanuit het westen weten de noordelijke delen van Amerika en Canada wel te bereiken, maar verder zuidwaarts komen ze amper tot niet.

Zelfversterkend fenomeen
De droogte houdt zich hierdoor zelf in stand. De lucht is warm en erg droog. Er is dus weinig tot geen vocht voorhanden en er verdampt ook bijna niets meer. De grond wordt hierdoor steeds droger en warmer, waardoor de temperatuur nog verder oploopt. Verdamping zorgt namelijk ook voor wat verkoeling en tempering van de temperaturen, maar met het gebrek hieraan is het heet en wordt het iedere dag weer een beetje heter, en dus ook droger!

Bronnen: Meteo Consult, NOAA, US Drought Monitor, USDA, USA Today

Verhalen die ook betrekking hebben op dit onderwerp:
Nu recordwarmte in het zuidwesten van de VS.
Van winter rechtstreeks naar zomer.