Graadmeter zomerweer

De zomer tot nu toe stelt teleur. We bekijken de ADS dagen van 2012. Lees hier, wat dat zijn.

Er zijn veel methoden om een zomerseizoen te beoordelen. Deels is het een gevoelswaarde waarin iedereen zijn of haar eigen persoonlijke voorkeuren in meeneemt, maar we kunnen natuurlijk ook sec naar de getallen kijken. En dat laatste gaan wij doen. Die getallen zullen grotendeels ondersteunen wat de meesten van ons al voelen: de zomer tot nu toe verloopt teleurstellend.

De bekende graadmeters
Enkele van de vertrouwdste aanwijzingen voor het verloop van een zomer gaan over de temperatuur. Een warme dag is een dag waarop het minimaal 20 graden wordt. Tijdens een zomerse dag geeft de thermometer minimaal 25 graden aan en een tropische dag brengt ons temperaturen van 30 graden of hoger. Beleven we een periode van tenminste vijf dagen op rij met minimaal 25 graden, waarvan er minimaal 3 tropisch zijn, spreken we van een hittegolf. We beleefden heel wat hittegolven aan het begin van deze eeuw. De laatste twee vonden allebei plaats in de zomer van 2006. De allerlaatste was dermate heftig en heet, dat de Vierdaagse van Nijmegen na 1 (dramatische) dag werd afgelast. Tegen de verwachtingen in, is sindsdien geen hittegolf meer opgetreden. En in de kaarten van de komende tijd zit ook geen enkel spoortje van hitte.

ADS-dagen
Een mooie en minder bekende indicatie om zomerdagen te bepalen is de term ADS. Die afkorting staat voor Above average temperatures, Dry, Sunny. Het aantal ADS dagen in de periode van 1 mei tot en met 30 september geeft inzicht in het verloop van een zomerhalfjaar. Des te hoger het aantal ADS dagen, des te fraaier is de zomer verlopen. En iedereen kan zich daar wat bij voorstellen. Immers, een zonnig en warme dag geeft de meeste mensen een echt zomergevoel.

Het aantal ADS dagen voor De Bilt was met 77 het hoogst in het hete zomerseizoen van 1947, waarin maarliefst 16 tropische dagen optraden en in totaal 4 hittegolven zijn genoteerd. Daarna volgt 1976, met 58 ADS dagen ook een zomer waar de herinnering zonovergotenheid toont en dorre velden. Het dichtstbijzijnde jaar met de meeste ADS dagen (zoals gezegd altijd in de periode van mei tot en met september) was het jaar met de afgelasting van de Vierdaagse. Er waren toen 52 ADS dagen en 13 tropische dagen. Het jaar 2003 deelt de vijfde plek in de reeks met meeste ADS dagen (sinds 1906) met 2006.

Dan nu over naar de hekkensluiter voor wat betreft ADS dagen. Oftewel het jaar waarin het uitermate sappelen was tijdens de zomer. Het dieptepunt wordt gevormd door 1962, toen er slechts 6 ADS dagen konden worden opgetekend.

Wat dat betreft zitten we momenteel nog beter. Tot nu toe hebben er toch nog 7 binnengeharkt, in het midden van het land. Waarbij alle zeven op conto staan van mei. De getallen variëren wel wat door het land heen. Zo hebben Vlissingen en Maastricht er tot nu toe 11 kunnen noteren, Twente 12 en Den Helder zelfs 16. In Den Helder zijn we daardoor al een aantal slechte zomers voorbij, zoals 1978 en 1996, die respectievelijk slechts 15 en 12 ADS dagen telden.

Hoe gaat het verder met de ADS dagen?
De zomer wil voorlopig nog niet vlotten. Met de huidige weerkaarten zal het tot en met zondag geregeld regenen en komt er aldus geen ADS dag voor ons bij. Maandag lijken vooralsnog voornamelijk in het noorden en noordoosten enkele buien te passeren, verder is het zo goed als droog met nu en dan zon. Maar ook dan geen ADS dag, want de maximumtemperatuur blijft ver onder hetgeen normaal is voor de tijd van het jaar, zo’n 22 a 23 graden. Dergelijke temperaturen zouden in de tweede helft van de volgende week mogelijk gehaald kunnen worden, alleen blijven er buien in de verwachting staan. Daar waar de buien niet overtrekken, is er mogelijk krapjes een ADS dag uit te sleuren.

BOW
Misschien wordt het weleens tijd om een nieuwe graadmeter in te stellen. Hier in de weerkamer kwamen we op de term BOW; Below average temperatures, Overcast, Wet. Op de BOW-schaal scoren we namelijk behoorlijk goed. En dat is ook wel eens fijn, ergens bovenin de lijstjes staan ;-)

Bronnen: Meteo Consult, website Michael Schaap, uitsnede voorpagina is van een foto van Gerard Boukes.