Hitte in V.S. neemt iets af

De hittegolf in de V.S., met flinke droogte, houdt in veel regio's aan. Al wordt 't in vooral de ooststaten minder heet.

Hitte en extreme droogte houden een groot deel van de Verenigde Staten in de greep, al gaan de scherpste kanten van de hitte er de komende dagen iets van af.

De afgelopen een tot twee weken werden in een omvangrijk gebied zo'n beetje van de Rocky Mountains tot aan de zuidoostkust middagtemperaturen van 35 graden of meer gemeten. En het regende temperatuurrecords, meer dan 3000 (!) in één week tijd. Met name Washington DC, Maryland en Virginia werden door de hittegolf getroffen. Het was afgelopen week de heetste week sinds het begin van de waarnemingen. De hittegolf werd versterkt door de extreme droogte; alle ingestraalde energie wordt dan omgezet in warmte en gaat er niets 'verloren' aan het verdampen van water. En daardoor kan de temperatuur overdag bij volop zonneschijn zo hoog oplopen. Meer dan de helft van de staten kampt met flinke droogte en het is de ergste droogte sinds 12 jaar, de periode dat die in kaart wordt gebracht ('U.S. Drought Monitor'). Zie de kaart van 3 juli hiernaast.

Zonder stroom
Sinds een storm van negen dagen geleden zitten honderdduizenden mensen nog zonder stroom en dat betekent dat airconditioningssystemen en koelkasten het niet doen. In de afgelopen twee weken zijn (dan ook) al 46 mensen door de gevolgen van de hitte overleden.

"Afkoeling" tot rond 30 graden
De oorzaak van de hittegolf en de droogte was een standvastig, groot hogedrukgebied dat ook in de hoge luchtlagen was terug te vinden. Inmiddels is het hogedrukbolwerk naar de Grote Oceaan weggeschoven en wordt aan de westkant van een depressie bij Newfoundland koele maar droge lucht naar de ooststaten getransporteerd. Nou ja, koel, de lucht wordt op zijn weg naar het zuiden toe toch nog wel opgewarmd tot ongeveer 30 graden....Daarbij is het in b.v. Washington eerst droog, later deze week worden enkele (lichte) buien verwacht.

Tegenwoordig meer temperatuurrecords?
De combinatie van het zogeheten hitte-eilandeffect (de temperatuur in een stedelijk gebied is gemiddeld hoger dan in het omliggende, landelijke gebied door de hitteabsorptie van bijvoorbeeld asfalt en beton) en klimaatsverandering door het toenemende broeikaseffect heeft vrijwel zeker ook enigszins bijgedragen aan de intensiteit van de hitte in de V.S. En daarmee worden temperatuurrecords, overigens wereldwijd, zeer waarschijnlijk makkelijker bereikt dan bijvoorbeeld een jaar of 10, 20 geleden....

Koel, koeler, koelst...
In eigen land gaat de temperatuur juist verder omlaag in plaats van omhoog. En daarmee werkt juli naar een thermisch dieptepunt toe met op donderdagmiddag naar verwachting een graad of 17. Daarbij blijft het deze week wisselvallig met naast perioden met zon ook enkele, soms stevige, buien. Details via onze weerlijn 0900-9725 (55 cent per minuut): kies 1 voor de korte, actuele weersverwachting, kies 2 voor de verwachting tot vijf dagen vooruit en bijvoorbeeld optie 5 voor de negendaagse verwachting voor Nederland.

Bron: washingtonpost.com, Meteo Consult.