Hollen of stilstaan

Na anderhalf jaar droogteproblemen, is het nu in Engeland heel erg nat. Met veel overstromingen.

Half april dit jaar waren er nog grote zorgen in Engeland omtrent de droogte. Na een aantal opeenvolgende neerslagarme winters en te weinig regen in de andere drie seizoenen, waren de gevolgen merkbaar. Laagstaande rivieren, lege kreken en ondergrondse waterreservoirs die nog maar minimaal gevuld waren. Niet voor niets maakte Engeland zich aan het begin van het voorjaar op voor een zeer droog zomerseizoen. Men nam dan ook de nodige maatregelen. Zo werden de fonteinen in steden uitgezet, er kwam een verbod om de tuinslag te gebruiken en er kwamen lesprogramma’s voor scholen die nut en noodzaak van waterbesparing aan kinderen moesten bijbrengen.

Hoe anders is het nu! Er zijn momenteel maarliefst 150 waarschuwingen uitgevaardigd aangaande overstromingen in Engeland. Er is zo ontzettend veel regen gevallen de afgelopen maanden, dat de overlast groot is. In meerdere steden is sprake van ondergelopen huizen, er staan wegen vol met water en er hebben ook al aardverschuivingen plaatsgevonden. In Northumberland is een motorrijder overleden toen hij door slagregens van de weg af raakte.

Recordregens
Kortom, Engeland is van de droogte in overstromingen terecht gekomen. Afgelopen maand was de natste junimaand in Engeland en Wales sinds mensenheugenis. Zelfs het oude record van 157,1 mm uit 1860 werd verbroken. Het nieuwe record staat op 160,3 mm. De drie voorjaarsmaanden bij elkaar waren de natste sinds het begin van de metingen, met een totale neerslagsom van 367 mm. Deze regen heeft de droogte fors verlicht, dat kan in ieder geval gezegd worden. Een deel van de waterregio’s heeft hun tuinslangverbod opgeheven, maar in de meeste Engelse gebieden mag je nog steeds niet de auto wassen met leidingwater. Men wil eerst de aquifers, de ondergrondse waterreservoirs, weer verder laten bijvullen. Het duurt namelijk wel enige tijd eer een deel van de gevallen regen ook in het grondwater terecht komt. Bovendien kan de regen van nu weleens niet genoeg zijn mocht er weer een droge winter volgen.

Hoeveel regen volgt nog:
Vandaag is er alweer flink wat nattigheid naar beneden gekomen. Morgen zal vooral het oosten van Engeland een aantal flinke buien over zich hen krijgen; Norfolk en Suffolk. Dinsdag komt er een zogeheten ‘trog’ boven Engeland te liggen met in de hogere luchtlagen een flinke partij koude lucht. Dit veroorzaakt vele buien, die behoorlijk heftig kunnen uitpakken, ook met onweer een lokaal veel regenwater. Het zuidwesten van Engeland lijkt daarbij aan de minder natte kant te vertoeven, terwijl de hele noordelijke helft van Engeland juist de meeste neerslag te verwerken krijgt.

De buien houden ook de rest van de week stand. Het is een komen en gaan van slechtweer-systemen, waar niet alleen Engeland, maar ook Schotland, Ierland en wijzelf, Nederland, mee te maken krijgen… Woensdag is het vooral weer het oosten van Engeland waar het gros van de buien overschuift, donderdag wordt heel Engeland voorzien van neerslag. En zo gaat het dus maar door. Een van de kleinere vragen die nu spelen: Is er alweer genoeg water om de fonteinen tijdens de Olympische Spelen te laten spuiten?

Lees hier het verhaal over de droogte, van april dit jaar
Bronnen: Meteo Consult, PA, Environment Agency.