Heftige (onweers)buien

Het verdrijven van de warmte gaat gepaard met stevige onweersbuien. Een terugblik op de buien van donderdag.

De afgelopen dagen wist warme lucht vanuit Zuidoost-Europa tijdelijk ons land te bereiken en lokaal liep de temperatuur op tot 29 graden. Niet alleen in het binnenland werden deze hoge temperaturen gehaald, ook langs de kust was het regelmatig ruim 25 graden. In Hoek van Holland werd het afgelopen woensdag met 28,7 graden zelfs het warmst van het land. Die zomerse warmte werd gisteren – donderdag – echter geleidelijk het land uit gedreven en dat ging gepaard met lokaal zeer stevige regen- en onweersbuien. Plaatselijk kwam het tot wateroverlast en gingen bomen om.

De heftige buien kwamen tot stand op passage van het front dat de minder warme lucht in ons land zou aanvoeren; het koufront. Deze schoof in de namiddag en avond van zuidoost naar noordwest over het land. Daar vooruit ontstonden gisteren overdag echter ook al een paar losse buien, lokaal ook al met onweer, en daarbij ging het soms ook al flink tekeer.

Een collega was gisteren op de Veluwe toen de eerste buien daar ontstonden. Van verre was de grote wolkentoren die rond het middaguur in de buurt van Nunspeet ontstond te zien en tussen 12.30 uur en 13.00 uur rolden daar ook de eerste donders. Omdat er in de hogere delen van de atmosfeer maar weinig wind was, trok de bui heel langzaam. Het duurde dan ook een tijdje voordat de bijbehorende regen goed op gang kwam. Ongeveer een uur later stonden in Nunspeet al wel de eerste straten blank. De bui begon op dat moment weg te trekken.

Elspeet
Veel harder ging het tekeer in Elspeet, een kilometer of 8 zuidelijker. Daar hield een ware wolkbreuk huis. Binnen korte tijd kwam er ongeveer 60 millimeter omlaag. De gevolgen waren ernaar. Hele weilanden kwamen onder water te staan, sloten liepen over en het centrum werd deels voor het verkeer afgesloten om te voorkomen dat het water in de ondergelopen straten onder invloed van passerende auto’s de huizen in zou golven. In de bossen, op weg naar Elspeet, was de wolkbreuk nog in volle gang. Er hing een mist van water tussen de bomen en behalve heel veel regen kwam ook hagel uit de buienwolk omlaag. Sommige bladeren gingen van de bomen en kwamen op de grond terecht.

Plaatselijk wateroverlast
Op de cumulatieve radar, het plaatje staat naast dit verhaal, is de bui in de buurt van Elspeet waarschijnlijk de bui die in Nederland de meeste regen heeft gebracht, ongeveer 65 millimeter. Ook enkele andere buien (de witte pitten) in Gelderland brachten zoveel regen. Verder was een zware bui actief in de buurt van Franeker in Friesland. Andere plaatsen met ondergelopen straten waren Oudleusen, Clinge en Hulst, die laatste toen het in de avond in het zuidwesten ging onweren. Den Haag en omgeving kregen in de eerste helft van de nacht een klap van die onweerszone mee. Daar hagelde het en kwam veel wind voor. Sommige hagelstenen hadden er het uiterlijk van brokken ijs, met een doorsnede van tot wel 4 centimeter. In Den Haag waaide een deel van het dak van het stadion af. Een circus in de buurt bleef net gespaard.

Ontstaan
De buien die gisteren overdag actief waren, ontstonden op een lijn waar twee windrichtingen bij elkaar kwamen. In het oosten en noorden was wind oostelijk of noordoostelijk, in de rest van het land zuidwestelijk. De hoge luchtvochtigheid en ontbreken van wind in de hogere delen van de atmosfeer deden de rest. De buien in het zuidwesten van gisteravond en de afgelopen nacht ontstonden op de eerdergenoemde storing die van zuidoost naar noordwest over het land trok.

Komende dagen
De komende dagen leveren we dagelijks een paar graden in ten opzichte van de afgelopen dagen. Na het weekend komen we zelfs even onder de twintiggradengrens uit met zo’n 18 graden. Met een zuidwestelijke aanvoer worden tegelijkertijd ook aanhoudend storingen bij ons aangevoerd en naast de koelere lucht waarin we de komende dagen vertoeven, blijft het voorlopig ook wisselvallig. Het stabiele zomerweer met veel zon en warmte blijft vooralsnog uit. Wilt u hierover meer details? Luister dan naar onze weerlijn onder nummer 0900-9725 (0,55 ct/pm) en kies optie 5, de tiendaagse Nederlandse weersverwachting.

Bron: Meteo Consult