"Heerlijk, geen hitte!"

Het is weer even behoorlijk warm, maar tot een lange periode met hitte komt het (nog steeds) niet. Prima, toch?

Bij het woord hittegolf denk ik meteen aan: met zijn allen naar het strand voor verkoeling en ik zoek dan verkoeling in een supermarkt waar het altijd koel (soms zelfs TE koel) is...Ok, twee dagen of zo met minstens 30 graden vind ik prima; ook ik verlang dan naar de koele zee en je kunt dan 's avonds meestal de hele avond in T-shirt en korte broek buitenzitten, lekker op mijn balkon eten en met een glas rosé. Maar dagen achterelkaar met heet weer gaan mij vervelen en bovenal word ik er daar uiteindelijk moe en enigszins uitgeput van. En ik ben vast niet de enige. Zo zijn veel ouderen ook niet blij met hitte.

"Doeweer"
Mijn ideale weer is veel zon, droog weer, weinig wind en overdag een graad of 22. Dan houd ik mijn energie en kun je ten minste van alles buiten ondernemen zoals fietsen wat ik graag doe. Ik noem dit altijd 'doe-weer'. Zodra de middagtemperatuur boven de 25 graden komt (zoals vandaag...), weet ik genoeg: niet te veel lichamelijke inspanning, veel water drinken en thuis deuren en ramen vaak gesloten om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden. Wanneer de warmte lang genoeg aanhoudt, ben ik maar wat blij met mijn mobiele airco tijdens de nachtelijke uren. Klein nadeel is dat die wat lawaai maakt, maar dat neem ik op de koop toe. Want een koele slaapkamer is wel zo fijn voor je nachtrust als je gemiddeld drie dagen in de week om half zes 's ochtends bij Meteo Consult mag zijn voor een vroege, maar leuke, radiodienst.

Geen hitteperiodes
De afgelopen paar jaar heb ik de airco in de zomer nauwelijks aangehad en hoefde ik geen dagje supermarkt in te plannen. In mijn beleving waren er dus geen hitteperiodes. En de opgetreden temperaturen bevestigen dit: De laatste officiële hittegolf (= in De Bilt minstens vijf zomerse dagen op rij waarvan er minstens drie tropisch moeten zijn) bijvoorbeeld duurde van 15 juli 2006 tot en met 30 juli 2006 met in De Bilt een reeks van 16 zomerse dagen (25 graden of warmer) en daarvan verliepen 8 dagen tropisch (30 graden of heter). De hoogste temperatuur van de hittegolf was 35,7 graden op 19 juli, de dag waarop de Nijmeegse Vierdaagse moest worden afgelast vanwege de hitte. Het Zeeuwse Westdorpe was die dag de heetste plaats van ons land met maximaal 37,1 graden en daarmee verdween het oude julirecord van 36,9 graden in 1921 in Maastricht.

Eerst zomers warm
Tropische temperaturen blijven vandaag en morgen uit, maar het is wel zomers warm en vrij benauwd. Maar ik weet al dat dit weer geen lange adem heeft, dus hoor je mij nu niet klagen. Een zuidelijke stroming voert de warme lucht vanuit Spanje aan. In deze luchtsoort lopen de temperaturen vanmiddag tot 28 graden op, morgen wordt maximaal 26 graden verwacht. Een onweersstoring trekt dan langzaam over ons land en daarachter dringt alweer minder warme lucht op, zodat het vanaf vrijdag gemiddeld rond 21 graden wordt. Een prima temperatuur wat mij betreft, maar het is wel jammer dat het daarbij behoorlijk wisselvallig is met geregeld buien, vrijdag nog met onweer. Er wordt geen enkel droog etmaal verwacht, omdat de invloed van lagedrukgebied groot is. Kortom, het is dan voor de zoveelste keer deze zomer genieten van de droge dagdelen met zonneschijn. Zo lijkt zaterdag wat dit betreft een meevallende dag te worden (weinig buien) en dit soort dagen in deze tot nu toe wisselvallige zomer moeten we maar koesteren. In ieder geval is het voor hittehaters zoals ik tot nu toe een goede zomer. Ik roep dus: "Heerlijk, geen hitte!"

Hoe het zomerweer op de lange termijn verdergaat, vertellen we uitgebreid in de negendaagse verwachting voor Nederland in de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 55 cent/minuut) onder optie 5. En de prognose voor augustus én september hoor je in optie 6.

Bron: Meteo Consult.