Oververhitting en vreemde pollen

In Zuid- en Oost-Europa is het zonnig en warm. Bovendien kunt U ook hier last van hooikoorts krijgen.

Voor regio zuid is de vakantie al begonnen. Aanstaande zaterdag begint ook voor het midden van het land de zomervakantie. Door het wisselvallige weer in de eerste zomermaand vertrekken veel Nederlanders naar een zonzekere bestemming. Niet alleen in het zuiden maar ook in het oosten van Europa doet de zon goede zaken. Door de aanvoer van warme lucht uit Afrika is het niet alleen zonnig maar ook heet. Verbranden en oververhitting zijn niet de enige problemen waar je mee te maken zou kunnen krijgen. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen ook gevoelig zijn voor stuifmeel van buitenlandse bomen en planten.

Nederlands zomerweer

De eerste dagen van de tweede zomermaand juli zagen er best aardig uit. De zon deed z’n best, er viel slechts een enkele doch pittige bui en de temperaturen bevonden zich op een comfortabel niveau tussen 18 en 23 graden. De komende dagen gaat de temperatuur nog wat verder omhoog, maar er komen ook weer buien aan.  Een lange periode met stabiel zomerweer zit er de komende weken voor ons land niet in.  De opvallend zuidelijk gelegen actieve straalstroom, de scheiding tussen de warmte boven het zuiden en oosten van Europa en de koelte boven het noorden en noordwesten van Europa,  blijft boven ons land zwabberen. Af en toe wordt met een zuidelijke wind een vleugje van de warmte uit het zuiden en oosten van Europa naar ons land aangevoerd en kunnen de temperaturen 1 a 2 dagen verder oplopen tot zomerse waarden van 25 graden of zelfs nog wat hoger.  Dan is het tijdelijk prima vakantieweer in eigen land op de camping en op het water, terrasjesweer tot ’s avonds laat.  De koele lucht op de Oceaan komt er echter weer aan. Op de grens tussen deze twee luchtsoorten, die in de periode tussen woensdagavond en vrijdag langzaam van west naar oost over ons land zal trekken, vallen regen- en onweersbuien.  Omdat de warmte dit keer vrij traag wordt verdreven en buien soms stilhangen, kan er lokaal veel regen vallen.

Zon en hitte

Voor stabiel zomerweer moet je naar het zuiden of naar het oosten van Europa. Door aanvoer van warme lucht afkomstig van het Afrikaanse continent lopen de temperaturen in de landen rond de Middellandse zee en op de Balkan dagelijks hoog op. Gisteren werd het in het Italiaanse Ferrara 40.2 graden! In Podgorica in Montenegro werd het 38.6 graden. Deze temperaturen zijn voor veel mensen te veel van het goede. Mede doordat het kwik ’s nachts veelal boven de 20 graden blijft, is er kans op oververhitting. Bovendien heeft de zon in de zuidelijke landen veel meer kracht dan in ons land. De afgelopen dagen was de UV index in Nederland hoog, tussen 7 en 8. Mensen met een gevoelige huid worden bij deze zonkracht al na 10 tot 15 minuten rood.  Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat. In de landen dichter bij de evenaar is de zon vele malen sterker dan bij ons. In het zuiden van Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije is de UV index 10!  Smeren met de juiste beschermingfactor is niet genoeg. Goed blijven drinken (water) en tijdens het heetst van de dag even de schaduw opzoeken is het advies.

Groeizaam weer

Het wisselvallige weer in eigen land doet de natuur goed.  Op dit moment staat er veel grassen, bomen en kruiden in bloei. Lindes zijn op het hoogtepunt van hun bloei. De pollen van de Linde zijn weinig allergeen, maar wie er gevoelig voor is, of voor de geur van de Linde merkt dat goed!  Tamme kastanjes nemen het stokje langzaamaan over. Deze bomen met opvallende bloeiwijze (witte trossen in de kruinen) vind je vooral in parken en bossen.  De meeste mensen zijn gevoelig voor graspollen.  Bermen, gras- en hooiland, dijken en wegtaluds staan vol met bloeiende grassen. Vooral Timoteegras zie je nu erg veel. Maaien brengt tijdelijke verlichting voor hooikoortspatiënten. Na een tijdje ontwikkelen zich mede door het de regelmatige regenval weer nieuwe bloeiwijzen. Ook in de stedelijke omgeving, op vochtiger plekken en langs sloten en beken staan diverse grassoorten te bloeien. En dan heb je nog de kruiden, sommige sterk allergeen zoals Bijvoet. Sommige mensen zijn ook gevoelig voor de Grote Brandnetel, de Zuring en de Weegbree.  Voor ieder die deze vakantie in eigen land kampeert en gevoelig is voor de pollen van deze bomen, grassen of kruiden is het handig om te weten hoe die bomen en planten er uit zien. Dan kun je ze vermijden waardoor de klachten verminderen. Op www. pollennieuws.nl staan foto’s, filmpjes en beschrijvingen van veel Nederlandse soorten.  Bovendien wordt er dagelijks een pollenverwachting voor Nederland gemaakt. Aan de hand van gemeten pollen en het weer wordt een verwachting gemaakt waar en hoeveel pollen er in de lucht zweven.

Schimmelsporen

Door het groeizame karakter van het weer zitten er op dit moment niet alleen veel pollen, maar ook veel sporen van zwammen en schimmels in de lucht. Ook die kunnen allergische reacties veroorzaken.  Bij langere periodes van rustig en droog weer zonder neerslag kan ook de hoeveelheid fijnstof gaan toenemen. Pollen, schimmelsporen en fijnstof versterken eventuele allergische reacties.

Buitenlandse pollen

Als u op vakantie gaat naar zuidelijke landen in Europa hou er dan rekening mee dat er ook daar planten zijn die sterk allergeen pollen kunnen afgeven. Daar hoort pollen van Glaskruid, Olijven en grassen toe. Glaskruid is nauw verwant aan Grote brandnetel en groeit op plaatsen waar je hier Brandnetels hebt. Olijf is familie van de Es, dus mensen die in Nederland en België gevoelig zijn voor Essenpollen kunnen zeer snel gesensibiliseerd worden voor Olijfpollen in gebieden waar de laatste Olijven nog bloeien. Grassen vind je ook in zuidelijke landen. Pas als het lange tijd niet regent en de vegetatie verdort, zal de belasting met grassenpollen afnemen in die vakantielanden. Wil je meer weten over pollen in het buitenland. Kijk dan op de site www.polleninfo.org.

Gedetailleerde verwachting

Wilt u meer details over de weersverwachting op de voor de komende 10 dagen voor, bel dan de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 50 ct. per min). Onder optie 5 staat de lange termijnverwachting en onder optie 6 de verwachting voor 4 weken vooruit. Meer informatie over het weer op diverse plaatsen in Europa en daarbuiten kun je opvragen door een SMS te sturen naar 5454. Toets WL [PLAATS], bijvoorbeeld WL BUDAPEST. Stuur dit bericht naar 5454. Vrijwel onmiddellijk ontvang je een bericht terug met de weersverwachting voor de komende dagen. Dit werkt niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland voor ruim 200.000 verschillende plaatsen.

Bronnen: Meteo Consult, RIVM, KNMI, Pollenieuws.nl, polleninfo.org.  Foto voorpagina: Jannes Wiersema.