Zomer in Nederland

De zomer in Nederland lijkt een beetje op stoom te komen maar blijft het ook zo fraai?

De zomer heeft zich in de laatste dagen van juni van haar betere kant laten zien. De tweede zomermaand is iets minder warm van start gegaan, maar in de loop van deze week gaat de temperatuur weer omhoog naar zomerse waarden, rond 25 graden in het binnenland. Vanaf donderdag worden echter wel weer stevige donderbuien verwacht waarna de temperatuur een paar graden terugvalt. Een langdurige droge zomerperiode zit er dus nog steeds niet in. We hebben uiteraard nog twee zomermaanden te gaan, maar de langere termijn vooruitzichten zien er niet zo gunstig uit.

Tussenstand
De zomer van 2012 is tot nu toe vrij koel en nat verlopen. Juni was bijna een graad kouder dan normaal. Vooral tijdens de eerste dagen van afgelopen maand was het uitermate koud met temperaturen rond een graad of 10, de koudste junidagen in bijna 40 jaar. Pas aan het einde van de maand werden de eerste zomerse temperaturen, van 25 graden en meer, geboekt. De maand juli is afgelopen zondag iets te fris van start gegaan. Met 18 graden aan zee en lokaal 22 graden in Limburg was het wel aangenaam maar toch ook 3 graden te koud voor de tijd van het jaar. Nou komt dat de komende dagen wel weer goed want het wordt, met een naar zuidoostelijke richting draaiende wind, een aantal graden warmer. Helemaal droog blijft het daarbij echter niet.

Vervolg
Het wisselvallige karakter van de zomer blijft ook in de eerste weken van deze maand overheersen. Van een standvastige periode is ook in de lange termijnberekeningen van de diverse weermodellen voorlopig geen sprake. Hogedrukgebieden bevinden zich veelal boven de Atlantische Oceaan terwijl lagedrukgebieden zich in de buurt van de Britse eilanden en het westen van Scandinavië ophouden. Dit resulteert in ons land in een wind uit de frissere westhoek vanaf komend weekeinde. Aan de randen van de bovengenoemde depressies trekken gemakkelijk regenstoringen en buien over ons land. Er is wel af en toe ruimte voor de zon maar wolken hebben toch de overhand. Met temperaturen rond 20 graden is het niet koud maar wel een paar graden frisser dan het zou moeten zijn.

Gedetailleerde verwachting
Wilt u meer details over de weersverwachting op de voor de komende 10 dagen met daarin de visies van diverse weermodellen als het ECMWF en NCEP en uiteraard de ensembleverwachtingen, bel dan de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 50 ct. per min). Onder optie 5 staat de lange termijnverwachting en onder optie 6 de verwachting voor 4 weken vooruit. Meer informatie over het weer op diverse plaatsen in Europa en daarbuiten kun je opvragen door een SMS te sturen naar 5454. Toets WL [PLAATS], bijvoorbeeld WL MADRID. Stuur dit bericht naar 5454. Vrijwel onmiddellijk ontvang je een bericht terug met de weersverwachting voor de komende dagen. Dit werkt niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland voor ruim 200.000 verschillende plaatsen.

Foto voorpagina: Gerard Boukes, Zandvoort

Bron: Meteo Consult