Heftig onweer bij de oosterburen

Gisteren was 't noodweer in Duitsland. Komt er de komende tijd nog meer zwaar weer aan?

Omgewaaide bomen, ontwortelde bomen, 17 mensen gewond in Baden-Wurttemberg. Een feesttent bij een rockfestival in Heidenheim weggeblazen, stroomuitval, drie doden op een golfbaan. Veel regen en hagelstenen tot maarliefst 9 centimeter in doorsnee. Duitsland is gistermiddag en –avond getroffen door zware onweersbuien en de schade is navenant, als je alleen financieel kijkt gaat het al om miljoenen.

De oorzaken van het heftige weer moeten gezocht worden in de hoge temperaturen, de aanwezigheid van de straalstroom en de verschillende windrichtingen in de onderste twee kilometer van de atmosfeer. Eerstgenoemde zorgt voor genoeg ‘energie’ en ‘voeding’ voor buien. De straalstroom zorgt voor ‘trek’ van bovenaf ofwel extra stijgbewegingen van de lucht. De winddraaiing kan de wolkenbasis in een draaiing brengen en zodoende uitmonden in de vorming van een supercel. En een supercel is het zwaarste type bui, waar soms ook een tornado in ontstaat en waar de op- en neerwaartse luchtbewegingen zeer heftig kunnen zijn. Gisteren is er in ieder geval 1 supercel ontstaan.

De straalstroom blijft nog een aantal dagen boven Duitsland en omgeving liggen, edoch de meeste hitte is buiten de Duitse grenzen gedrukt. De energie om buien te voeden is dus niet meer in volle extremiteit voorhanden. De heetste lucht zit de komende dagen vooral boven het oosten en zuiden van Europa. Aangezien de straalstrom deels ook boven die contreien te vinden is, kunnen we voorlopig de meeste berichten van zwaar onweer (en mogelijk noodweer) vooral verwachten uit Polen, Tsjechië en Oostenrijk. Inclusief mogelijk de zuidoostelijke regio’s van Duitsland.

Hoe kwam het zover
Het was gisteren puffen in Duitsland. Wij hadden in Nederland een schampschot van de warmte, met op veel plekken 24 a 25 graden, maar onze oosterburen gingen naar 24 tot dik 30 graden. In de zuidelijke regio’s is de temperatuur lokaal tot 32 graden gestegen (Singen 32,7 graden, Piding en Schaerding kwamen met 33,7 als toppers uit de bus). Het was niet alleen heet, het was ook benauwd. Vocht genoeg dus aanwezig om buien te voeden.

En die buien ontstonden in de tweede middaghelft van de zaterdag. Eerst was het slechts een enkel plekje op de radarbeelden. Het eerste radarbeeld naast dit verhaal geeft de situatie weer om 15.45 uur, waarbij er een paar buien te zien zijn. De meest zuidelijke bui ligt in de omgeving van Stuttgart. Twee uur later is de bui vrij weinig oostwaarts geschoven, maar inmiddels wel in splitsing. Om 18.45 uur is de rechter splitcel vlak ten westen van de plaats Feuchtwangen gearriveerd. Rond die tijd is daar inderdaad een supercel te zien geweest, waarin hagelstenen tot 9 centimeter zijn gespot. In deze LINK kun je genieten van de ‘golfballen’ die uit de lucht en vanaf het gras komen springen. Het heeft in die contreien zelfs 10 minuten gehageld, zonder dat het regende.

De daaropvolgende radarplaat van 19.45 uur laat zien dat de bui van Feuchtwangen inmiddels oostwaarts is geschoven en aan de voorzijde twee andere buien heeft opgewekt. Dat is waarschijnlijk op de outflow van de supercel gebeurd, als koude lucht uit de bui valt en aan de voorzijde tegen hete lucht aankomt. Die outflow veroorzaakt op die manier zijn eigen front waarop nieuwe buien zich ontwikkelen. Ook op het laatste radarbeeld, van 21.30 uur, zijn meerdere buien te zien die op dergelijke wijze zijn ontstaan. Tegelijkertijd is het boven Baden-Wurttemberg een cluster aan buien geworden.

Op vakantie naar Duitsland?
Vandaag en morgen vallen er in de zuidelijke en oostelijke helft van Duitsland nog geregeld buien. De middagtemperaturen variëren vandaag veelal tussen 19 en 23 graden, het oosten en zuidoosten gaan nog naar 25 tot 27 graden. Morgen en dinsdag zal het steeds rond 20 graden zijn, vanaf woensdag lopen de temperaturen alweer op als de wind zuidoostelijk wordt. Het uiterste zuiden en de oostelijke delen van Duitsland blijven bij tijden een onweersbui over zich heen krijgen, de rest van Duitsland is veelal droog en geregeld schijnt de zon. Donderdag en vrijdag worden zomerse en onweersrijke dagen voor heel Duitsland. Op de hoogte blijven van het weer op uw vakantiebestemming, download dan de app WeatherPro. Op die manier hebt u de meest accurate verwachtingen op uw telefoon of tablet.

Bronnen: Meteo Consult, Tagesschau.de, Unwetternetzwerk.