Hitte in Europa

In het zuidwesten en oosten van Europa is het uitzonderlijk warm. Worden er records gebroken?

In Nederland hebben we al een aantal dagen te maken met wisselvallig zomerweer. Zo nu en dan vallen er buien, maar we beleven ook een paar mooie momenten. Zo brak gistermiddag de zon een tijdje goed door en ook vandaag is er ruimte voor de zomerzon. De hitte is nu ongeveer een week geleden verdreven, maar met 20 tot 23 graden is het ook absoluut niet koud.

De warme lucht is nu nog terug te vinden boven het oosten en noordoosten van Europa. Omdat een lagedrukgebied boven Polen, Slowakije en Hongarije al een aantal dagen op vrijwel dezelfde plek ligt, kan aan de voorzijde van deze depressie warme lucht uit het Midden-Oosten doordringen tot het noorden van Rusland. Daarbij krijgt ook nog eens de zon volop de ruimte en dat heeft ervoor gezorgd dat in Moskou het al zo’n twee weken lang elke dag ruim 30 graden is. De laatste dagen is het zelfs meer dan 35 graden.

De hoogste temperatuur in de Russische hoofdstad was tot voor kort een krappe 37 graden. Dat record is inmiddels scherper gesteld, dinsdag werd het 37,5 graden. Toch kan morgen de temperatuur nog hoger uitkomen. Net voordat een onweersfront dichterbij komt, kan het rondom Moskou 37 tot 39 graden worden. Voor Moskou zelf komen de berekeningen op 39,2 graden uit, maar als de buien net een uurtje eerder komen, dan kan dat al snel twee graden schelen.

Niet alleen in Moskou kunnen de records morgen scherper gesteld worden. Ook in Finland is het al enkele weken erg warm. De hoogste temperaturen worden ook daar morgen verwacht, net voordat onweersbuien de hitte naar het oosten verdrijven. Op uitgebreide schaal wordt het 30 tot 35 graden. Bovenaan de lijst met hoogste temperaturen in Finland ooit gemeten staat 9 juli 1914 toen het in Turku 35,9 graden werd. Volgens de Finse Weerdienst wordt het in Tohmajärvi, gelegen in het uiterste oosten van Finland, 34 graden. De verwachting van Meteo Consult komt op 36 graden uit. In dat geval zou sprake zijn van een verscherping van het warmterecord.

Terwijl de hitte de komende dagen in het uiterste oosten van Europa wordt verdreven, zien we dat het in Portugal en Spanje voorlopig erg warm blijft. Langs de Spaanse zuid- en oostkust wordt het ’s middags vaak een graad of 30. In het binnenland is het over het algemeen veel warmer. In de laaggelegen streken wordt het zelfs meer dan 35 graden. De hoogste kwikstanden werden de afgelopen dagen doorgegeven vanuit Andalusië, waar het geregeld 40 à 41 graden was. Ook de komende dagen is dat het geval. Alleen langs de Portugese westkust is een lichte verkoeling te verwachten. Zowel maandag als dinsdag stond er namelijk een aflandige wind waardoor het zelfs in Lissabon 37 a 38 graden werd. De komende dagen steekt er halverwege de middag een zeewind op, waardoor er een gevoelige afkoeling volgt.

In Midden- en Noordwest-Europa is het voorlopig wisselvallig met maximaal 17 tot 23 graden. Zodra de zon doorbreekt is het prima zomerweer, maar het risico op buien is groot, vooral in Beieren, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië. Pas in het weekend verdwijnen de buien en komt de zon wat beter uit de verf. De temperatuur gaat hierdoor ook iets omhoog, maar de warmte komt voorlopig niet veel verder dan Midden-Frankrijk en de zuidelijke deelstaten in Duitsland.

Bron: Meteo Consult, UKMO.