De zomer voorbij?

Na een aantal hoogzomerse weken is het weer momenteel minder fraai. Hoe komt dat en hoe lang gaat het duren?

Het kon de afgelopen weken niet meer stuk. Het was zonnig en warm. Zo warm dat – Nederlands als we zijn – diverse mensen alweer begonnen te klagen over de hitte. De zaken staan er nu echter totaal anders voor. De zon heeft niet meer het heft in handen, de temperaturen liggen soms onder de norm en droge dagen zijn in de minderheid.

Nu dit weekeinde het hele land (school)vakantie heeft gekregen, zijn dit vooruitzichten die veel mensen niet gelukkig maken. In dit verhaal gaan we voor u uiteenzetten wat de achtergronden van de huidige teruggang in het zomerweer zijn. Daarnaast kijken we ook even kort naar de duur van dit wisselvallige weertype. Kortom: komt het zomerse weer terug, of is de zomer voorbij?

Verandering in het stromingspatroon

De warme periode die we achter de rug hebben, werd gekenmerkt door hogedrukgebieden die bijvoorbeeld ten oosten van ons land lagen. Als gevolg daarvan kwam er een zuidelijke of zuidoostelijke stroming op gang, die verantwoordelijk was voor de aanvoer van warme lucht. De temperaturen waren hierdoor zomers tot tropisch. Tot een officiële landelijke hittegolf kwam het niet, maar regionaal is er wel aan de voorwaarden voldaan (een opeenvolging van minimaal 5 zomerse dagen, waarvan er tenminste 3 een temperatuur van 30 graden of meer hebben).

Hogedrukgebieden zijn nu niet meer boven het vasteland van Europa terug te vinden. Soms profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog (bijvoorbeeld aanstaande dinsdag), maar het merendeel van de tijd wordt het weer bepaald door lagedrukgebieden die met hun kern ten noorden of ten noordwesten van ons liggen.

Hierdoor trekken er niet alleen geregeld storingen met bewolking en regen of buien over ons land. Ook de wind is gedraaid door deze verandering in het stromingspatroon. Zo krijgen we de komende week vrijwel continu wind uit de noordwesthoek. Omdat zo’n noordwestelijke bries afkomstig is van relatief koud zeewater, wordt boven land de temperatuurstijging behoorlijk getemperd.

Ook de bovenlucht speelt een belangrijke rol

Een andere belangrijke verandering zien we in de bovenlucht. Ten tijde van het mooie weer lag de straalstroom ten noordwesten van ons land. Deze vormt de begrenzing tussen warme en koude lucht hoger in de atmosfeer. Als gevolg daarvan lagen wij in het gebied met de warme bovenlucht. Daarnaast konden door de ligging van de straalstroom storingen ons niet bereiken. Zij wisten tot boven de Britse eilanden te komen, maar werden vervolgens richting Scandinavië weggeblazen.

Inmiddels is dit wel anders. De straalstroom is namelijk naar het zuiden afgezakt. Hierdoor kunnen niet alleen storingen ons land gemakkelijker bereiken, ook is een bel met koude lucht vanuit het noorden richting ons land gekomen. Die koude lucht veroorzaakt een onstabiele atmosfeer.

Aan de grond is de lucht namelijk warmer. Aangezien die warme lucht lichter is dan koudere, stijgen er gemakkelijk bellen met vochtige lucht omhoog. Hoger in de atmosfeer koelen deze luchtbellen af. Hierdoor treedt er condensatie op, met bewolking en neerslagvorming tot gevolg. Een koude bovenlucht zoals we die nu en de komende dagen hebben, is dus een belangrijke gangmaker achter het wisselvallige weer.

De vooruitzichten

Als we de weerkaarten mogen geloven, dan komt er voorlopig geen einde aan dit koelere en wisselvalligere weertype. De koude lucht blijft in de vorm van een bovenluchttrog namelijk aanwezig boven ons land. Daarnaast is in de pluimgrafieken te zien dat een overgrote meerderheid van de berekeningen gedurende langere tijd vasthoudt aan de noordwestelijke wind of stroming. Daarmee lijkt ook in het luchtdrukpatroon aan de grond weinig te veranderen.

Wilt u meer weten over de verwachting voor de komende week of de lange termijn? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies optie 2 voor de verwachting tot vijf dagen vooruit of optie 5 voor een gedetailleerde bespreking voor de modellen voor de komende 10 dagen.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Tom Block.