Juli recordwarm?

De warmte is verdreven, tijd om de voorlopige balans op te maken van de juliwarmte. Gaan we records verbreken?

De winter van 2009-2010 verliep koud en zeer sneeuwrijk en in het voorjaar bleef de temperatuur lange tijd onder de norm. Alleen in april wist de maandtemperatuur iets boven normaal uit te komen. Zelfs de eerste helft van juni leverde nog niet echt veel warmte op. Er waren wel een paar mooie dagen in de eerste helft van de eerste weerkundige zomermaand, maar pas in de laatste helft van juni kwam de zomer goed op gang.

Vanaf 23 juni was het echt volop zomer in ons land. De zon brak uitbundig door en de maximumtemperatuur kwam steeds vaker boven de zomerse grens van 25 graden uit. Het zomerweer was nog goed uit te houden doordat de nachten redelijk fris verliepen en als het dan toch te warm werd, dan zorgde een zeewind voor verkoeling op het strand. Het zeewater was immers nog aan de frisse kant door de koude winter en het frisse voorjaar. De eerste echt hete dag was vrijdag 2 juli toen het in vrijwel het hele land tropisch warm werd. In het oosten en zuidoosten kwam de maximumtemperatuur op (ruim) 35 graden uit. Na deze warmte-explosie koelde het wat af en zo werd het op dinsdag 6 juli niet warmer dan 20,9 graden. De hitte was echter niet ver weg en een paar dagen later was het opnieuw snikheet met op 9 juli 33 tot 36 graden in een groot deel van het land. Zelfs in de duinen bij Hoek van Holland werd het 35 graden.

Warmte record?
Na het warme weer van de afgelopen weken is de grote vraag natuurlijk of we records kunnen verwachten. Tot nu toe is juli 2006 de warmste hooimaand met in De Bilt een gemiddelde etmaaltemperatuur van 22,3 graden. Dat is bijna 5 graden warmer dan normaal (normaal komt het maandgemiddelde in De Bilt op 17,4 graden uit) en vergelijkbaar met de gebruikelijke julitemperatuur in steden als Boedapest, Lissabon, Bolzano of Las Palmas (Gran Canaria).

Het gemiddelde over de periode 1 tot 21 juli staat nu in De Bilt op 21,0 graden. Als dat de eindstand wordt voor 2010, dan eindigen we op een derde plek. Inclusief vandaag hebben we nog tien julidagen voor ons waarbij dus alles mogelijk is. Gezien de huidige verwachting wordt het moeilijk om het record van 2006 te breken en zelfs het vasthouden van de derde plek wordt nog een hele klus. Het is namelijk een stuk afgekoeld en de komende dagen lijkt de warmte niet terug te keren. Een top-10 notering gaat waarschijnlijk wel lukken en zelfs een vijfde plek lijkt op basis van de huidige verwachting nog goed haalbaar.

Hittegolf ontbreekt nog
Ondanks het warme weer van de afgelopen weken is het nog niet tot een landelijke hittegolf gekomen. Het scheelde overigens heel erg weinig, maar de regels zijn streng. Op minimaal 5 achtereen volgende dagen moet het meer dan 25 graden worden waarbij het op drie willekeurige dagen ook nog meer dan 30 graden wordt. Regionaal is dat wel gelukt, onder andere in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In De Bilt lukt het net niet, zowel op 8 als op 11 juli bleef het kwik in De Bilt op respectievelijk 28,9 en 29,3 graden steken. Net iets te weinig om van een tropische dag te spreken. Het is overigens best uitzonderlijk dat in een zeer warme juli geen hittegolf valt op te tekenen. In de tot nu toe tien warmste julimaanden lukte dat alleen in 1991 niet, al scheelde het maar heel weinig. In 2006 kon na een eerste hittegolf (30 juni tot 6 juli) in de periode van 15 tot 30 juni een tweede hittegolf genoteerd worden. In totaal duurde deze 16 dagen. Alleen in 1947, 1975 en 1976 duurde een hittegolf nog net iets langer.

Een hittegolf lijkt de komende dagen ook niet haalbaar. De wind waait vanaf zee en dat zorgt voor maximumtemperaturen tussen 18 en 24 graden. We kunnen 2006 nog wel op één punt evenaren. In die uitzonderlijke julimaand kwam in De Bilt het kwik elke dag op 20 graden of meer uit. De minst warme dag was toen vrijdag 14 juli. Het werd toen maximaal 22,7 graden. Toen nu toe is deze maand het kwik elke dag op meer dan 20 graden uitgekomen. Op we dat ook over de gehele maand kunnen zeggen is nog even spannend. Voor aanstaande zaterdag staat er op dit moment 19,4 graden uit!

Meer details over het weer voor de komende dagen? Bekijk dan eens de verwachting voor uw eigen woonplaats of bel met de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 55 cpm) en kies dan optie 2 voor de verwachting voor 5 dagen vooruit en optie 10 voor de 10 daagse verwachting.

Bron: Meteo Consult, KNMI. Foto voorzijde: Margreet van Vianen.