Wel afkoeling, geen onweer?

Het ziet er naar uit dat de hitte van vandaag niet door onweer wordt verdreven. Waarom niet?

 

Het bekende patroon van deze zomer tot nu toe is nog niet onderbroken: een flinke opwarming die vervolgens al vrij snel wordt gevolgd door afkoeling met onweersbuien. Maar ditmaal lijken onweersbuien niet in Nederland te vallen en als dat inderdaad gebeurt, wordt het patroon dus wel onderbroken.

30 plus
Op de weerkaart van vandaag, dinsdag, zien we een lagedrukgebied bij Ierland, terwijl een hogedrukgebied met de kern boven de Oostzee ligt. Het resultaat voor ons land is een zuidoostelijke stroming, waarmee zeer warme, maar wel droge lucht wordt aangevoerd en daarin lopen de temperaturen in het oosten en zuidoosten tot boven 30 graden op; in Limburg is 33 graden mogelijk. Aan de kust steekt een zeewindje op, zodat hier enige verkoeling optreedt.

Convergentielijn
Morgen, woensdag, trekt het lagedrukgebied naar Engeland toe. Bijbehorend koufront – met daarachter minder warme lucht - trekt over de Benelux met bestemming Duitsland. Aan de voorzijde van het front bevindt zich boven ons land volgens de computermodellen echter ook een soort front; een convergentielijn. Op deze lijn komen twee windrichtingen samen en op het ontmoetingspunt kan de lucht maar 1 kant op: omhoog. Deze gedwongen stijgbeweging zorgt voor buienvorming, mits er voldoende vocht aanwezig is en voor de felste buien met onweer daarbij moet de convergentielijn bovendien op het warmste moment van de dag - in de zomer in de tweede helft van de middag – passeren. Dit alles wordt woensdag niet verwacht. Want we blijven ook dan nog in vrij droge lucht en de convergentielijn zal al in de ochtend van west naar oost passeren, dus net voor het koufront uit. In de middag komt dan het koufront, maar op dat moment is de wind al overal naar het zuidwesten tot westen gedraaid en stroomt de minder warme lucht het land binnen. En dat gaat dan zonder felle buien en/of onweer gepaard. Alleen het uiterste oosten en Limburg blijven langer in de warmte, zodat hier de temperatuur nog tot lokaal 30 graden stijgt, voordat het echter ook hier enkele graden afkoelt in de loop van de dag. Dit betekent dat hier de kans op een regen- of onweersbui groter zal zijn dan in de rest van Nederland. Ook de Nijmeegse Vierdaagse kan een bui of buitje krijgen. Maar zwaar onweer is niet waarschijnlijk.

Franse buien
In een groot deel van Frankrijk wordt de convergentielijn wel actief, met voldoende vocht en warmte kan het daar in de loop van woensdag, op donderdag en vrijdag wel tot hoosbuien komen. Zware regenval (meer dan 30 millimeter regen in korte tijd) en hagel zullen daarbij geen uitzondering zijn. En dat vooral in het zuiden en oosten. Maar de eerste buien komen al in het zuidwesten van het land op gang, zoals in Bordeaux woensdagochtend. En op vrijdag schuiven de zwaarste buien dan uiteindelijk verder door naar de Alpen en Duitsland.

Wel of geen buien?
Op donderdag wordt het in de minder warme luchtsoort tussen 20 en 24 graden. Het eerdergenoemde koufront lijkt dan geen haast te hebben; de computermodellen berekenen het front maar net over de Duitse grens. In feite wordt het front tegengehouden door een hogedrukgebied boven Rusland. Langs en op het front ontstaan boven Duitsland wel degelijk felle buien met onweer. En die moeten we in de gaten houden, want die kunnen vooral de oostelijke provincies schampen… 

Ook vrijdag blijft het front dichtbij en zien we in de hoge luchtlagen een lagedrukgebied gevuld met koude lucht (een zogeheten koudeput) naderbij komen. Dit betekent een grote kans op buien, maar de computerberekeningen ‘stoeien’ met de exactie positie van de buien enerzijds en de hevigheid van de buien anderzijds. Met andere woorden: de verwachting voor die dag is nu nog onzeker. 

Updates en details via onze weerlijn, of stuur een SMS. De Meteo Consult weerlijn is 0900-9725 (55 ct/min). Kies 2 voor de vijfdaagse en 5 voor de tiendaagse prognose. Beiden worden twee keer per dag ingesproken. En voor de maandverwachtingen kunt u terecht bij optie 6.

Bron: Meteo Consult

voorpaginafoto uit ons archief: Jos Hebben, Altweerterheide (L).