Zware buien op komst

Zware buien maken vandaag een einde aan de warmte in Nederland. Waar wordt het het ergst?

Zware buien maken vanmiddag vanuit het zuidwesten een einde aan het warme weer van vandaag. Hoewel de onstabiliteit van de lucht misschien niet eens zo groot is als afgelopen maandag, toen zware buien vooral in het oosten schade aanrichtten, zijn er nu andere factoren in het spel die maken dat het toch behoorlijk uit de hand kan lopen. Zo trekken de buien waarschijnlijk snel en is er hoog in de atmosfeer veel wind aanwezig om de buien vlot te laten activeren. In het oosten wordt het voor de buien uit bovendien erg warm.

Bepalend voor het weer in Nederland vandaag is een lagedrukgebied waarvan het centrum ten zuiden van Ierland ligt. Een klein hogedrukgebied trekt over de Oostzee naar de Baltische staten. Verder trekt een klein lagedrukgebied vanuit Frankrijk naar het noorden. Tussen al deze systemen in voert een aantrekkende zuidelijke wind vandaag vanuit het zuiden steeds warmere lucht aan. Rond 13 uur waren de temperaturen in het zuidoosten en oosten van het land al tot plaatselijk 29 graden opgelopen. In het westen was het tussen 24 en 26 graden.

Onweerscomplex
Terwijl in Nederland de zon nog scheen – er ontstonden platte stapelwolken – lag boven Frankrijk een groot onweerscomplex te borrelen dat met een vrij grote snelheid op het zuidwesten van ons land afstevende. Aan de grond begon de wind in het zuidoosten van Nederland op dat moment geleidelijk aan naar zuidoostelijke richtingen te draaien, op nadering van het lagedrukgebiedje vanuit Frankrijk dat naar het noorden trok. In de buurt van het lagedrukgebied bevonden zich een convergentielijn (een plaats waar de wind draait) en nog verder naar het westen een koufront. Op beide systemen waren zware buien aanwezig.

De verwachting vanochtend was dat de eerste buien rond een uur of twee, drie vanmiddag het zuidwesten van ons land zouden bereiken. Omdat ze snel in noordelijke richting trekken, komen die vooral over de westelijke helft van het land naar het noorden. Daar kan in de loop van de middag al veel regen vallen. In het oosten van het land lijkt de buienlijn later te komen, eigenlijk pas op het moment dat het lagedrukgebiedje (dat ook over het land naar het noorden trekt) is gepasseerd. Daarachter zwaait de buienlijn naar het oosten door.

Gevaarlijk
Dat wil niet zeggen dat het oosten ook niet voor die tijd al alert moet zijn. Mochten zich aan de oostzijde van de buienlijn, die eerst dus vooral boven de westelijke helft van het land ligt, in het warme gebied daar losse buien vormen, dan zijn dit de gevaarlijkste die vandaag kunnen voorkomen. In dat geval zou het om buien gaan waarbij zware hagel mogelijk is, zeer zware windstoten (met snelheden tot 110 kilometer per uur) en in het meest extreme geval (hiervoor geldt altijd een kleine kans) ook windhozen (zoals afgelopen maandag mogelijk ook in de Achterhoek is gebeurd, al lijkt het erop dat het toen valwinden zijn geweest).

Ook op de buienlijn worden zware windstoten verwacht (met snelheden tussen 70 en 90 kilometer per uur) en vooral in de westelijke helft van het land (waar de buien het langst nodig hebben om te passeren) veel regen. Of het in de buienlijn ook tot hagel komt, moet nog worden afgewacht. De kans bestaat, maar lijkt kleiner dan die op hagel in de eventuele losse buien voor de buienlijn uit. Omdat de buien vanavond uiteindelijk snel naar het noordoosten van het land wegtrekken, is het hele land er voor middernacht waarschijnlijk ook alweer uit.

Er kan al met al van alles gebeuren. Foto’s en waarnemingen van het eventuele noodweer zijn van harte welkom! U kunt ze mailen naar: waarnemingen@weer.nl. Dan komen we er morgen in een verhaal op deze site op terug. Voor diegenen die de actuele stand van zaken met betrekking tot het onweer vanmiddag willen volgen, is er de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 55 ct. per min). Via optie 1 houden we u voortdurend en zo actueel mogelijk op de hoogte.

Bron: Meteo Consult.