Even rust

Vandaag is er even sprake van rust in de atmosfeer, maar morgen krijgen we opnieuw zware buien.

Na de regen- en onweersbuien, die maandag vooral in het oosten en noordoosten behoorlijk zwaar uitpakten, is het vandaag een stuk rustiger. Wolkenvelden, zon en een enkele bui wisselen elkaar af en het is ook niet meer zo warm. In het zuidoosten was het kort na het middaguur al zomers warm, maar de tropische grens van 30 graden wordt vandaag niet overschreden. Toch wordt het morgen opnieuw erg warm en tegelijkertijd komen er weer zware onweersbuien richting ons land.

Snelle terugkeer van de warmte

De warme lucht is maar heel even verdreven uit ons land. Komende nacht en morgen komt aan de voorzijde van een depressie met kern boven de zuidwestpunt van Ierland, in sneltreinvaart warme en vochtige lucht richting ons land. Vandaag is het op zo’n 1500 meter hoogte een graad of 10, morgen is het op diezelfde hoogte ongeveer 7 graden warmer. Als we er vanuit gaan dat het vandaag tussen 22 en 27 graden wordt, dan zitten we morgen in het binnenland opnieuw op 30 tot 33 graden. Aan zee wordt het maximaal 25 graden. Dat komt omdat de wind hier in de vroege middag gaat draaien naar het westen.

Opnieuw buien

In het westen van het land koelt het dus in de loop van de woensdagmiddag af omdat de wind vanaf zee gaat waaien. Niet alleen het koelere zeewater heeft invloed op de luchttemperatuur, ook wordt de warme lucht verdreven door een koufront. Op dat front ontstaan gemakkelijk regen- en onweersbuien, die net als gisteren kunnen samenklonteren. Regionaal zorgt dat voor veel regenwater, behoorlijk wat onweer en misschien ook wel hagel. Aan de voorzijde kan de wind even flink uitschieten zodat er voor morgen opnieuw in de verwachting (zware) windstoten zijn opgenomen.

Voor het koufront, in de warmste lucht, komen in de namiddag en vroege avond in het oosten en noordoosten ook een paar geïsoleerde buien tot ontwikkeling. Terwijl op het koufront waarschijnlijk de meeste regen valt, komen de meest actieve buien in het noordoosten en oosten tot ontwikkeling. De kans op zware windstoten is hier nog een stuk groter en schade door dit soort windvlagen is morgen niet uitgesloten.

Waarschuwing

Iedereen die er morgen op uit gaat doet er verstandig aan om de weersontwikkelingen goed in de gaten te houden. Voordat de buien opkomen is het warm zomerweer en velen trekken er dan op uit. Vooral rond en op het water kan het erg gevaarlijk zijn.

Als u morgen op de hoogte gehouden wilt worden van de laatste weersontwikkelingen, luister dan naar de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 55 cpm) en kies optie 1. Hierop spreken we zeer regelmatig een uitgebreide weersverwachting in voor geheel Nederland. Uiteraard kunt u via www.regen.nl de meest actuele radarbeelden volgen.