Zwaar weer

Forse buien trekken deze maandag over het land met regionaal zwaar onweer, hagel en flinke windstoten.

Het is heftig weer vandaag. Kwam het zondag op lokale schaal tot flink onweer, deze maandag trekt een veel groter buiencomplex over ons land. Overal hebben we er al mee te maken, of krijgen we ermee van doen.

Afgelopen nacht vielen verspreid al enkele stevige buien, maar vanochtend vroeg drong de voorste begrenzing van het omvangrijke onweerssysteem ons land binnen.

In rap tempo van Bordeaux naar Nederland
Dit zogenaamde MCS (mesoschaal convectief systeem), een onweerscomplex van grote omvang met een eigen dynamiek, ontstond laat op zondagavond boven Zuidwest-Frankrijk. Uit diverse buien die onder meer in de regio’s rond Bordeaux ontstonden, ontwikkelde zich een flinke cluster van onweersbuien.

Met een flinke zuidwestelijke bovenstroming trok het complex vervolgens met grote snelheid naar het noordoosten, in de richting van ons land. Tegelijkertijd smolt ze samen met onweersbuien van boven de Atlantische oceaan en ontwikkelde het zich sterk met steeds meer onweer, hagel en soms zware windstoten.

Onweer, windstoten en hagel
Even na 8 uur deze maandagochtend werd in Troyes (circa 100 kilometer ten zuidoosten van Parijs) een windstoot gemeten van 100 kilometer per uur, een volgens de officiële Nederlandse definitie net aan zeer zware windstoot. Anderhalf uur later noteerde Charleville, vlak voor de grens met België een windvlaag van 89 kilometer per uur.

De heftigste windstoten kwamen daarbij voor aan de noordoostzijde van het grootschalige onweerscomplex. Daar bevindt zich de warmste lucht. Rond het middaguur lagen ook in ons land de temperaturen het hoogste in het oosten, met voor de buien uit circa 30 graden.

Met het van zuidwest naar noordoost overtrekken van het onweerssysteem concentreert het zwaarste weer zich daardoor op het oosten en noordoosten. Er komt veel onweer voor, hier en daar ook hagel, en zware tot plaatselijk net aan zeer zware windstoten van circa 100 kilometer per uur.

Arcen, in het midden van Limburg, noteerde om 11.30 uur een vlaag van 94 kilometer per uur. Niet ver over de grens haalde Geilenkirchen 122 kilometer per uur. Bij Maastricht daalde de temperatuur in ongeveer 35 minuten van 30 naar 20 graden. Bij Hupsel (in de Achterhoek in het oosten van Gelderland) zou het kwik even later binnen 10 minuten 10 graden dalen (ook van 30 naar 20).

De meeste plaatsen in Nederland krijgen naar verwachting tussen 10 en 30 millimeter neerslag te verwerken, met daarbij lokale uitschieters daarboven. Plaatselijk is meer dan 50 millimeter (50 liter per vierkante meter) mogelijk, met daarop de grootste kans in het oosten en noordoosten.

De verwachting (ten tijde van het schrijven van dit artikel eind maandagochtend) is dat vanmiddag het grootschalige buiencomplex als eerste uit het zuiden wegtrekt. In de eerste avonduren volgt als laatste het noordoosten. Helemaal droog wordt het niet, verspreid over het land ontstaan vervolgens nog een paar nieuwe buien.

Volg de buien en het onweer hier op de regen- en onweersradar.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Harrie Donkers.

Bron: Meteo Consult