Heftig onweer, maar nog steeds warm.

Vooral zaterdagavond schoven fikse buien over het land. Daarmee is de warmte nog altijd niet verdreven.

Vrijdag werd het in vrijwel het hele land tropisch warm. Zelfs op de Waddeneilanden werd de grens van 30 graden overschreden. Dit komt op de eilanden niet vaak voor. Nog warmer was het in het zuidoosten van het land. In het Noord-Limburgse Arcen werd het 36,2 graden en met 36,1 graden was het zaterdag opnieuw uitzonderlijk warm. De hitte werd gisteren afgestraft door felle regen- en onweersbuien. Toch is de warmte nog niet verdreven uit ons land. De kansen op een landelijke hittegolf zijn daardoor nog niet verkeken. De koele lucht komt wel heel langzaam dichterbij, waardoor ook de onweersdreiging nog niet uit de lucht is.

 


Een terugblik 

Gisteravond trokken een aantal stevige buien over het land. Ze ontstonden boven België en kwamen boven ons land verder tot ontwikkeling. Boven het zuidwesten van het land viel aan het begin van de avond een enkele spat, maar boven de Brabantse Kempen was toen een flinke bui in ontwikkeling. In een uur tijd groeide dit exemplaar uit tot een zeer actieve bui met onweer en veel regen. De bui trok over het rivierengebied en groeide aan de westkant goed aan. In de Alblasserwaard viel de meeste regen. Metingen van het vrijwilligersnetwerk “het Weer Actueel” leverden zelfs 30 tot 50 mm regen op. Groot-Ammers kwam op 54 mm uit terwijl een waarnemer uit het Zuid-Hollandse Schoonhoven 52 mm kon noteren en het Utrechtse Vianen in korte tijd 51 mm opving. Het meetpunt van het KNMI in Groot-Ammers kwam op 66 mm uit over de gehele avond en nachtperiode.

Naast regen en onweer leverde deze bui ook veel wind op. Een vermoedelijke “downburst” (valwind) veroorzaakte chaos op de A12 ter hoogte van Waarden en Nieuwerbrug. De tientallen populieren langs de weg kregen het zwaar te verduren. Sommige waaide om, bij andere braken enorme takken af die vervolgens op de weg terecht kwamen. Het gevolg was dat de rijbaan tussen Gouda en Utrecht enige tijd was afgesloten. Ook in Flevoland was de wind nadrukkelijk aanwezig. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd aan het eind van de avond afgesloten in verband met zware windstoten. Vliegveld Lelystad noteerde een windvlag van 103 km/u. In Baarn werd zelfs een windstoot van 108 km/u gemeten.

Het treinverkeer had onder andere last van omgewaaide bomen. Daarnaast was door blikseminslag in de bovenleiding ook op sommige trajecten geen treinverkeer mogelijk. In de loop van de avond was dat het geval rondom Woerden en ook uit de regio Utrecht en Amersfoort kwamen dit soort berichten. Zelfs zondagochtend was het treinverkeer nog niet helemaal op gang gekomen.

De regen was meer dan welkom voor de natuur, al is een wolkbreuk niet de beste manier om een eind te maken aan de droogte. Het water stroomt vaak direct het riool in en op sommige plaatsen kon dat riool de plotselinge hoeveelheid water niet aan. Zo liepen kelders en tunnels hier en daar vol met water, waardoor het voor de diverse brandweercorpsen een drukke avond én nacht was. In de noordoostelijke helft van het land waren de buien na middernacht nog niet voorbij. Ook hier viel behoorlijk wat regen en was er sprake van frequent weerlicht.

Hittegolf

Ondanks de tropische hitte is van een landelijke hittegolf nog geen sprake. Daarvoor moet in De Bilt op vijf dagen de temperatuur boven 25 graden uitkomen, waarbij het op drie van die vijf dagen meer dan 30 graden wordt. Tot nu toe is dat niet gelukt en het is ook maar de vraag of dat nog gaat lukken. Vandaag lijkt De Bilt net niet op de tropische 30 graden uit te komen en morgen is die kans vrijwel nihil. Dinsdag wordt het zelfs niet warmer dan een graad of 22 en dan is het weer wachten op een nieuwe reeks met warme dagen die eventueel kan uitmonden in een hittegolf.

Opnieuw onweer

Pas dinsdag is de warmste lucht verdreven en tot die tijd is de onweersdreiging nog niet voorbij. Vanmiddag kan in het binnenland een zeer lokale onweersbui ontstaan, maar vannacht en morgen volgen opnieuw buien die wederom heftig kunnen uitpakken. Waar de buien gaan vallen en hoeveel regen ze precies zullen opleveren, is moeilijk aan te geven omdat buien altijd een lokaal karakter hebben.

Zo snel als dinsdag de warmste lucht is verdreven, zo snel komt de hitte uit Zuid-Europa woensdag alweer richting ons land. Dit keer is het geen blijvertje, koelere lucht staat woensdagavond opnieuw te trappelen om bezit te nemen van ons land. Wederom staan er dan regen- en onweersbuien op het programma.

Meer details over de buien voor vannacht, morgen en woensdag hoort u in de Meteo Consult Weerlijn via 0900-9725 (55 cpm). Onder optie 1 hoort u de verwachting tot morgenavond en onder optie 2 de verwachting voor 5 dagen vooruit, waarbij u precies kunt horen hoe de meteorologen aankijken tegen de weerkaarten van woensdag.

Bron: Meteo Consult, Weerwoord.be, hetweeractueel en alle vrijwillige waarnemers.