Brengt onweer enige verkoeling?

Er is onweer op weg naar Nederland. Betekent dit ook dat het minder warm wordt?

De temperaturen bereikten de afgelopen dagen weer hoge waarden. Steeds meer mensen verlangen dan ook naar verfrissende regen- en onweersbuien. Die gaan er komen ook en daarmee wordt niet alleen de mens op zijn wenken bediend. Ook de natuur kan het hemelwater nog steeds meer dan goed gebruiken.

Als we een korte blik op de weerkaart van Europa werpen, dan zien we dat wij niet de enigen zijn met heet weer en onweersbuien. In Spanje en Portugal worden op een aantal plaatsen in het binnenland al tijden temperaturen van meer dan 40 graden gemeten. Door de autoriteiten is er zelfs een hittealarm afgegeven. Na dit weekeinde stroomt er wat koelere lucht de regio binnen, waardoor de maxima een klein beetje omlaag gaan.

Neerslag valt er op het Iberisch schiereiland nauwelijks en dit staat in schil contrast met het oosten van Europa. Al een week lang doen zich in bijvoorbeeld Oekraïne en Roemenië dagelijks stevige regen- en onweersbuien voor. De komende week lijken die buien zich iets meer naar centraal Europa (onder andere Polen, Tsjechië en Slowakije) te verplaatsen. In deze regio is het met 25 tot 32 graden overigens lang niet zo heet als in Spanje en Portugal.

Weer voor de vakantieganger en de Tour de France

Het is ook goed mogelijk dat de wielrenners in de Tour de France het de komende dagen niet droog houden. Door de hitte ontstaan in Frankrijk namelijk regen- en onweersbuien, die vervolgens met een zuidelijke wind onze kant op kunnen komen. Deze buien zijn daardoor niet alleen interessant voor de liefhebber van wielrennen, maar ook voor bijvoorbeeld land- en tuinbouwers.

Mensen die deze wielerklassieker volgen, kunnen overigens via een speciale optie op onze site weer.nl naar de weersvooruitzichten per etappe kijken. Klik op de voorpagina op “Tour de France etappe weer” en vervolgens kunt u kiezen uit de verschillende dagen waarop een etappe wordt gereden. Hierna wordt de route van die dag op een kaartje weergegeven. Op het af te leggen traject staan diverse weersymbolen met de weersverwachting.

Als u met uw muiscursor op een weersymbool gaat staan, ziet u vervolgens nog extra informatie zoals de temperatuur. Deze optie binnen onze website is een speciaal voor de tour gemaakte uitbreiding op onze routeplanner met weer. Voor mensen die op vakantie gaan, is het op dezelfde manier mogelijk om alvast te kijken naar de weerscondities onderweg. De routeplanner met weer vindt u in het menu “uitgebreid weer”, aan de linkerzijde van de website.

Weekeinde met veel onweer

Zoals eerder beschreven, komen de buien vanuit Frankrijk onze kant op. Maar hoe ontstaan ze eigenlijk? De buien worden thermisch geforceerd. Dit is een meteorologische term, waarmee we aan willen geven dat ze veroorzaakt worden door de hitte. Als gevolg van het oplopen van de temperaturen, stijgen er bellen met warme en vochtige lucht op. Warme lucht is immers lichter dan koude lucht.

Hoger in de atmosfeer koelen de luchtbellen af. Aangezien koude lucht minder vocht kan bevatten, wordt de luchtvochtigheid in de luchtbellen steeds hoger en treedt er condensatie op. Daarmee is een stapelwolk geboren, die in rap tempo uit kan groeien tot een forse onweersbui. Hoger in de lucht waait de wind uit een zuidelijke richting en daardoor wordt zo’n bui onze kant opgeblazen.

Verkoeling in aantocht?

Vanmiddag (zaterdag) doet deze situatie zich al voor. Zo’n eventuele onweersbui lijkt in eerste instantie alleen in het zuidoosten van het land voor te komen, maar vanavond komen er op meer plaatsen in ons land regen- en onweersbuien. Deze ontstaan op de grens tussen warme lucht in het binnenland en iets koelere licht in het westen. Vannacht en morgenochtend trekken de buien noordoostwaarts weg.

Morgen (zondag) is het echter nog onverminderd warm. Vooral landinwaarts kan er in de loop van de dag opnieuw een enkele regen- of onweersbui ontstaan. Meer buien staan er in de verwachting voor maandag, als een storing met daarachter koelere lucht (een koufront) over ons land trekt. De periode met iets lagere temperaturen die dan volgt, lijkt echter maar tijdelijk te zijn… Daarbij liggen ook dan de maxima nog steeds boven de norm voor deze tijd van het jaar.

Meer details over die lange termijn kunt u beluisteren onder optie 5 (verwachting tot 10 dagen vooruit) in de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Verder kunt u bij dit nummer terecht voor de korte en actuele weersverwachting tot de volgende avond (optie 1), de uitgebreide weersverwachting voor de komende 5 dagen voor Nederland (optie 2), de globale weersverwachting voor Europa (optie 2) en de maand- en seizoensverwachtingen (optie 6).

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Gerard Boukes.