Volgende orkaan in de maak?

Vorige week raasde orkaan Alex als eerste van het seizoen over de Golf van Mexico. De 2e is nu mogelijk in de maak.

Afgelopen week raasde categorie 2 orkaan Alex over de Golf van Mexico met uiteindelijk desastreuze gevolgen langs de Mexicaanse noordoostkust. Op 30 juni bereikte deze orkaan het land en ook toen had hij nog steeds de kracht van een orkaan met windsnelheden tot 117 kilometer per uur.  Eenmaal in de buurt van een bergachtig gebied in het noordoosten van Mexico zwakte de orkaan af tot een tropische storm. Wel bleven er nog lange tijd stevige hoosbuien vallen met windstoten. Enkele rivieren traden buiten hun oevers en uiteindelijk vielen zelfs enkele doden. In de naburige Amerikaanse staat Texas ontstonden door die orkaan ook diverse tornado’s. Momenteel broeit er ook weer iets boven het Caribische gebied en de Golf van Mexico. Is de tweede orkaan van Atlantische seizoen in de maak?

Een groot lagedrukgebied ligt volgens het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ vlakbij de oostkust van het overwegend Mexicaanse schiereiland Yucatan. Er zijn al veel buien ontstaan, vaak ook gepaard met onweer en het buiengebied trekt heel langzaam richting het noordwesten en kan in de komende 48 uur nog uitgroeien tot een tropische storm. De kans daarop is volgens deze instelling ‘Medium’ en dat is ongeveer een 30% kans.

Actief tot zeer actief orkaanseizoen
Op basis van diverse factoren, onder andere het verdwijnen van El Niño en hogere zeewatertemperaturen, verwacht de Amerikaanse weerdienst dit jaar een actief tot zeer actief orkaanseizoen. Met eerst tropische storm Agatha, die eind mei in een mum van tijd boven de Stille Oceaan ontstond en daarna zonder pardon over onder andere Guatemala en Honduras trok, werd het seizoen officieel geopend.

Pacifische Bassin
De eerste stormactiviteit ontstond dus boven het Pacifische bassin en ongeveer een maand later, op 12 juni, volgde daar de tropische storm Blas. Deze heeft geen enkel moment het vasteland bedreigd, maar wel melden er toen diverse schepen, enorme windstoten. Kort daarna kwam op 17 juni de eerste orkaan aan de Pacifische kant van Amerika tot stand. Deze werd tot orkaan Celia gedoopt en groeide uiteindelijk uit tot een categorie 5 orkaan. Dit is de meest desastreuze variant die er bestaat in de schaal van orkaan categorieën, de schaal van Saffir-Simpson. Gelukkig wist Celia het vasteland ook niet te bereiken en vormde dus geen direct gevaar.

Atlantische Bassin
Op de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico werd het seizoen ingeluid door orkaan Alex. Deze ontwikkelde op 25 juni als een tropische depressie en groeide de dag erna uit tot een tropische storm. Hij kreeg de naam Alex en groeide uiteindelijk uit tot een categorie 2 orkaan op 30 juni. Sinds 1995 was er al niet meer zo vroeg in het seizoen een orkaan ontstaan en sinds 1966 was dit ook de eerste categorie 2 orkaan in de maand juni.

Dichtbij de zuidkust van de Amerikaanse staat Louisiana ligt op dit moment, dinsdag, ook een klein lagedrukgebied die daar resulteert in diverse regen- en onweersbuien. Er bestaat echter maar een zeer kleine kans, minder dan 30%, dat dit weersysteem uitgroeit tot een tropische storm of orkaan. Helemaal als het systeem het vasteland bereikt, zal hij snel afzwakken. Wel kunnen daar nog steeds diverse stevige regen- en onweersbuien blijven vallen.

Bronnen: Meteo Consult, NOAA