Een herhaling van zetten

De komende dagen wordt het opnieuw warm. De manier waarop dit gebeurt, kennen we inmiddels.

We zitten nu even in een wat minder warme periode, die dinsdag zijn laagste punt bereikt. De dagen erna krijgt warme lucht opnieuw grip op ons land. De temperaturen vliegen dan omhoog. De opbouw van de warmte kent eenzelfde verloop als die van vorige week. Het is echter nog maar zeer de vraag of het nu wel tot een officiële, landelijke hittegolf komt.

De laatste dagen hebben wij al veel geschreven over de hitte van vorige week. De hoogste temperaturen werden op vrijdag bereikt. Zaterdag voelde het ondanks de lagere maxima ook erg warm aan. Dat had alles te maken met de hogere luchtvochtigheid. Toen vielen er ook meer buien dan op vrijdag het geval was.

‘Verwennerij’

Gisteren (zondag) bleef het droog, maar met veel zon en middagtemperaturen tussen 23 en 28 graden was het nog steeds warm. Qua weerbeeld is vandaag (maandag) de minste dag. Niet alleen is er veel bewolking, ook vallen er enkele buien. Morgen (dinsdag) worden de laagste temperaturen verwacht, al zijn maxima 18 tot 22 graden heel normaal voor de tijd van het jaar.

Eigenlijk zijn we de afgelopen dagen dus erg verwend. Aan die verwennerij komt voorlopig nog geen einde. Achter het koufront, dat vandaag met enkele buien over ons land trekt, bouwt zich namelijk een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan op.

Combinatie van hoge- en lagedruk

Deze zogenaamde rug weet vervolgens uit te groeien tot een zelfstandig hogedrukgebied. De kern hiervan trekt ten zuidoosten van Nederland langs en komt uiteindelijk ten oosten van ons, in Centraal Europa, tot stilstand. Met dat hoog alleen zijn we er echter nog niet.

Een tweede belangrijke factor is een lagedrukgebied dat voor anker gaat boven de zee tussen IJsland en Schotland. De bijbehorende storingen blijven boven de Britse eilanden en kunnen ons land, mede door het hogedrukgebied, niet bereiken. Nog een reden voor deze blokkade is de zuidwestelijke straalstroom die ten noordwesten van ons land ligt.

Spaanse pluim achtige situaties

De in de vorige twee alinea’s beschreven situatie op de weerkaarten is ongeveer gelijk aan de weerssituatie van vorige week. Ook toen lag er een hogedrukgebied ten oosten van ons en een lagedrukgebied in de omgeving van Groot-Brittannië. Met een dergelijke drukverdeling komt een zuidelijke stroming op gang, verantwoordelijk voor transport van warme lucht uit bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk. Zo’n aanvoer van hete en droge lucht uit Zuid-Europa wordt binnen de meteorologie ook wel een ‘Spaanse pluim’ genoemd.

De temperaturen bereiken richting het weekeinde dan ook opnieuw tropische waarden. De eerste dertiger staat momenteel op donderdag in de weerkaarten. De dagen erna worden steeds meer plaatsen tropisch warm. De kans op een regionale hittegolf is hiermee opnieuw redelijk groot. Of we tot een officiële landelijke hittegolf komen, is nog maar zeer de vraag. Hiervoor moeten we in De Bilt vijf aaneengesloten dagen met een temperatuur van ten minste 25 graden hebben en van die vijf moeten er minimaal drie een maximumtemperatuur van 30 graden of meer hebben.

Een afstraffing met onweer?

Bij situaties met een Spaanse pluim is het vaak niet alleen de hitte die onze kant opkomt. Als gevolg van de hoge temperaturen ontstaan er boven bijvoorbeeld Frankrijk ook thermische lagedrukgebieden. Door het oplopen van de temperaturen stijgen luchtbellen gemakkelijk op. Hierdoor daalt de luchtdruk aan de grond en ontstaat een lagedrukgebied dat stevige regen- en onweersbuien veroorzaakt.

Met de zuidelijke stroming worden dergelijke buien onze kant op geblazen, net als afgelopen vrijdag en zaterdag het geval was. Enkele computerberekeningen geven aan dat dit komende vrijdag weer kan gebeuren. Een blik op de pluim laat op dat gebied echter nog grote onzekerheid zien. Richting het weekeinde loopt de buienkans steeds verder op en de kans op neerslag is het grootst op maandag. Ook in de grafiek met de temperaturen is duidelijk te zien dat het moment van afstraffing van de warmte nog onzeker is.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies optie 2 voor de uitgebreide weersverwachting voor de komende vijf dagen of optie 5 voor een gedetailleerde bespreking van de weermodellen tot tien dagen vooruit. De korte en actuele weersverwachting tot de volgende avond kunt u vinden onder optie 1.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Ans van Ballegooy.