Memorabele, hete dag

Niet alleen omdat Nederland Brazilie versloeg was vrijdag 2 juli een memorabele dag. Het was ook erg heet..!

In Nederland komt vandaag een einde aan een om meerdere redenen gedenkwaardige warmteperiode. Alleen al vanwege de 2-1 winst van Oranje op Brazilie in de kwartfinale tijdens het WK in Zuid-Afrika zullen veel mensen zich vrijdag 2 juli nog tot in lengte van jaren blijven herinneren. En, omdat er iets bijzonders gebeurde, waarschijnlijk ook de omstandigheden waaronder die voetbalwedstrijd zich bij ons afspeelde.

Het was heet, heel heet. Zoals verwacht zorgde een naar zuid gedraaide wind er in de loop van donderdag 1 juli al voor dat zeer warme, uit het zuiden van Europa afkomstige lucht, tot onze omgeving kon doordringen. In de nacht naar vrijdag koelde het daarin maar moeilijk af. Op veel plaatsen in het midden en zuiden van het land kwam de temperatuur niet eens beneden 20 graden. Het station Gilze Rijen in het midden van Brabant was het warmst. Daar kwam het kwik niet lager dan 21,5 graden. Zo’n nacht mag je met recht een tropennacht noemen.

Vrijdagochtend gingen de temperaturen als een raket omhoog. En dat terwijl de dag vooral in het binnenland niet eens zonnig begon. Vooral op wat grotere hoogte in de atmosfeer dreef veel onrustig ogende stapelbewolking over. Op veel plaatsen waren castellanus- of kanteelwolken zichtbaar, vaak een voorbode van onweer. Toch kwam dat er nauwelijks. Eigenlijk werd het, naarmate de dag vorderde, alleen maar zonniger. En dus warmer.

Tropische temperaturen
Omdat in het westen in de middag een wind van zee opstak, bereikten de waarnemingstations direct aan zee de tropische waarde van 30 graden net niet. In De Bilt lukte het wel, daar werd het 33,6 graden waarmee de eerste landelijke tropische dag dit jaar op 2 juli dus al een feit was. Vorig jaar moesten we er tot 20 augustus op wachten, toen het plaatselijk in Nederland overigens wel 37 graden werd. Die 37 graden haalden we gisteren niet. Het leek erop dat Volkel, in het noordoosten van Brabant met 35,6 graden als warmste uit de bus zou komen, maar in de loop van de avond werd die waarde door het KNMI geschrapt. Waarschijnlijk is het er niet warmer geworden dan 35,4 graden. Daarmee was de hoofdprijs gisteren voor het meetstation in Eindhoven, waar een maximumtemperatuur van 35,5 graden werd opgetekend. Overigens heeft het KNMI de 35,6 graden van Volkel inmiddels weer aan de lijst toegevoegd en is deze waarde dus toch de hoogste geweest.

Indrukwekkender waren de gemiddelde etmaaltemperaturen. Omdat de nacht zo warm verliep en de temperaturen ook gisteravond niet wilden dalen – om middernacht was het in De Bilt nog 24,2 graden, in Maastricht 26,1 graden en op de vliegbasis Volkel zelfs 27,7 graden. De Bilt schopte het uiteindelijk tot een daggemiddelde van 27,1 graden. Slechts vier keer eerder in de meetreeks werd die waarde geëvenaard of overschreden, met als koploper 27 juni 1947 toen een daggemiddelde van 27,9 graden in de boeken kon worden weggeschreven. Maastricht kwam die dag in de hete zomer van 1947 zelfs op een gemiddelde van 28,7 graden uit. Gisteren bedroeg het etmaalgemiddelde daar 28,2 graden. Volkel kwam gisteren op een voorlopig daggemiddelde van 28,8 graden uit! Dat zou weleens dicht tegen een record aan kunnen zitten.

Onweer
Terwijl het zuidoosten van Nederland gisteren een soort bakoven was, draaide de wind in het westen al naar westelijke richtingen en bereikten enkele regen- en onweersbuien het zuidwesten van het land. Min of meer verbrokkelend trok dat gebied later in de avond en gedurende de afgelopen nacht over de westelijke provincies naar het noorden weg. Op de meeste plaatsen stelde het onweer daarbij niet veel voor. Heel geleidelijk aan draaide overal de wind naar richtingen tussen noord en west. En konden de temperaturen weer iets verder dalen dan in de voorgaande nacht. Toch waren er ook de afgelopen nacht nog plaatsen waar het kwik niet beneden 20 graden kwam. De Bilt was de warmste met 20,5 graden, de voormalige vliegbasis Twenthe bij Enschede noteerde de laagste temperatuur van 15,5 graden.

Vandaag wordt de hete lucht geleidelijk het land uitgezet. Vanochtend kwam op veel plaatsen de zon er nog redelijk door, maar het koufront voor onze kust, dat een einde aan de hitte gaat maken, veroorzaakte in het westen al behoorlijk wat bewolking. Vanuit Frankrijk was op dat moment een gebied met onweersbuien op weg naar Nederland. De verwachting was dat de noordelijke begrenzing hiervan vanmiddag rond 14 uur de Nederlandse zuidgrens zou bereiken. Omdat de dagelijkse gang nog ‘tegenzat’ leek de fut wel een beetje uit de buien te gaan. Hoewel later vandaag verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien lijken te gaan vallen, worden vooralsnog geen bijzonder grote regenhoeveelheden verwacht. Omdat diverse plaatsen onder dergelijke situaties helemaal niets krijgen, houdt de droogte van dit moment aan.

Morgen weer warm
Morgen is de meeste bewolking het land alweer uit. De zon komt er goed door, later een beetje afgeschermd door sluierbewolking die vanuit het westen binnendrijft. Komende nacht dalen de temperaturen tot waarden tussen 12 en 16 graden, waarbij het in huis ook weer een beetje kan afkoelen. Morgen overdag is het toch weer redelijk warm: in het binnenland tussen 25 en 29 graden, op de stranden toch ook nog tussen 21 en 23 graden. Daarbij waait er een matige, aan zee vrij krachtige westelijke tot zuidwestelijke wind. Maandag passeert een zwakke storing met vooral in de ochtend meer bewolking en een lokaal buitje. De temperaturen doen dan nog een klein stapje verder terug. Vanaf dinsdag neemt de zon het dan weer over en lijken we toe te gaan werken naar een volgende piek in de temperaturen. En wordt het opnieuw zomer.

Bent u benieuwd hoe warm het tijdens die volgende warmtepiek gaat worden, dan kunt u de Meteo Consult weerlijn bellen (0900-9725, 55 ct. per min). Kiest u voor optie 1 dan hoort u een verwachting die zich vooral op ‘vandaag en morgen’ richt, optie 2 is er voor de uitgebreide verwachting voor de komende 5 dagen en onder optie 5 staat de lange termijn verwachting. Voor wie er dan nog geen genoeg van heeft, biedt optie 6 de verwachtingen voor de komende 4 weken en ook de maandverwachtingen voor augustus en september.

Bron: Meteo Consult.