Na Bill komt Danny

Opnieuw drukt een oude tropische storm of orkaan zijn stempel op het weer in ons land. En nu met andere gevolgen dan de vorige keer.

Vorige week verscheen een lagedrukgebied, bestaande uit de restanten van orkaan Bill, op de Europese weerkaart. Dat systeem bracht warmere lucht naar ons land. Het is echter niet altijd zo dat een oude tropische storm of orkaan verantwoordelijk is voor een weersverbetering. De overblijfselen van tropische storm Danny hebben bijvoorbeeld compleet andere plannen met het weer in ons land.

Momenteel is het druk op de zeeën rondom midden Amerika. Ten oosten van de Golf van Mexico ligt een actief onweersgebied en er is een kans van meer dan 50 procent dat dit uitgroeit tot een tropische storm. Verder liggen er ten westen van Amerika, boven de Grote Oceaan, twee andere systemen: tropische storm Kevin en orkaan Jimena.

Categorie 4

Jimena kan vooral voor Mexico vervelend worden. De storm van de vierde categorie trekt volgens de laatste berekeningen morgen (dinsdag) en woensdag namelijk precies over de golf van Californië en het daar gelegen schiereiland Baja California. In het zuiden van deze regio, bijvoorbeeld in de omgeving van de stad La Paz, is momenteel dan ook een soort van waarschuwing van kracht. In dit gebied worden windsnelheden van meer dan 175 kilometer per uur verwacht.

De tropische storm Danny is inmiddels van de kaarten van de Amerikaanse weerdienst verdwenen. Opvallend hierbij was dat dit systeem, net als de orkaan Bill, een vrij noordelijke koers aanhield. Het komt namelijk niet zo vaak voor dat een orkaan of tropische storm langs de oostkust van Canada trekt.

Andere koers dan Bill

Het lagedrukgebied dat gevuld is met de restanten van deze tropische storm is vandaag (maandag) met een kerndruk van 1006 hPa op de Europese weerkaart verschenen. De komende dagen wordt dit slechtweergebied in de straalstroom meegenomen richting de Noordzee. Woensdag en donderdag trekt het lagedrukgebied over de Britse eilanden en vrijdag en zaterdag ligt het ten noorden van Nederland.

In tegenstelling tot zijn voorganger brengt dit lagedrukgebied geen warmer weer. De reden hiervoor is het pad dat het systeem lijkt af te leggen. De restanten van Bill trokken namelijk veel noordelijker langs ons land dan de overblijfselen van Danny. Door deze noordelijke koers kwam er in het geval van Bill een zuidelijke wind tot stand. Hierdoor werd warmere lucht aangevoerd, met hogere temperaturen tot gevolg.

Huidige vooruitzichten

Bij Danny blijft de wind in de zuidwesthoek en daarmee wordt geen warme, maar iets koelere lucht vanaf zee onze kant op geblazen. Verder zijn er rondom dit systeem diverse buien actief. Omdat Danny wat dichterbij komt dan Bill, krijgen wij op donderdag, vrijdag en zaterdag te maken met stevige buien. Dat is overigens niet het enige. Als het lagedrukgebied vrijdag met een kerndruk van 991 hPa ten noorden van ons land boven de Noordzee ligt, kan het zelfs hard (windkracht 7) gaan waaien.

Bronnen: Meteo Consult & National Hurricane Center.

Foto voorpagina: Een uitsnede van orkaan Jimena. Bron: NASA MODIS Rapid Response System. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies optie 2 voor het uitgebreide weerbericht voor Nederland voor de komende 5 dagen.