Bosbranden in Griekenland

Zijn de weergoden de Grieken de komende dagen gunstig gestemd, of blijft het ongunstig blusweer?

Er lijkt in Zuid-Europa geen jaar voorbij te gaan zonder bosbranden. In verschillende landen rondom de Middellandse zee is het deze zomer al raak geweest. Op dit moment is Griekenland opnieuw aan de beurt, waarbij diverse branden zelfs de buitenwijken van Athene bereiken.

De bosbranden zijn waarschijnlijk aangestoken. Men vermoedt dat diverse projectontwikkelaars hier verantwoordelijk voor zijn. Deze willen namelijk graag bouwen op de bosrijke gronden rondom de Griekse hoofdstad, maar krijgen hier geen vergunning voor. In Griekenland denkt men dat de projectontwikkelaars op deze manier alsnog hun zin proberen te krijgen.

Ongunstige weersomstandigheden

De branden waren de laatste dagen lastig te blussen voor de Griekse brandweer. In de zomer is het in deze regio altijd buitengewoon droog, waardoor een enkel vonkje al genoeg kan zijn om een brand te doen beginnen. En de komende dagen wordt er ook totaal geen neerslag verwacht in de regio.

Het vuur werd daarbij de laatste dagen geholpen door een stevige wind. Hierdoor werden de branden steeds verder aangewakkerd en de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. Gisteren (maandag) stond er rondom Athene een matige tot vrij krachtige wind, 4 tot 5 Beaufort. Deze wind nam ´s avonds af naar zwak tot matig, kracht 2 tot 4, en volgens de laatste berekeningen van het Europese model lijkt hier vandaag (dinsdag) overdag weinig in te veranderen. Wat dat betreft zijn de weergoden de Grieken dus goed gestemd. Maar blijft dat ook zo?

Branden onder controle

Vanmorgen (dinsdag) kwam het nieuws naar buiten dat de branden rondom Athene grotendeels onder controle waren, mede door de iets afgenomen wind. Toch is het gevaar nog lang niet geweken. De wind lijkt namelijk opnieuw iets aan te trekken.

Volgens de nieuwste gegevens zal dat vanavond en komende nacht nog niet gebeuren. Morgenmiddag (woensdag) lijkt de vrij krachtige wind (5 Beaufort) echter weer gevaarlijk dichtbij te komen. De brandweer zal dus nog even goed op zijn hoede moeten blijven. Met dergelijke weersvooruitzichten is het namelijk niet onwaarschijnlijk dat de verschillende bosbranden opnieuw oplaaien.

Dagelijkse gang

De wind rondom de Griekse hoofdstad vertoont vanaf het komende weekend een duidelijk dagelijkse gang patroon. Dit betekent dat de wind overdag aantrekt en rond de middag zijn hoogtepunt kent. Tijdens de avond en nacht neemt de wind vervolgens in kracht af. Een dergelijk verloop van de wind is heel gebruikelijk. De afgelopen dagen was het echter bijzonder dat de wind ’s nachts niet ging liggen en ook de komende dagen lijkt de wind ’s nachts maar weinig in kracht af te nemen. Het is dus mogelijk dat de komende dagen de branden ’s nachts opnieuw aan kunnen wakkeren. ’s Nachts kan de brandweer namelijk geen blusvliegtuigen en helikopters inzetten en dus ook minder goed blussen.

De dagelijkse gang in de wind die vanaf het weekend weer een rol gaat spelen, wordt veroorzaakt door het oplopen van de temperatuur overdag. Hierdoor wordt de lucht onstabieler, waardoor luchtbellen gemakkelijk opstijgen. De remmende werking van het aardoppervlak op de wind (wrijvingskracht) wordt hierdoor kleiner en de windsterkte neemt dan ook toe. ’s Avonds daalt de temperatuur, waardoor de lucht stabieler wordt, de wrijvingskracht toeneemt en de wind gaat liggen.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Archief.