Komt Bill naar Nederland?

De restanten van Orkaan Bill komen onze kant op. Wat betekent dit voor het Nederlandse weer?

De afgelopen dagen werden het oosten van Verenigde Staten en Canada geconfronteerd met de orkaan Bill. Gelukkig trok deze niet vol over het land, waardoor de schade en het aantal slachtoffers beperkt bleef. Inmiddels is de orkaan afgezwakt tot een tropische storm en dit systeem verplaatst zich momenteel met een snelheid van 69 kilometer per uur in onze richting.

Het is niet uitzonderlijk dat restanten van tropische stormen en orkanen onze kant op komen. Deze worden door de westelijke stroming hoger in de atmosfeer namelijk onze kant op geblazen. Een echte orkaan is het dan niet meer, maar de orkaanrestanten kunnen wel een stevig lagedrukgebied zijn. Soms kan hierdoor een enorme bak water vallen, maar dit lijkt in ons land nu niet te gebeuren.

Langzaam afzwakkend

Volgens de laatste berekeningen van diverse meteorologische modellen trekt het zwaartepunt van Bill namelijk niet over ons land. De restanten van Bill bereiken in de nacht naar woensdag het zuidwesten van Ierland en trekken woensdag overdag vervolgens over Schotland heen. Donderdag verplaatst het systeem zich richting de westkust van Noorwegen.

Al met al betekent dit dat het woensdag in de omgeving van de Britse eilanden soms stevig kan waaien. Rondom de Ierse zee trekt de wind namelijk aan tot hard of stormachtig (7 of 8 Beaufort) en boven land wordt op sommige plaatsen een krachtige tot harde wind (windkracht 6 tot 7 verwacht). Daarbij kan het soms ook stevig plenzen. Hier en daar wordt in 6 uur tijd namelijk meer dan 15 millimeter neerslag berekend.

Als de restanten van Bill op donderdag langs de westkust van Noorwegen trekken is goed te zien dat de fut langzaam eruit gaat. Op de meeste plaatsen wordt niet meer dan een vrij krachtige wind verwacht en ook de neerslag lijkt onder de 15 millimeter in 6 uur tijd te blijven. Alleen het Amerikaanse model is iets windrijker. Deze komt donderdagmorgen buitengaats nog met een harde tot soms zelfs stormachtige wind aan de Noorse kust.

De gevolgen voor Nederland

Bill trekt dus niet over ons land, maar toch betekent dit niet dat wij helemaal niets van de orkaanrestanten merken. Ten eerste veroorzaken deze boven ons land flink wat sluierbewolking. Over het algemeen weet de zon hier wel goed raad mee, al is het wel een waterig zonnetje wat er schijnt.

Een tweede, misschien nog belangrijker, gevolg is de windrichting. Aan de voorzijde van de Bill-restanten krijgen wij te maken met een zuidelijke wind. Deze voert warme lucht aan en dat resulteert in hoge temperaturen. In een deel van Nederland wordt het zelfs zomers warm, met 25 of 26 graden.

Wilt u meer details over het weer voor de komende dagen? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies hier optie 1 voor het korte en actuele weerbericht voor Nederland tot de volgende avond of optie 2 voor het uitgebreide weerbericht tot 5 dagen vooruit.

Bronnen: Meteo Consult & National Hurricane Center.

Foto voorpagina: Archief.