Fikse onweersbuien

Een aantal regen- en onweersbuien verdrijven morgen de hitte, maar hoe hevig ze gaan uitpakken is lastig te zeggen.

Met een zuidelijke wind wordt er vandaag en morgen zeer warme lucht het land ingeblazen, waardoor de temperatuur op diverse plaatsen in ons land rond 30 graden uitkomt. Morgen warmt het in het oosten en zuidoosten van het land zelfs op tot 35 graden. Voor de vakantiegangers zijn dit natuurlijk perfecte dagen om naar het strand te gaan. Toch lijkt donderdag een minder gunstige stranddag te worden. Er gaan in de hitte tegen de middag al een paar lokale buien ontstaan en door de onstabiele atmosfeer komt daar zeer waarschijnlijk ook onweer bij voor. Tevens volgt er vanuit het westen vrij snel daarna ook een lijn met regen- en onweersbuien. Het is echter erg lastig om in te schatten hoe zwaar deze buien zullen zijn. Hoewel de atmosfeer onstabiel is, is de lucht in ons land erg droog, waardoor de buien een stuk minder hevig kunnen uitvallen.

Dat er morgen regen- en onweersbuien kunnen vallen, is al dagen duidelijk, maar over de intensiteit ervan wordt nog steeds getwist. Met de enorm hoge temperaturen en een tweetal storingen dat ons passeert, ziet het er voor onweersbuien gunstig uit. Ook ligt de straalstroom, een sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte die met hoge snelheden door de atmosfeer kronkelt, boven ons hoofd, die de buien nog eens extra kan triggeren. Daarbij komt dat er tegelijkertijd een windsprong plaatsvindt, ofwel, de wind draait van het zuiden, achter de buien ineens naar het westen. Omdat de wind in die denkbeeldige bocht afgeremd wordt, vormt zich een ophoping van lucht en de enige uitweg is dan omhoog. Nu is het zo dat stijgende luchtbewegingen vaak een extra oppepper zijn voor buien. Dus tellen we al deze feiten bij elkaar op, zou dat heel wat onweerspektakel op kunnen leveren.

Droge lucht
Er is echter één kink in de kabel en dat is de droge lucht die vandaag en morgen in ons land aanwezig is. Om überhaupt een bui te kunnen vormen, moet er natuurlijk genoeg vocht in de atmosfeer aanwezig zijn en dat lijkt morgen dus tegen te vallen met een relatieve luchtvochtigheid van 40%. Niet alleen aan de grond is de luchtvochtigheid echter laag, ook hoger in de atmosfeer is er weinig vocht aanwezig. Als er buien gaan ontstaan, worden ze hierdoor mogelijk zoveel afgezwakt, dat de intensiteit ervan een stuk lager uit kan vallen dan waar aanvankelijk vanuit werd gegaan.

Windsprong
Ook de windsprong die plaats gaat vinden, heeft, zoals eerder genoemd, een gunstig effect voor het ontstaan van buien, namelijk geforceerde stijgende luchtbewegingen. Maar er is ook een nadelig aspect. Het is namelijk zo dat de windsprong morgen een behoorlijke afkoeling veroorzaakt, waardoor de lucht uiteindelijk minder energie bevat, dus minder snel stijgt, voor het ontstaan van buien. Met de zuidelijke wind die voorafgaand aan die windsprong waait, wordt er in dit geval eerst zeer warme en droge lucht het land in geblazen en zodra de wind dan draait naar het westen wordt deze verdrongen door een stuk koelere lucht.

Verschillende weermodellen
Nu is het zo dat de verschillende weermodellen tegenwoordig behoorlijk goed zijn in het berekenen van een weerbeeld. Zij nemen al deze aspecten mee in de berekeningen, maar dan nog zien we tussen de modellen onderling verschillen ontstaan. Dat geeft aan dat ook zij moeite hebben met het berekenen van de buien en tevens de hevigheid daarvan. Er hoeft namelijk maar één van deze eerder genoemde invloeden anders uit te pakken, of ze zitten er al naast.

Zoals het er nu naar uitziet, lijken er wel degelijk een paar buien te gaan vallen en ook onweer is daarbij zeker mogelijk. Het is zelfs zo dat als er een bui gaat vallen, deze ook meteen fors uitpakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hagel, windstoten en lokaal flinke hoeveelheden neerslag. Maar hoeveel het er precies zullen worden, weten we pas op het laatste moment.

Wilt u de buienactiviteit morgen volgen, bel dan onze weerlijn (0900-9725) en luister naar de korte en actuele Nederlandse weersverwachting. Daarin houden wij u op ieder moment van de dag op de hoogte over de buien. Deze lijn wordt om de paar uur opnieuw ingesproken en is dus altijd van de nieuwste informatie voorzien.

Bron: Meteo Consult.
Uitsnede foto voorpagina: Chiara.