Fel onweer donderdag?

Bepaalde weersomstandigheden kunnen leiden tot onweer. Bijvoorbeeld tropische warmte in combinatie met windschering. We bekijken donderdag.

De zomer van 2009 grossiert in kortdurende warmtepieken. Die uithalen van warmte worden geregeld gevolgd door onweersbuien. Dit weekeinde ligt de middagtemperatuur ook hoog en een volgende warmtepiek wordt woensdag en donderdag verwacht. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de atmosferische omstandigheden dan zeer geschikt raken voor het ontstaan van felle onweersbuien.

Zoals gezegd; momenteel is er ook al warme lucht in ons land aanwezig. Gisteren, zaterdag, werd het op veel plaatsen 27 graden, in Zeeland lokaal 30 graden. Vandaag halen we die 30 graden nergens, maar is het wel aan de warme kant; 21 tot 26 graden. Morgen ligt het maximum op 25 graden, voor het zuidoosten. Kortom, gisteren was de warmste dag, vervolgens wordt het nu steeds ietsje minder warm. Die instroom van wat koelere lucht gaat niet gepaard met onweersactiviteit. Dit uitblijven van felle buien heeft te maken met de geleidelijkheid waarin de warmte wordt weggeduwd en de beperkte verschillen in temperatuur tussen de luchtsoort die gisteren boven ons hing en die morgen aanwezig is. Ook de afwezigheid van een felle straalstroom boven onze omgeving voorkomt buienactiviteit.

Nieuwe warmte stroomt binnen
Hoe anders lijkt dat donderdag te zijn. Daar waar de wind maandag en dinsdag lichtjes vanuit het westen waait, wordt de bries in de nacht naar woensdag zuidelijk. Daarmee gaat warmere lucht vanuit Frankrijk aangevoerd worden. Met veel zonneschijn wordt het woensdagmiddag (laat in de middag) 24 graden op de Wadden tot 30 graden in het oosten en zuidoosten.  De wind blijft een aanzienlijk deel van de donderdag vanuit de zuidelijke hoek waaien en het ziet er vooralsnog naar uit dat dan meer provincies naar die 30 graden koersen. Zou dat dan de eerste ‘tropische’ dag voor ons landelijk hoofdstation, De Bilt, worden?

Atmosferische gebeurtenissen
Ondertussen bouwt de atmosfeer zich wel op voor de ontwikkeling van onweersbuien. Zo komt er zoetjes aan een vrij actief deel van de straalstroom boven ons te liggen, op grote hoogte. Dichter bij het aardoppervlak komen ondertussen twee fronten naderbij. Op woensdagavond arriveert vanuit het zuiden al een eerste front met daarop ergens in de middag waarschijnlijk al in Noordoost-Frankrijk en de Ardennen een paar onweersbuien. Restanten daarvan schuiven mogelijk woensdagavond via het zuidoosten ons land binnen.

Een tweede front, een koufront, komt onderwijl dichterbij vanuit het westen. Op woensdag bevindt dat front zich nog boven Schotland en Ierland, donderdag aan het begin van de middag lijkt het volgens het ECMWF model voor onze westkust te liggen. Aan de achterzijde van dat front is het significant killer dan bij ons. De verwachte maximumtemperatuur voor Londen ligt donderdag rond 22 graden, terwijl voor De Bilt vooralsnog 29 graden uitstaat. De meeste oostelijke regio’s van Nederland lijken naar de 30 graden te gaan, en in Duitsland wordt het op uitgebreide schaal 31 of 32 graden. Kortom, het front scheidt twee luchtsoorten die behoorlijk van elkaar verschillen. Een belangrijke graadmeter voor het ontstaan van onweer.

Wind speelt een grote rol
Donderdag overdag ligt er dus eigenlijk een tweetal fronten in onze omgeving. Achter het tweede front, dat in de loop van de middag en tijdens de avond lijkt binnen te trekken, draait de wind van zuid naar west. Een dergelijke windsprong werkt activerend op buienvorming. Immers, daar waar de wind het eerst in het westen van het land naar het westen draait, waait de wind elders nog vanuit het zuiden tot zuidoosten. Lucht botst daardoor op elkaar en wordt extra in stijging gebracht. Bovendien is er op dat moment sprake van een winddraaiing met de hoogte. Hogerop waait immers een zuidelijke tot zuidzuidwestelijke wind. Die winddraaiing (inclusief verandering in snelheid) is gunstig voor het ontstaan van buien.

Kortom: vele ingrediënten om het vooral in de loop van donderdag tot een aantal stevige regen- en onweersbuien te laten komen. En dan hebben we hier eigenlijk nog maar 1 modelberekening, het ECMWF-model, besproken.... Wij houden u op de hoogte!

Bron: Meteo Consult