Bepaald geen hondeweer

De Honsdagen: zwoele zomeravonden aan de kust en de hoogste temperaturen van het jaar.

Heerlijk warme avonden, buiten de barbecue gloeiend, in de tuin met een boek of met een biertje in de hand op een terras. Misschien wel één van de mooiste aspecten van zomerweer in eigen land. Deze zaterdagavond kan het allemaal.

Dat is niet toevallig, we bevinden ons in een periode van het jaar waarin traditioneel gezien de meeste van dit soort dagen vallen: de Hondsdagen, lopend van 20 juli tot 20 augustus. De warmste periode van het jaar.

De maand augustus die het grootste deel van de Hondsdagen omvat, telt bijvoorbeeld 22 dagen met maximumtemperaturen boven 20 graden (over de periode 1971-2000). In juli, waarvan de laatste 10 dagen ook Hondsdagen zijn, ligt dit aantal net iets lager: op 20.

Ook de minimum- en maximumtemperaturen hebben, landelijk gemiddeld bezien, hun hoogtij tussen 20 juli en 20 augustus. In Centraal-Nederland liggen de maximumwaarden dan gemiddeld op 22 á 23 graden, de minimumwaarden op 12 á 13 graden.

Overigens is het aan de kust, vooral tijdens de late avond en nacht daarbij merkbaar warmer dan in het binnenland. Op station Vlissingen ligt de gemiddelde minimumtemperatuur tijdens de Hondsdagen op 15 graden. Dat terwijl diep in het binnenland sommige plaatsen maar tot 11 á 12 graden komen, bijvoorbeeld Twenthe en Eelde.

Voor de zachte avonden - en vooral laat op de avond en in de nacht is dit verschil goed merkbaar - kan je dus meestal het beste aan de kust terecht. Dit alles heeft te maken met de invloed van het zeewater dat tijdens de augustusperiode van de Hondsdagen meestal op z’n warmst is.

In de nacht van zaterdag op zondag, maar ook de komende dagen is dat niet anders. De aanstaande periode kent trouwens vanaf dinsdag overdag opnieuw hogere temperaturen, met woensdag en donderdag hier en daar tropische waarden op de thermometers! Precies tijdens de 19e en 20e van augustus. Een waardige manier om de Hondsdagen af te sluiten.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Jan Gort.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI