Nare, nare wespen

Er zijn momenteel veel wespen actief. Hoe komt dit en wat kan je er tegen doen?

Er zijn dit jaar veel wespen. Er wordt zelfs al gesproken over een echte plaag. Maar is het wel zo dat er dit jaar meer wespen zijn? Is er een verband met het weer? En hoe houd je deze vervelende insecten echt op afstand?

Zelf heb ik een ongelofelijke hekel aan wespen. Ik ben er zelfs een beetje bang voor. Toen ik vier jaar oud was, ben ik een keer door zo’n beest in mijn lip gestoken en sindsdien blijf ik er het liefst zo ver mogelijk bij vandaan. Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. De beesten komen namelijk ook ongevraagd op je af.

Maatregelen tegen wespen

Veel mensen (waaronder ook ik) beginnen hysterische bewegingen te maken op het moment dat een wesp te dichtbij komt. Dat lijkt een effectieve manier om de wespen te verjagen, maar verstandig is deze methode in ieder geval niet. Het dier voelt zich hierdoor namelijk aangevallen en daarmee wordt de kans op een steek juist groter. Gewoon stil blijven zitten is het beste, al is dat gezoem om je heen natuurlijk alles behalve prettig.

Wespen leven over het algemeen van zoetigheid. De werksters geven de larven voedsel en als dank daarvoor scheiden deze zoetigheid uit. Naarmate de zomer vordert, hoe minder zoetigheid er in het nest voorradig is voor de wespen. Dit is dus de reden dat dit insect buiten het nest op zoek gaat. Het mijden van zoetigheden is misschien dus wel het beste bestrijdingsmiddel. Maar als je lekker in de tuin of op het terras van een drankje wilt genieten, is dat natuurlijk geen optie.

Voorkomen dat er meer wespen komen

Indien een wesp op zoetigheid afkomt, kan je maar beter zorgen dat dit zijn laatste actie op deze wereld is. Als je de wesp niet doodt, loop je namelijk de kans dat hij zijn soortgenoten op gaat halen. Probleem is echter wel dat je een wesp met een vliegenmepper meestal alleen bewusteloos slaat.

Een wespenval (kant en klaar of zelf gemaakt) is een goed alternatief. De wespen komen af op de zoetigheid in deze val en kunnen er vervolgens niet meer uitkomen. Maar er zijn ook andere, effectieve oplossingen om deze beesten op afstand te houden. Je kan bijvoorbeeld een citroen opensnijden en daar kruidnagels instoppen. Deze geurige combinatie houdt de insecten op afstand. Andere middelen zijn ammoniak en afwasmiddel.

Een echte plaag?

De wespen zijn er dit jaar behoorlijk vroeg bij. Je zou zeggen dat er, door de koude winter, juist minder zouden moeten zijn. Maar niets is minder waar. Na deze winter was het in het voorjaar al vroeg warm. Hierdoor kwamen de koninginnen van de wespenvolkeren eerder uit hun winterslaap. Het leggen van eieren begon dus vroeger en derhalve zagen we dit jaar ook de wespen sneller verschijnen.

Er zijn dit jaar overigens niet alleen meer wespen, maar ook meer wespennesten. Dit betekent momenteel 200.000.000 wespen en 30.000 nesten meer dan normaal. Ook nu is het zachte voorjaar de reden hiervoor. De insecten hebben immers langer de tijd gehad om nesten te bouwen. Ongediertebestrijders zijn dan ook drukker dan normaal. Er zijn deze zomer zo’n 20 tot 40 procent meer nesten weggehaald.

Onderzoekers trekken echter in twijfel of er dit jaar wel echt sprake is van een plaag. Ook hierbij lijkt het weer een rol te spelen. De zomer mag dit jaar wisselvallig zijn, toch hebben we tot op heden regelmatig buiten kunnen zitten. Hierdoor ondervinden we veel meer hinder van de wespen en spreken we dus van een plaag.

Geen plaag in 2007?

Vorig jaar viel het relatief mee met de hoeveelheid wespen, maar 2007 was een erg actief wespenjaar. Toen was het echter een natte zomer. Hierdoor was er veel minder sprake van buitenrecreatie. De wespen waren er toen dus wel, ook in een groot aantal, maar wij merkten ze simpelweg niet op en daarom was er van een plaag geen sprake.

Bronnen: Meteo Consult, Wikipedia, Milieu Centraal, Nu.nl, Arnold van Vliet (Universiteit Wageningen).

Foto voorpagina: Elly Peeters-Volkers.