Nog meer stormgeweld?

Zuidoost-Azië is zwaar getroffen door een Tyfooon. Wellicht dat Amerika ook snel aan de beurt is.

Het is er echt weer de tijd voor. Zo halverwege de zomer is het oceaanwater op sommige plaatsen dusdanig warm geworden, dat tropische stormen en orkanen kunnen ontstaan. Inmiddels is het in Azië al goed raak. En wellicht moeten delen van Amerika zich de komende dagen ook op gaan maken voor onstuimig weer.

Op deze website schreven wij gisteren al over de tyfoon Morakot. Deze heeft in Taiwan veel ellende veroorzaakt en vervolgde vervolgens zijn pad richting China. Toch zijn dit niet de enige twee landen in het zuidoosten die momenteel te maken hebben met het stormgeweld.

Etau

Een andere tyfoon, Etau genaamd, heeft koers richting Japan gezet. Waarschijnlijk bereikt deze storm het eiland morgen (dinsdag). Toch heeft men nu al te maken met de grote hoeveelheid regen en wind die hieraan vooraf gaan. Ondanks evacuaties is ook al sprake van enkele doden en vele gewonden.

Niet alleen het zuidoosten van Azië kan de komende dagen te maken krijgen met onstuimig weer. De orkaan Felicia en de tropische storm Enrique leken de afgelopen dagen het westen van Amerika misschien te bereiken, maar uiteindelijk slaagden deze stormen hier niet in en bleef deze regio gespaard. Toch kan het oosten van dit continent de komende dagen wel aan de beurt zijn.

Atlantische oceaan

Al eerder dit seizoen is er een tropische depressie geweest boven de Atlantische Oceaan. Eind mei trok er een lagedrukgebied in een noord- tot noordoostelijke richting langs de oostkust van Noord-Amerika. Tussen de 36e en de 41e breedtegraad wist dit slechtweergebied uit te groeien tot de eerste tropische depressie van het seizoen. Al snel kwam dit systeem in kouder vaarwater, waardoor het in kracht verloor en derhalve geen echte stormnaam kreeg.

Momenteel ligt er voor de westkust van Afrika, net ten zuiden van de Kaapverdische eilanden een nieuw lagedrukgebied dat diverse regen- en onweersbuien veroorzaakt. Deze buien beginnen zich steeds meer te organiseren en er is een kans van 30 tot 50 procent dat er een tropische depressie ontstaat.

Wellicht de geboorte van Ana?

Je mag op dat moment echter nog niet spreken van een tropische storm of een orkaan. Een tropische depressie krijgt in eerste instantie altijd een nummer. Pas bij windsnelheden vanaf 63 kilometer per uur wordt het officieel een tropische storm. Op dat moment wordt het nummer vervangen door een naam.

Welke naam een tropische storm krijgt, is al tot vele jaren vooruit vastgelegd. Mochten de onweersbuien die nu boven de Atlantische oceaan liggen, uitgroeien tot een echte tropische storm dan krijgt deze de naam Ana. Of deze vervolgens uitgroeit tot een orkaan is nog maar de vraag. Hiervan is pas sprake als de windsnelheid minstens 1 minuut lang 117 kilometer of meer per uur bedraagt.

Bronnen: Meteo Consult, National Hurricane Center, Japan Meteorological Information, nu.nl, KNMI.

Foto voorpagina: Archief.