China maakt zich op voor tyfoon Morakot

In Taiwan heeft tyfoon Morakot al heel wat schade aangericht en vanmiddag wordt hij op het vasteland van China verwacht.

Met rukwinden tot 180 kilometer per uur en een diameter van ongeveer 250 kilometer naderde tyfoon Morakot afgelopen vrijdag de kust van Taiwan. Hoewel de kracht van de storm vrij snel afnam, werden de rukwinden alleen maar krachtiger en er werd lokaal tot 100 centimeter(!) neerslag verwacht. Tot dusver zijn deze hoeveelheden niet gehaald, maar in de plaats Tainan op het eiland Taiwan viel binnen 30 uur al 480 millimeter en dat is bijna 50 centimeter. Met deze getallen in het achterhoofd maken dorpen aan de zuidoostkust van China zich nu ook op voor ook een overvloed aan water. Bijna miljoen mensen zijn inmiddels geëvacueerd en bereiden zich voor op het ergste.

De overstromingen die Morakot in Taiwan veroorzaakte waren de ergste van de laatste vijftig jaar. In het noorden van het eiland kwamen door de wervelstorm zware aardverschuivingen voor. Door de eerdere droogte die op het eiland heerste, was de grond vrij hard geworden, waardoor gevallen regen amper geabsorbeerd werd. Hierdoor ontstonden op diverse plaatsen modderstromen en overstromingen. Door de wind en rukwinden werden ook veel voorwerpen de lucht ingeslingerd, waardoor veel mensen gewond raakten en er ook doden vielen.

Afname in kracht
De tyfoon zal waarschijnlijk vanmiddag of vanavond het vasteland van China bereiken. Hoewel hij iets aan windkracht inlevert, is de zware regenval nog wel een groot risico voor de Chinese zuidoostkust. Wegen zijn inmiddels afgesloten en veel mensen zijn inmiddels geëvacueerd naar een veiliger gebied. Het is geen onbekend scenario in China, want Morakot is al de achtste tyfoon die dit jaar over China zal razen.

Tyfoon ofwel orkaan
Een tyfoon, bij ons beter bekend als orkaan, is een tropische depressie met een stormwind van 12 Beaufort (orkaankracht) die vooral in het zuidwestelijke deel van de noordelijke Stille Oceaan voorkomt. Ze koersen vaak in noordelijke richting naar China, Japan of de Filippijnen. Bij laatstgenoemde wordt een tyfoon ook wel taifoon genoemd.

Een tyfoon ontstaat soms boven de oceaan, veelal in een tropisch gebied rond de evenaar, waar de zeewatertemperatuur minstens 26 graden is. Niet alleen enorme wind is kenmerkend voor een tyfoon, maar ook de gigantische hoeveelheden regen die eruit voortkomen. Binnen een paar uur kunnen er soms honderden millimeters neerslag vallen, zoals ook het geval was in Taiwan.

Een ander kenmerk van een tyfoon is het ‘oog’. De voorkant van de tyfoon trekt eerst over met ongelofelijk veel wind en regen, daarna volgt een tijdelijke rust als het ‘oog’ overtrekt en dan steekt de storm aan de achterkant van het oog weer op, maar dan uit de tegengestelde richting. Veel mensen worden dan ook verrast als de storm voor de ‘tweede’ keer opsteekt.

Orkaan activiteit aan andere kant van de stille oceaan
Ook aan de oostelijke kant van de Stille Oceaan zijn afgelopen week een tweetal tropische depressies ontstaan, waarvan er eentje de kracht van een orkaan heeft bereikt. Felicia, zoals de orkaan is benoemd, bereikte uiteindelijk categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson, die 5 categorieën telt. Het National Hurricane Center noteerde winden met een snelheid tot 185 kilometer per uur boven de Stille Oceaan.

Zowel Felicia als Enrique, een tropische storm die tegelijkertijd ook op de Stille Oceaan ontstond, maar niet uitgroeide tot een orkaan, zijn inmiddels beiden niet meer actief en hebben het land niet bereikt.

Bronnen: Meteo Consult, National Hurricane Center, KNMI, NOS, AD.nl