De Bilt wacht op eerste tropische dag

Het is deze zomer tot nu toe nog niet gelukt om een tropische dag in De Bilt te noteren. Dat is best opmerkelijk.

Gisteren werd officieel ’s lands hoogste temperatuur in het Noord-Limburgse Arcen gemeten: 31,1 graden, gevolgd door Nieuw Beerta in het noordoosten van Groningen met 30,6 graden en Twenthe met 30,3 graden. Het landelijk bekendste weerstation De Bilt had ‘maar’ 28,3 graden. Donderdag was het daar overigens nog iets warmer: maximaal 28,9 graden. Dus het kwik kwam dichterbij de tropische grens van 30 graden dan gisteren. Hoek van Holland was donderdag het warmste officiële weerstation van Nederland met 32,0 graden.

13 tropische dagen in 2006 en 0 in...

Op 2 juli zat De Bilt er wel heel dichtbij met een maximum van 29,7 graden! Die dag was Gilze-Rijen officieel het warmste meetstation van het land met 31,3 graden, gevolgd door Volkel, waar het 31,1 graden werd. En tot nu toe is die 31,3 graden de hoogste waarde van deze zomer. In de zomer van 2006 was dat 37,1 graden (Westdorpe). Toen werden in De Bilt maar liefst 13 tropische dagen geregistreerd, tegen één vorig jaar en 2007. Ook in 2003 waren er veel hete dagen. Het lukte toen 11 keer om de temperatuur op minimaal 30 graden te krijgen in De Bilt. Maar zo zijn er ook jaren aan te wijzen waarin de eerste tropische dag al in mei viel. Zoals in 2005, met op 26 mei net geen 30 graden (29,1°), maar de dag daarna wel, toen het 30,7 graden werd. We moeten terug naar het jaar 1993 voor geen enkele tropische dag op het weerstation in het midden van Nederland. Oftewel, 16 jaar geleden. In de vier decennia daarvoor (jaren '80, '70, '60 en '50) kwamen er zelfs 4 jaren voor waarbij geen enkele tropische dag in De Bilt werd gehaald. Neem de jaren tachtig, met in 1988, 1987, 1981 en 1980 geen enkele dag met minstens 30 graden in De Bilt.

En dit jaar?

Kortom, recordjagers onder ons houden de temperatuurverwachting de komende (ruim) drie weken in de gaten. Want op 1 september is de zomer voor weerkundigen voorbij. Het zou toch wat zijn als het in De Bilt tot geen enkele tropische dag komt anno 2009! De kans is groot dat in ieder geval de eerstkomende vijf dagen geen opwarming naar tropische waarden te zien geven. De middagtemperatuur blijft voorlopig uitkomen op waarden tussen de 19 en 25 graden. Daarbij is het af en toe heel aardig met zonnige perioden en droog weer, maar er kan ook een dag met enkele buien bijzitten.
Als we naar het patroon van de zomer tot nu toe kijken, dan laat het temperatuurverloop een soort golfbeweging zien; grofweg 1x per week treden er enkele warmere dagen op, gevolgd door regen- en onweersbuien die dan weer een wat koelere fase met min of meer normale temperaturen inluiden. Gaan we er nu vanuit dat dit patroon wordt vastgehouden, dan kunnen we binnen niet al te lange tijd dus opnieuw een warmere periode verwachten. En misschien lukt het dan alsnog om de temperatuur in De Bilt op 30 graden te krijgen. 

De lange termijn verwachting hoort u in onze weerlijn 0900-9725. Kies 5 voor de verwachting tot tien dagen vooruit en de nieuwe vierweekse verwachting is ook beschikbaar, onder optie 6. Hierin wordt de periode tot en met 6 september besproken.

Bron: KNMI, eigen klimaatarchief

foto voorpagina: Gerard Kiewiet.