Goed of slecht?

Over het weer en de zomer wordt dagelijks heel wat gerept, maar de meningen zijn over het algemeen sterk verdeeld.

De zomer van 2009 is tot nu toe volgens een behoorlijke groep Nederlanders relatief ‘slecht’ verlopen doordat ‘het regelmatig regent’ en ‘de temperatuur niet dagelijks oploopt tot 25 a 30 graden’. De meningen zijn hierover echter sterk verdeeld, want er is ook een grote groep die het tot dusverre een ‘prima’ zomer vindt. Uitspraken als ‘de zon schijnt toch bijna iedere dag?’, ‘zo’n stevige regen- of onweersbui aan het einde van de dag is juist heerlijk verkoelend!’ en ‘dit is uitstekend doeweer’ komen vaker uit de monden van de laatstgenoemde groep mensen. Kortom, wat voor de één geldt, geldt zeker niet voor de ander.

Hoewel de Nederlandse zomer om zijn wisselvallige en soms grillige karakter bekend staat, hoopt toch het gros van de vakantiegangers ieder jaar weer op een periode met strakblauwe luchten en dus veel zon, bijna geen wind en temperaturen die dagelijks oplopen tot zomerse of tropische waarden. Dat laatste komt in ons land echter maar weinig voor, daarvoor zult u naar het zuiden van Europa moeten af reizen, maar ook daar is de garantie voor alleen maar zon en temperaturen rond 30 graden natuurlijk niet 100 procent.

In de zomer van 2006 was het voor het laatst een lange aaneengesloten periode erg warm in Nederland. We hadden toen te maken met enkele hittegolven, waarvan de laatste, die overigens op 15 juli startte, 16 dagen duurde. In het verhaal van gisteren kunt u meer over hittegolven lezen: Hittegolven nader bekeken.

Op naar het strand
Dit jaar, net als in de zomer van 2007 en 2008, hebben we nog geen hittegolf gehad, maar er zat zeker een aantal volop zomerse dagen tussen. De afgelopen dagen was het bijvoorbeeld erg warm en de zon scheen volop. Vakantievierend Nederland pakte dan ook massaal de strandlakens en parasols in en vertrok richting de kust. Nadeel is dan wel dat de wegen snel vollopen, waarna de kans groot is dat je in de hitte in de file komt te staan en dat is zonder verkoeling geen pretje.

Toch blijft ook een groot deel van het land met zulk warm weer liever thuis en zoekt verkoeling binnenshuis. Vooral de ouderen in Nederland zitten vaak niet op het hete zomerweer te wachten en ook huisdieren hebben het zwaar in de volle zon en hitte.

Peilen van de zomer
Het oordeel over wat voor een zomer het tot nu toe is geweest, hangt dus erg van persoon tot persoon af. Een fervent zon- en warmteliefhebber zal deze zomer bestempelen als slecht, maar de actieve ondernemer en bijvoorbeeld klusser komt hoogstwaarschijnlijk met een hele andere mening. Het soms wat koelere weer is voor hen uitermate ideaal om in te werken. En datzelfde geldt voor het deel van de Nederlanders dat in de vakantieperiode dagelijks naar het werk gaat. Deze laatste groep hoopt dan weer op zonnig vakantieweer als zij in het voor- of naseizoen het werk eventjes mogen laten liggen.

Kijken we naar het aantal, door wijlen Martin Bril bestempelde, rokjesdagen of dagen dat de korte broek aan kon, lopen de meningen ook nogal uiteen. De positieve vakantievierder trekt het bovenstaande kledingtype al aan omdat het simpelweg ‘vakantie en dus zomer’ is, terwijl anderen de vaak nog ‘wat bleke’ benen liever bedekt houden tot het echt niet meer uit te houden is.

Op verschillende weerforums op het internet, zoals Weerwoord.be, zijn de verschillen in interpretatie ook goed te merken. Enkele leden hebben de voorkeur voor zon en warmte, terwijl er ook een hele grote groep aanwezig is die liever wacht op zware regen- en onweersbuien en niet op- of omkijkt naar de zon.

Voor ieder wat wils
Als we simpelweg naar de feiten kijken, is het deze zomer voor ieder wat wils. Er zaten tot nu toe dagen tussen waarbij de stranden (en de wegen er naartoe) snel vol liepen, maar de zomer telde ook dagen waarop het wat druilerig was en de dag meestentijds binnen doorgebracht werd. Van deze laatste dagen waren er deze zomer tot nu toe echter nog maar een stuk of 6 en ook op die dagen kwam op diverse plaatsen de zon er uiteindelijk nog wel eventjes doorheen. Volledig zonloze dagen komen in de zomer namelijk maar weinig voor.

Ook de komende dagen is het na zo’n warme en zonnige periode weer even wat ‘minder’ met af en toe regen- of onweersbuien. Na het weekend wordt het echter weer zonniger en is het veelal droog. Hoewel de temperatuur iets lager uitkomt met gemiddeld zo’n 21 graden, zijn dit soort dagen voor velen al prachtige zomerdagen.

Bron: Meteo Consult
Uitsnede voorpagina: Corina Magielse