Tropische temperaturen

Vanuit het zuidoosten wordt warme lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur lokaal stijgt naar de tropische grens.

In heel Nederland is de zomervakantie nog in volle gang. Een groot deel van de vakantiegangers is voor de zekerheid van zon en warmte naar het buitenland vertrokken en het andere deel is met goede hoop op ‘weer eens een mooie zomer’ in eigen land gebleven. In juli kwam ondanks een aantal zonnige en droge dagen niet zo heel veel van die ultieme zomer terecht, maar augustus begon hoopvol met steeds hogere temperaturen en behoorlijk wat ruimte voor de zon. De eerste dagen druppelde het op diverse plaatsen nog even, maar na het weekend kwam de zon steeds vaker tevoorschijn. Nu is het de vraag hoe lang dit zomerse weer blijft aanhouden. In ieder geval is het ook morgen nog volop zonnig met daarbij temperaturen die oplopen tot aan de tropische grens van 30 graden in het zuidoosten van het land.

Een hogedrukgebied dat zich met zijn kern boven het zuiden van Zweden bevindt, heeft nog een rug, ofwel een uitloper, boven ons land liggen. Deze rug zorgt er voor dat een storing ten westen van ons uit de buurt blijft. Ten zuiden van IJsland ligt namelijk een lagedrukgebied en precies tussen deze beide systemen in ligt de overgang van koudere lucht en warmere lucht. Deze uit zich in een zone met bewolking en soms wat regen- of motregen die boven de Britse eilanden ligt.

We zitten vandaag, woensdag 5 augustus, nog ruim ten oosten van die lijn en dus in de warme luchtsoort. De écht warme lucht bevindt zich echter in het zuiden van Europa en met gisteren al een zuidelijke wind werd deze onze richting op geblazen. Het hogedrukgebied lag toen nog boven Duitsland, maar trok heel geleidelijk naar het noorden om boven Scandinavië te eindigen. Hierdoor draaide de wind in Nederland naar het zuidoosten. De aangevoerde lucht komt nu uit Centraal Europa en ook daar zit warme lucht. Deze lucht is niet alleen warm, maar ook droog. Zo droog, dat er amper genoeg vocht voorhanden is om stapelwolken te laten ontstaan.

De lucht boven het aardoppervlak warmt dus niet alleen op door de aanvoer van de warme luchtsoort, maar ook de zon speelt hierin een grote rol. Zonder bewolking is er voor de zon natuurlijk veel ruimte om de aarde te verwarmen, die op zijn buurt dan weer de lucht daarboven opwarmt. De temperatuur schoot dan ook al vroeg in de ochtend omhoog. Om 8 uur was het op diverse plaatsen, in dit geval zelfs aan de kust, al bijna 20 graden en rond het middaguur was het hier en daar afgerond al 28 graden. Het binnenland volgde snel.

Warme stranden
Bijzonder is dat de temperatuur aan de kust al hoger lag dan in het binnenland. Normaal gesproken warmt juist het binnenland sneller op, want de kust kampt dan nog met het relatief koele zeewater. Nu de Noordzee inmiddels behoorlijk is opgewarmd, heeft dit steeds minder invloed en omdat de wind vanaf het land naar de zee waait, een aflandige wind, bereikt de warme lucht ook de stranden. De reden dat het daar nog eens extra snel opwarmt, is dat de kustregio’s en de stranden veel uit zandgrond bestaan en deze losse structuur warmt vrij snel op.

Warme zuidoostenwind
Ook morgen waait dat warme briesje uit het zuidoosten, waardoor de aanvoer van warme lucht gecontinueerd blijft. We kunnen dan met opnieuw veel zon nog een paar graadjes optellen bij de maximumtemperaturen van vandaag en vooral in de zuidoostelijke helft van het land wordt de tropische grens van 30 graden gehaald. Onder de eerder genoemde omstandigheden zou het echter maar zo kunnen dat ook de stranden hier en daar tropisch warm worden.

De laatste keer dat we dit jaar tropische waarden haalden was op vrijdag 3 juli. Voor het middaguur was het op sommige plaatsen toen al meer dan 30 graden. Deze tropische temperaturen werden toen echter snel gevolgd door een paar stevige regen- en onweersbuien. Dit was de dag dat er onder meer in Apeldoorn en Boxmeer zware buien vielen die tot wateroverlast leidden. Dinsdag 21 juli kwam het zuidoosten van het land ook erg dichtbij die grens met 29,5 graden.

De eerste officiële tropische dag, een dag waarop in de Bilt 30 graden of meer wordt bereikt, moet echter nog behaald worden. Met een beetje geluk kan donderdag 6 augustus in de boeken geschreven worden als eerste tropische dag van 2009.

Bron: Meteo Consult.
Uitsnede voorpagina: Gieny Boersma