Zomer in Nederland!

Het wordt warm in Nederland. En dit keer meer dan één dag. Maar hoe lang houdt de warmte echt stand?

Tot op heden is het een echte kwakkelzomer geweest. Een lange periode met hoge temperaturen hebben we namelijk nog niet gehad. De komende paar dagen lijkt dit wel te gebeuren. Het kan zelfs tropisch warm worden. Pas aan het einde van de week volgt de weersomslag.

Volgens de statistieken is deze periode van het jaar de warmste. In de eerste decade van augustus ligt de maximumtemperatuur volgens het langjarig gemiddelde (gemeten over de periode 1971 tot en met 2000) op 22,8 graden. De laatste 10 dagen van juli ligt dit gemiddelde op 22,0 graden en in de tweede decade bedraagt het langjarig gemiddelde 22,3 graden. Al deze gegevens zijn overigens een gemiddelde van de 15 landelijke hoofdstations van Nederland.

De statistieken van de zomer van 2009

Al eerder deze zomer kwam het voor dat de temperaturen flink op konden lopen. Een dergelijke periode had echter geen lang leven. Keer op keer maakten stevige regen- en onweersbuien abrupt en resoluut een einde aan de warmte. We hebben de top 3 van dit jaar voor u op een rijtje gezet.

Op 21 juli werd het net geen 30 graden in Nederland. Station Ell noteerde met 29,5 graden de hoogste maximumtemperatuur. Toch is het wel een dag om te onthouden, want op diverse plaatsen werd een echte supercell gezien. Op 2 en 3 juli werd deze tropische grens wel overschreden in het zuiden, oosten en zuidoosten van het land.

Van deze twee dagen was 3 juli de warmste. In Arcen werd toen de hoogste temperatuur van dit jaar bereikt: 31,8 graden. Ook kwam op deze 3e julidag op meer weerstations de temperatuur boven 30 graden uit dan op 2 juli het geval was. De warmte werd vervolgens op vrijdag 3 juli afgesloten met stevige onweersbuien.

Huidige vooruitzichten

De komende dagen lijkt de warmte iets langer stand te houden. Vandaag (maandag) zitten wij nog duidelijk in de koelere lucht, waardoor het niet warmer wordt dan een graad of 21. Morgen (dinsdag) vliegen de temperaturen echter snel omhoog. Het wordt namelijk 23 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuiden. Zelfs op het waarnemingsveld van De Bilt wordt dan een maximumtemperatuur van 25 graden verwacht en dus wordt de dinsdag waarschijnlijk een zomers warme dag volgens het boekje.

Een officiële tropisch warme dag hebben we dit zomerseizoen nog niet gehad. Hiervoor moet de temperatuur in het eerder genoemde weerstation in De Bilt namelijk 30 graden bereiken. De komende dagen wordt het steeds warmer en dan komt opnieuw de 30 graden in zicht. Of deze ook in De Bilt gehaald wordt, is echter nog maar de vraag. Het zal erom spannen. Donderdag lijkt in ieder geval de warmste dag van de week te worden en dat is dus de dag waarop we een echte landelijke tropische dag kunnen krijgen.

Echte Hollandse zomer?

Deze periode met hogere temperaturen mag dan de langste van deze zomer zijn, de atmosfeer zit momenteel niet zo in elkaar dat het echt wekenlang zonnig en warm kan zijn. Aanstaande vrijdag lopen de temperaturen dan ook voorlopig voor het laatst flink op, in de loop van de dag gevolgd door stevige regen- en onweersbuien die op een ‘traditionele’ manier een einde maken aan de warmte. Daarbij zijn ook hagel en stevige windstoten mogelijk.

Achter deze buien stroomt minder warme lucht het land binnen. In het weekend krijgen we dan ook lagere temperaturen. De zomer vervolgt dan zijn gebruikelijke pad van 2009. Opnieuw wisselvallig dus.

Wilt u op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen van deze Hollandse zomer? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies optie 2 voor de uitgebreide verwachting voor de komende 5 dagen of optie 5 voor een gedetailleerde analyse voor de weerkaarten tot 10 dagen vooruit.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI klimaatatlas van Nederland.

Foto voorpagina: Archief.