Warm, warmer of heet?

Komende week wordt het warm in Nederland. Toch zijn nog niet alle berekeningen het eens over de exacte temperaturen.

Warmteliefhebbers kijken er naar uit, anderen zien er erg tegenop. De komende week lijken de temperaturen omhoog te vliegen. Daarbij zijn zelfs tropische waarden van 30 graden mogelijk. Toch zijn niet alle computerberekeningen het helemaal eens over de warmte.

Voor de meteorologen begint het langzamerhand een beetje frustrerend te worden. Het Europese model is namelijk behoorlijk aan het klapperen. Hier zit zelfs enige regelmaat in. De modelgegevens die ’s avonds binnen komen, lijken keer op keer iets warmer uit te pakken. De volgende ochtend wordt dit door het nieuwe model dan opnieuw in twijfel getrokken. Deze vooruitzichten zijn namelijk een stuk minder positief over de warmte.

Wisselvallig op de korte en lange termijn

De afgelopen dagen viel deze regelmatige inconsequentie in het model ook op voor de verwachting op de korte termijn. Een dergelijk, zich steeds herhalend verschil valt natuurlijk al snel op. Ook voor de lange termijn zijn deze verschillen aanwezig. Vooral in de temperatuurpluimen is dit klapperen van de modellen goed te zien. In een dergelijke pluimgrafiek staan naast de hoofdberekening van een bepaald model ook de controle run en de 50 overige berekeningen.

In deze berekeningen worden bewust een aantal veranderingen ingebouwd en dat heeft gevolgen voor de verwachting op de langere termijn. Aan de hand hiervan kan een oordeel worden gegeven over de betrouwbaarheid van de verwachting. Dat deze veranderingen erin worden gezet klinkt in eerste instantie onlogisch. Toch is dat het niet. Het weer verloopt immers grillig en soms gaan dingen nou eenmaal anders dan gepland of verwacht.

In de afbeeldingen naast dit verhaal zijn de temperatuurpluimen van de laatste 5 modelruns van het Europese model voor u op een rij gezet. Ziet ook u het heen en weer gaan tussen respectievelijk warm en heet weer?

Warm of heet?

Een dergelijke inconsequentie in de data maakt het voor een meteoroloog erg lastig om een lange termijn verwachting te maken. Het is namelijk niet te zeggen welke run de situatie beter in de smiezen heeft. Dat het warmer wordt, is een ding dat zeker is. Ook tropische temperaturen zullen gehaald worden, zeker lokaal. Maar waar en op welke schaal dit gebeurt, dat is eigenlijk niet met zekerheid te zeggen. Voorkeursgebieden zijn in ieder geval het oosten en zuidoosten van het land.

Lokaal kan het daar misschien ook wel tot een hittegolf komen. Een landelijke hittegolf die aan de exacte definitie voldoet, lijkt onwaarschijnlijk. We spreken van een hittegolf bij een opeenvolging van 5 zomerse dagen (met een temperatuur van minstens 25 graden), waarvan tenminste 3 een maximumtemperatuur van 30 graden of meer hebben.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste (toch wel spannende) ontwikkelingen voor de lange termijn? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies hier optie 2 voor de uitgebreide verwachting tot 5 dagen vooruit. Een gedetailleerde analyse van de verschillende modellen en de vooruitzichten voor de komende 10 dagen vindt u onder optie 5.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Archief.