Grijze en koude bedoening

Eén van de meest besproken onderwerpen is het weer. In deze grijze tijden wordt er dan ook steen en been geklaagd.

Het is al weer een tijdje geleden dat we de zon uitbundig hebben zien schijnen, maar ook al weer even geleden dat het vroor of goed sneeuwde. We zitten een beetje tussen alles in; ofwel het is grijs en grauw. Sta je bij de bushalte te wachten, wordt er over het grauwe en saaie weer gepraat, maar ook op het werk of op een feestje is het grijze weerbeeld het gesprek van de dag. Veel Nederlanders verlangen nu echt naar of de lente of nog naar een korte, maar echte winter. Dat laatste lijkt er de komende dagen echt niet in te zitten, maar je weet het natuurlijk maar nooit. Niet voor niets bestaan er verschillende spreekwoorden die de grote diversiteit van de maanden maart en april aanduiden. Denk aan ‘maart roert zijn staart’ en aprilletje zoet heeft ook nog wel eens een witte hoed’.

We hebben wel eens tijden gekend dat het in april nog flink sneeuwde, denk bijvoorbeeld aan de witte 2e paasdag in 2001. Maar ook vorig jaar was het wit tijdens Pasen, maar toen vielen deze dagen ook wel erg vroeg in het jaar, op 24 en 25 maart. Alles is dus nog mogelijk. En ook mei heeft in het verleden nog verschillende sneeuwdagen op zijn naam staan. Nu echter, met het einde van de ‘meteorologische’ winter steeds meer in zicht (28 februari), richten velen van ons zich liever toch al maar vast op de lente, ofwel: iets hogere temperaturen en zoals men in de volksmond zegt: af en toe wat ‘vitamine Z’ (zonneschijn).

Kijkend naar de weerkaarten voor deze en volgende week lijkt een eerste echte lentedag er helaas nog niet aan te komen. Geleidelijk komen we meer onder invloed van lagedruk en storingen schuiven dan achter elkaar het land over. Regen en motregen zijn we de komende dagen dus nog niet kwijt. Een klein lichtpuntje is echter de temperatuur. Die krabbelt vanaf morgen langzaam omhoog en bereikt zondag in het zuiden van het land lokaal al 12 graden! In vergelijking met vorig jaar rond deze tijd stelt het natuurlijk niets voor, toen zaten we al volop op de terrassen, maar in deze grijze omstandigheden moeten we toch proberen de positieve punten te belichten. Het verschil met het noordwesten is echter groot; door koudere lucht van boven zee blijft het daar nog iets kouder met slechts een graad of 6. De vraag is dus of we hier met veel bewolking en motregen echt veel blijer van worden.

Zonzoekers
Maar waar is het dan wel echt zonnig en warm binnen Europa? De warme lucht en zonneschijn lijken vooral in het zuidwesten langzaam weer toe te nemen. Spanje en Portugal, maar ook Zuid-Frankrijk, delen van Italië, Sardinië en Corsica gaan weer duidelijk richting de lente. De zon schijnt daar volop en vooral over de temperatuur in het zuiden van Spanje en Portugal valt niet te klagen. In Sevilla, Spanje stijgt het kwik de komende dagen naar 22 graden, maar ook in Zuid-Frankrijk wordt het lokaal alweer 18 graden. In het zuidoosten van Europa, in Griekenland en Turkije bijvoorbeeld, is het minder lenteachtig. Een lagedrukgebied brengt die regio de komende dagen regen en vooral in Turkije opnieuw ook sneeuw. De temperatuur verschilt niet zo bar veel in vergelijking met de Nederlandse temperaturen; een graad of 8 a 9 in het Griekse binnenland en hooguit 15 graden op de eilanden. Ook de Turkse kust moet het doen met hooguit 15 graden.

Winterliefhebbers
Zoals al eerder aangegeven zijn er natuurlijk ook echte winterliefhebbers onder ons. Hoewel de wintervooruitzichten in Nederland niet meer echt groot zijn (in ieder geval voor de komende weken), valt er in Noorwegen, delen van Zweden en in Finland de komende dagen nog wel flink wat sneeuw. Ook IJsland en de Baltische Staten blijven winters. En in de alom bekende wintersportgebieden blijft het de komende dagen goed toeven. Er ligt op veel plaatsen een dikke laag sneeuw en met vooral in de zuidelijke Alpen ook een lekker winterzonnetje, kan de echte winterliefhebber zich daar nog even flink tegoed doen aan de winterse taferelen.

Wilt u meer weten over het weer in Nederland voor de komende dagen of het Europese weer? Bel dan onze weerlijn (0900-9725) en kies voor het uitgebreide Nederlandse en Europese weerbericht optie 2. Voor wintersporters is er het speciale wintersportbericht onder optie 3.