Sneeuwrecords in Groot-Brittannië

Maatschappijontwrichtende sneeuwval in Groot-Brittannië. Een kort verslag van de meteorologen aldaar.

Groot-Brittannië werd vanmorgen wakker in een witte wereld. Volgens de statistieken is dit de koudste winter in 13 jaar. De grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen is de veroorzaker van maatschappijontwrichtende omstandigheden. Tijd om onze collega’s ter plaatsen eens te bellen.

We spreken met Michael Dukes, het afdelingshoofd van de weerkamer van Meteogroup UK. Volgens hem is het zuiden van Londen het zwaarst getroffen door de sneeuwval. Hier is lokaal meer dan 30 centimeter gemeten. In het centrale deel is ongeveer 15 centimeter gevallen en het noorden van de Britse hoofdstad komt er relatief het beste af, met ‘slechts’ 10 centimeter.

Meteorologen werken noodgedwongen vanuit huis
Volgens Michael Dukes is dit de zwaarste sneeuwval sinds februari 1971. Lokaal (op de plekken waar meer dan 30 centimeter is gevallen) zelfs sinds 1963, maar daar zijn geen officiële statistieken van. Niet alleen in Londen is overigens sneeuw gevallen. Langs vrijwel de hele oostkust van Engeland zijn enkele centimeters sneeuw gevallen en ook de westkust is hier en daar een beetje wit geworden.

De nachtdienst van het kantoor in Londen heeft in de loop van de ochtend het pand door de sneeuw nog altijd niet kunnen verlaten. Maar het is niet alleen de sneeuw die hem daar houdt. Het is ook gewoon veel te druk om naar huis te kunnen gaan. Veel andere meteorologen moeten vanuit huis werken omdat zij het hoofdkantoor simpelweg niet kunnen bereiken. Alleen de mensen die in de directe omgeving van het hoofdkantoor wonen kunnen ter plaatse komen.

Grote gevolgen voor de maatschappij
Niet alleen de meteorologen van Meteogroup UK komen in de problemen. Door de sneeuw wordt eigenlijk het hele land ontwricht. Vliegvelden worden gesloten tot de banen sneeuwvrij gemaakt kunnen worden, busdiensten vallen uit, treinen kunnen niet rijden en auto’s komen nauwelijks vooruit. Zelfs delen van de (ondergrondse) metro in Londen zijn gesloten door de sneeuw.

Voor veel Britten betekent dit dat ze vandaag maar beter thuis kunnen blijven, want reizen naar het werk wordt een hachelijke onderneming. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld scholen hun deuren vandaag gesloten houden.

Oorzaken van de sneeuwval
Een koude put (een soort bel met koude lucht hoger in de atmosfeer) is de veroorzaker van alle sneeuw. Onder invloed hiervan ontstaan namelijk stijgende luchtbewegingen die de neerslagactiviteit steeds verder aanwakkeren. Deze neerslag ontstaat boven de Noordzee en wordt onder invloed van de heersende oostelijke stroming Groot-Brittannië binnengedreven.

Ook in Nederland is vandaag enige sneeuw gevallen, maar de hoeveelheden zijn niets in vergelijking met die bij onze Engelse westerburen. Toch is bij ons de kans op sneeuwval nog niet helemaal uit de kaarten. Op dinsdagmorgen zou namelijk vooral in het westen en noordwesten van het land nog (natte) sneeuw kunnen vallen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste sneeuwontwikkelingen? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 cent per minuut). Onder optie 1 kunt u hier het korte en actuele weerbericht beluisteren.

Bronnen: Meteo Consult, Meteogroup UK.

Foto voorpagina: PA Photo.