Winterweer in Nederland

De eerste dag van februari is een echte winterdag met plaatselijk sneeuw en ijs. Komt er nog meer sneeuw en ijs? Blijft het zo koud als vandaag?

Sneeuw
De lucht is niet meer zo blauw zoals de afgelopen dagen. Vanuit Duitsland drijven af en toe wolkenvelden over. Op sommige plaatsen is er een beetje sneeuw gevallen. De meeste sneeuw viel vanochtend op de Veluwe. Daar was het landschap tijdelijk bedekt met 1 a 2 centimeter sneeuw. Ook elders in Gelderland, in de Achterhoek en in het Rijk van Nijmegen ligt een beetje sneeuw. Door de stevige wind, waait de sneeuw weg en worden op andere plekken kleine hoopjes sneeuw gevormd. Verder is het ook in Overijssel (Twente), in Utrecht en Zuid-Holland plaatselijk een beetje wit en ook uit het noorden van het land, in Friesland, Groningen en Drenthe komen meldingen van een beetje sneeuw. Het is natuurlijk niet genoeg voor het maken van sneeuwpoppen, maar toch… het maakt het winterse plaatje wel kompleet. En er komt meer sneeuw aan, maar of dat sneeuwpret of sneeuwoverlast zal zijn...

Maandag trekt in de loop van de ochtend een volgende sneeuwzone vanuit het zuiden ons land binnen. Er zal net zoals vandaag niet overal wat vallen. Het ziet er naar uit dat de meeste sneeuw in het zuidwesten van ons land gaat vallen. In Zeeland, in het westen van Brabant en in delen van Zuid-Holland kan in de loop van de ochtend 2 a 3 centimeter verse sneeuw vallen. Elders in Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland kan in de loop van de ochtend en tijdens het eerste deel van de middag een beetje sneeuw vallen. In het oosten en noorden van het land blijft het droog. Door aanvoer van zachte lucht gaat de sneeuw tegen het eind van de ochtend en in de middag vanuit het zuiden over in regen en dooit de sneeuw op veel plaatsen weg.  Lang zal de sneeuwpret dus niet duren. Met sneeuw in het verkeer blijft het oppassen.  De meeste weggebruikers gaan langzamer rijden als ze zien dat het sneeuwt of als er sneeuw ligt. Strooi- en schuifploegen blijven actief en alert. Omdat de sneeuw na de ochtendspits en voor de avondspits wordt verwacht en het gebied waar de meeste sneeuw wordt verwacht zich beperkt tot het zuidwesten van land worden vooralsnog geen grote problemen voor het verkeer verwacht. 

IJs
De afgelopen nachten heeft het op de meeste plaatsen licht, en op enkele plaatsen matige gevroren, maar kwam het kwik overdag wel even in de plus. De ijsbanen in ons land doen dit jaar goede zaken. Voor de tweede keer in dit seizoen kan er geschaatst worden op natuurijs. In het zuiden en oosten van ons land lag echter nog ijs van de vorige vorstperiode. Tijdens de afgelopen nachten werd er ijs bijgevormd waardoor op de ijsbaan in Almen (Gelderland) gisteren 10 cm ijs lag! Omdat het ijs in het westen en noorden van het land wel weg is gedooid is de ijsdikte daar veel geringer, tussen de 3 en de 5 centimeter. Schaatsen op grote plassen en meren, zoals tijdens de vorige vorstperiode is niet verantwoord. Toch zijn er waaghalzen die het niet kunnen laten.... Hoewel de komende nachten koud zijn met een graadje vorst, zal het ijs nauwelijks verder aangroeien.  Overdag komen de temperaturen gemiddeld een graad of 5 boven het vriespunt uit waardoor het ijs deels weer wegsmelt…

Kou
Door de doorstaande oostenwind voel het vandaag en morgen veel kouder aan dan de temperaturen op de thermometer. Vanochtend vroeg was het in de Kooy (Noord-Holland) op de thermometer het minst koud met -1.0 graad. Er waaide echter een vrij krachtige oostenwind, 19 knopen. Als we dat omrekenen volgens de Steadman methode (kunt u ook doen op onze site, zie linker kolom, overigens diensten, omrekenen eenheden) komen we uit op -9.9 graden. In Volkel (Brabant) was het het koudst met op de thermometer een temperatuur van -3.5 graden. Ook hier waaide een vrij krachtige oostenwind, 17 knopen en voelde het volgens de Steadman methode aan als -11.8 graden! Vanmiddag blijft het op veel plaatsen en kunnen we de eerste dag van februari 2009 bijtekenen als ijsdag!

Komende nacht en morgen overdag blijft het stevig doorwaaien, gemiddeld windkracht 4 a 5 boven land, windkracht 6 aan zee en op het IJsselmeer en windkracht 7 op de Wadden. Komende nacht en morgenochtend vriest het op de meeste plaatsen 1 tot 3 graden. Als U morgenochtend op de fiets of te voet naar school of naar werk gaat, mutsen op! De gevoelstemperatuur ligt opnieuw rond 10 graden onder het vriespunt.  Tegen het eind van de dag komt vanuit het zuiden zachtere lucht ons land binnen en lopen de temperaturen op de thermometer op naar 2 tot 4 graden boven het vriespunt. Vanaf dinsdag neemt de wind af en is het voor het gevoel een stuk minder koud.

Wilt u op de hoogte blijven van de situatie morgen op de weg, kijk naar Weer en Verkeer. Dit televisiekanaal dat op dit moment ruim 1 miljoen huishoudens bereikt, combineert weernieuws met de meest actuele verkeersinformatie in Nederland en Europa. Op deze zender is in de neerslagradar niet alleen regen, maar ook sneeuw (in een andere kleur) te zien.