Zou de goede sint wel komen?

Waait Sinterklaas met zijn Pieten de komende dagen van de daken, of zit het met het weer voor de Sint wel ‘snor’?

‘Hoor de wint waait door de bomen’ en ‘Nu het weer zo lelijk is´ zijn twee alom bekende passages uit Sinterklaasliedjes die vrijwel iedereen mee kan zingen. Maar wat heeft het weer de komende week in petto voor de goedheiligman en zijn knechten? Is voorzichtigheid geboden op gladde daken? Moet de mijter goed worden vastgehouden? Is warme kleding het devies? Of komt het deze week voor onze Spaanse bezoekers helemaal goed?

Al enkele jaren ben ik actief voor een Sinterklaasvereniging in het oosten van het land en zowel als Sinterklaas en als Zwarte Piet maak je de meest uiteenlopende gebeurtenissen mee. Intochten, bedrijfsbezoeken, huisbezoeken, schoolbezoeken, noem het allemaal maar op. Daarbij komen ook verschillende weerssituaties voor, die soms een belangrijke rol spelen.

Glibberen op de aanlegsteiger van de boot, een wind die de baard doet opwaaien, temperaturen die alles behalve aangenaam zijn en een kachel die in huis zo hoog staat dat het zweet over je rug loopt, waardoor de zorgen over de schmink flink toenemen. En dan hebben we het niet over de regen een sneeuw die in de buitenlucht soms getrotseerd moeten worden en misschien wel het grootste probleem vormen voor de zwart uitgedoste knechten.

Ideaal weer?

Barre weersomstandigheden met veel sneeuw en lage temperaturen zijn natuurlijk een lust voor het oog van de winterliefhebber, maar niemand gunt de Sint tijdens deze drukke dagen dergelijke ontberingen. Neerslag wordt als het meest vervelend ervaren, maar ook een harde wind en gladde wegen zijn eigenlijk geen pretje. Droog weer en weinig wind zijn dus ideaal en de temperatuur speelt eigenlijk maar een ondergeschikte rol.

Met die wind zit het de komende week wel goed. Alleen op donderdag trekt de wind flink aan en vooral aan de kust zou deze krachtig of hard kunnen worden. Op andere dagen staat er gelukkig niet meer dan een zwakke tot matige bries.

Winterse neerslag in het verschiet!

Minder gunstig zijn de vooruitzichten wat betreft neerslag. Maandag blijft het nog droog, maar vanaf dinsdag komt er vrijwel dagelijks het een en ander uit de lucht vallen. Daarbij wordt verwacht dat deze nattigheid woensdag en de eerste helft van donderdag weleens winters kunnen zijn. Sneeuw of natte sneeuw dus?

Hierbij gaan dan ook de temperaturen een rol spelen, want regen of sneeuw en lage temperaturen kunnen zowel op het dak, als op de weg gladheid opleveren…

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van weer? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€0,55 per minuut). Onder optie 1 vindt u het korte en actuele weerbericht. Voor het uitgebreide weerbericht voor de komende 5 dagen kunt u terecht bij optie 2.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Jannes Wiersema. Overige foto’s: Sint Nicolaas organisatie Rheden.