Vervroegde opening skipistes

Door de vroege winterinval ligt er in de skigebieden al zoveel sneeuw, dat sommige skipistes dit jaar vervroegd openen.

Nog terugkijkend op een grotendeels wit weekeinde in Nederland, verheugen veel skiliefhebbers zich natuurlijk alweer op de wintersport. De ski’s werden dan ook van zolder gehaald, maar helaas voor de wintersporters waren veel pistes tot nu toe nog gesloten. Met de vele sneeuwval van de afgelopen week in onder andere de Alpen, is besloten om enkele pistes dit jaar vervroegd te openen. Ook de komende dagen wordt in de bekende wintersportgebieden namelijk weer sneeuw verwacht.

In Oostenrijk lag deze week op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw en ook Zwitserland kon, na en paar matige weken, deze week weer opgelucht adem halen. Maar niet in alleen de Alpen viel veel sneeuw, ook dichterbij huis werden de Ardennen en het Sauerland bedolven onder een sneeuwlaag van meer dan 20 centimeter. In de Franse wintersportoorden en op de Spaanse pistes viel het tot vorige week nog een beetje tegen, maar ook daar viel de afgelopen dagen een flink pak en het einde is nog niet in zicht.

In Frankrijk zouden enkele skiliften, waar de laatste jaren vrijwel geen sneeuw viel, volgens velen wegens klimaatverandering, dit jaar voorgoed gaan sluiten. Juist dit jaar ligt er (eind november al!) een behoorlijk pak sneeuw en is besloten dat de skiliften dit weekeinde toch open gaan en bij aanhoudende goede skicondities ook open blijven.

Waar komt die kou vandaan?
Ook in grote delen van Nederland viel vorig weekeinde flink wat sneeuw. Zelfs de Nederlandse heuvels op de Veluwe werden toen bedekt met bijna 20 centimeter sneeuw. Een hogedrukgebied lag boven de Atlantische Oceaan, waardoor de stroming grotendeels noordelijk werd, gezien de wind rondom een hogedrukgebied met de klok mee waait. Vanuit het poolgebied werd toen in een razend tempo koude lucht aangevoerd en dat was dan ook meteen merkbaar aan de temperatuur. De maximumtemperatuur kelderde in Nederland op sommige plaatsen van 8 graden op vrijdag, naar nog amper 2 graden op zaterdag. Die koude lucht drong helemaal door naar het zuiden van Europa, tot aan het midden van Spanje, waar het op dit moment ook nog vrij koud is en er op veel plaatsen sneeuw valt.

Een vrij uitgestrekt lagedrukgebied met de kern boven Schotland zorgt in een groot deel van Europa de komende dagen echter voor een meer zuidelijke stroming (zie eerder verhaal: ‘Terugkeer van de koude lucht’), waardoor die koude lucht heel geleidelijk al weer terug naar het noorden wordt geblazen.

Lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje
Een lagedrukgebied met de kern boven de Golf van Biskaje geeft de kou komende week nog een extra impuls. Een bijbehorend koufront pompt koude lucht het Spaanse binnenland in, wat met een zuidwestelijke stroming, via onder andere de Pyreneeën, Centraal Europa wordt ingeblazen. Als er de komende dagen in Spanje dus veel neerslag gaat vallen, zal dit voornamelijk sneeuw zijn en ook het zuiden van Frankrijk ontkomt er dan niet aan. Komende dagen schuift dit lagedrukgebied verder noordwaarts, waarna hij met de kern boven Nederland komt te liggen. De kou heeft ons land inmiddels bereikt en daardoor kan de neerslag, die zondag wordt verwacht, als natte sneeuw vallen.

Bent u van plan om binnenkort op wintersport te gaan? Vanaf nu wordt door de meteorologen regelmatig een wintersportweerbericht ingesproken op de weerlijn. Hier krijgt u onder andere informatie over de actuele sneeuwhoogtes van zowel de dalen als de bergtoppen, de kwaliteit van de sneeuw en het weer onderweg naar de wintersportgebieden. Belt u hiervoor 0900-9725 en kies optie 3 (€ 0,55 per minuut).
Voor meer informatie klikt u hier.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Natuurgebied de Posbank in Gelderland, gemaakt op 25 november door Martin de Jongh.