Smeltlijn binnen 20 kilometer

Na een weekend met verspreid over het land sneeuwval, lag de smeltlijn vanochtend heel duidelijk diagonaal over het land.

Afgelopen weekend viel er in een groot deel van het land een behoorlijke hoeveelheid sneeuw. Zaterdagochtend was er op de Veluwe en in de Achterhoek al 2 tot 3 centimeter gevallen en in Arnhem en het zuiden van Limburg werd toen al 5 centimeter gemeten. En ook zondag viel er rondom de Veluwe een behoorlijke hoeveelheid sneeuw. Vanochtend lag er echter een heel duidelijke smeltlijn over het land, waarna in het zuiden de meeste sneeuw snel verdween, terwijl er aan de noordkant van die lijn nog volop sneeuw viel.

Ten westen van IJsland ontstond vorige week een lagedrukgebiedje en deze schoof heel geleidelijk, door de bovenstroming die noord- tot noordwestelijk was, naar het zuidoosten. Via Schotland trok het laagje gisteren verder richting Nederland, waarna het vanochtend vroeg in een lijn van Amsterdam naar Nijmegen trok. Aan de zuidkant van die lijn werd vanuit het zuidwesten warmere lucht aangevoerd, waardoor er een hele duidelijke smeltlijn in het land zichtbaar was. Tussen Arnhem en Nijmegen, die amper 20 kilometer uit elkaar liggen, was het verschil significant. In Arnhem lag vanochtend nog een sneeuwdek van zo’n 6 centimeter, terwijl in Nijmegen de smelt al duidelijk was begonnen.

Windsprong
Op de waarnemingskaarten van vanochtend is die lijn ook heel duidelijk zichtbaar in de vorm van een windsprong. Aan de zuidflank van het laag draaide de wind vrij snel van noordoost naar zuidwest, terwijl aan de noordflank nog steeds een straffe noordoostenwind stond (zie kaartje hiernaast). Met die zuidwestenwind aan de zuidflank werd vanaf de Noordzee relatief warme lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur in Vlissingen vanochtend om 7 uur al rond 6,3 graden lag, terwijl op vliegbasis Deelen in Gelderland de temperatuur precies op 0,0 graden lag en in Twente zelfs nog onder het vriespunt met -0,4 graden. Een temperatuurverschil van bijna 7 graden dus.

Neerslag
In het zuidwestelijke deel van Nederland viel gisteren, vannacht en vanochtend ook behoorlijk veel neerslag, waarbij er in het plaatsje Portugaal in Zuid-Holland 26,1 millimeter in één etmaal viel. Gistermiddag viel daar nog veel sneeuw, maar in de loop van de avond ging de neerslag over in regen. In het noordoostelijke deel van Nederland, ten noorden van die zojuist genoemde smeltlijn, viel vrij weinig neerslag en als die viel, was dit nog vooral sneeuw. Alleen rondom en op de Veluwe viel nog een behoorlijke hoeveelheid neerslag, in Apeldoorn 19 millimeter en Arnhem 12 millimeter, waardoor men daar ook vanochtend weer gewekt werd met een flink pak sneeuw.

Sneeuwval in november
Sneeuwval in november is helemaal niet uitzonderlijk, maar sneeuwval op deze uitgebreide schaal is in november normaal gesproken vrij uitzonderlijk. Toch was dit nog niet zo heel lang geleden ook nog het geval in Nederland. Denk aan de hevige sneeuwval op 25 november 2005. In de Achterhoek en op de Veluwe viel toen ook 15 tot 20 centimeter, waardoor auto’s en vrachtwagens op de A15 zelfs enkele uren vast kwamen te staan en er dekens en koffie werden uitgedeeld aan de passagiers tegen de vrieskou.

En ook in 1985 viel er in november al behoorlijk wat sneeuw in ons land. Op 15 dagen in die maand viel er sneeuw, waarna de sneeuwlaag in Friesland eind november ongeveer 15 centimeter dik was.

Foto’s
Afgelopen weekend en vandaag kwamen er honderden foto’s binnen met fantastische beelden van de sneeuw verspreid over het land. Hartelijk bedankt hiervoor! Maakt u vaker foto’s van weerssituaties in Nederland? Stuur deze dan op middels de website en wie weet wordt uw foto in het weerbericht op tv, het weer in het nieuws verhaal of op de website getoond.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI