Morgen een pak sneeuw?

Morgen behoort een sneeuwdek van enkele centimeters tot de mogelijkheden. Is dit het begin van meer winters weer?

De eerste sneeuw is een feit, maar hiermee zijn we er nog niet. Morgen valt er meer sneeuw en is zowaar een sneeuwdek van een aantal centimeter mogelijk. Is dit het begin van een vroege, koude periode of niet? We zoeken het uit.

Witte wereld(je)

Voor het eerst dit winterseizoen werd het gisteravond, afgelopen nacht en de eerste helft van vanochtend op veel plaatsen in het binnenland wit door hagel en sneeuw. Helaas waren er totaal zes dodelijke slachtoffers in het verkeer te betreuren door het vroege winterse weer. De meeste waarnemers noteerden 1 tot 3 centimeter sneeuw, zoals Ron Wiersma in Beek in het Gelderse Montferland en Christian Versloot in Apeldoorn. Het dikste sneeuwdek ontstond in Zuid-Limburg, plaatselijk 7 centimeter. Maar in een groot deel van de kustprovincies en het noorden was er van een echt sneeuwdek eigenlijk geen sprake, in Amsterdam bijvoorbeeld lag er alleen wat sneeuw in perken en op auto’s. Ook hier in Wageningen konden we nèt niet genieten van een mooi gesloten sneeuwdek van minstens 1 centimeter, ondanks dat was het toch nog even mooi wit. De temperatuur daalde naar waarden om het vriespunt. Deelen was met -0,7 graden officieel het koudste weerstation. 

Wintersport dichtbij huis

Ook in de Ardennen is flink wat sneeuw gevallen. In de Oostkantons hebben de eerste skipistes hun deuren geopend! In de provincies Luik en Luxemburg ligt tot 20 centimeter sneeuw van goede kwaliteit. De eerste sneeuw heeft verkeersellende opgeleverd. In West-Vlaanderen lagen de wegen er vanochtend spekglad bij. Doordat er al heel wat ongelukken zijn gebeurd, is de E40 richting de kust voorlopig afgesloten. Er kantelde een vrachtwagen en vijf auto’s raakten betrokken in een kettingbotsing. In de provincies Luik en Luxemburg is het ook moeilijk rijden. De E42-snelweg is bedekt met een laag van 5 tot 10 centimeter. In de regio van Verviers en Malmédy zijn er de meeste problemen. Daar kunnen vrachtwagens de hellingen niet op. Ook bij onze oosterburen hebben sneeuwbuien in veel regio’s een wit landschap achtergelaten. In Sauerland, in Winterberg, werd vanochtend om zeven uur 26 centimeter gemeten, in de Harz op de Brocken op dat tijdstip 30 centimeter sneeuw. In beide wintersportgebieden kan worden geskied of gelanglauft. Er zijn een aantal skiliften open. Zelfs in Bremen lag vanochtend om 7 uur een dik pak sneeuw, 14 centimeter. De meeste sneeuw ligt, uiteraard, in de Alpen met bijvoorbeeld op de Zugspitze 70 centimeter. En omdat het doorsneeuwt, wordt het alleen nog maar witter…

Gure zaterdag

Voorlopig blijft het vrij koud en guur in Nederland en omringende landen. Zoals we de afgelopen dagen hadden aankondigd, ook in deze rubriek, is een portie Noordpoollucht binnengestroomd met een stevige noordwestelijke wind. Ook vandaag is die duidelijk aanwezig met flinke windvlagen tot 75 a 80 kilometer per uur in en nabij buien. De gemiddelde wind is matig tot krachtig, aan de kust af en toe nog hard, kracht 7. En nog steeds voert de noordwester diverse winterse buien het land binnen, al worden ze geregeld door opklaringen afgewisseld. De middagtemperatuur komt ruimschoots boven het vriespunt uit, tot 5 graden aan toe, alleen in een fikse hagel- of sneeuwbui is het een aantal graden kouder. 

Morgen een pak sneeuw, of…?

Maar echt interessant voor de liefhebbers van sneeuw is nog steeds de te verwachten weersituatie voor morgen. Nog steeds geven de computerberekeningen aan dat er vanuit het westen een frontale storing passeert, die de overgang markeert tussen vrij zachte lucht op de Britse eilanden en de koude lucht in onze omgeving. De strijd tussen beide luchtsoorten lijkt juist boven Nederland uitgevochten te worden, wat resulteert in enige tijd ’pure’ sneeuw. Aan de voorzijde van de storing draait de wind namelijk via zuid naar oost en dat betekent aanvoer van koude, droge lucht wat een must is voor het genereren van sneeuw. En we komen uit een koude nacht, dat helpt eveneens mee: de minimumtemperatuur zal landinwaarts zo tussen 0 en -3 graden uitkomen.

Waarschijnlijk begint het direct aan de kust wel met regen, zo rond de klok van 12 uur, omdat hier de wind al snel het zuidwesten opzoekt en daar dus alweer de aanvoer vanaf de relatief warme Noordzee op gang komt. Maar eenmaal ‘achter de duinen’ verandert de neerslag toch snel in sneeuw. En aangezien de temperatuur tijdens de neerslag vlotjes richting het vriespunt daalt, kan de sneeuw blijven liggen. De sneeuw zal beter (en sneller) blijven liggen op grasvelden en weilanden, omdat er geen direct contact is met het aardoppervlak, waardoor er minder 'warmte' wordt afgegeven. Andere koude oppervlakken, waar de sneeuw beter op zal blijven liggen, zijn bijvoorbeeld auto’s, ander natuurgroen etc. Veel wat dus geen contact maakt met de ondergrond. Toch kan de sneeuw op de relatief warme ondergrond, stoepen en wegen, uiteindelijk ook blijven liggen. Door het smelten koelt immers de ondergrond ook weer af, zodat deze sneeuwvernietigende werking op een gegeven moment stopt. Zeker als de sneeuwval intensiever wordt, wat we trouwens verwachten, is de wegdektemperatuur niet meer in staat om op te lopen, sterker nog, hij zal eerder nog wat zakken. En positieve ontwikkeling voor ‘droge’ sneeuw is de doorkomsttijd van de neerslag, want het accent van de sneeuwval ligt naar verwachting op de namiddag- en avondperiode waarin de temperatuur sowieso bijna altijd in dalende lijn gaat. Als we nu alle berekeningen van de computermodellen naast elkaar leggen, dan zijn er een paar die maar liefst 10 centimeter sneeuw in het Limburgse heuvelland in het vooruitzicht stellen, maar gemiddeld genomen kan een groot deel van Nederland 1 tot 5 centimeter sneeuw tegemoetzien. Alleen in het noordoosten wordt weinig sneeuw verwacht. Hier is het zowaar een groot deel van de dag droog.

Alle details over de sneeuw: optie 1 van de weerlijn 0900-9725 (55 ct/min.) of blijf morgen op de hoogte per SMS. Bijvoorbeeld: METEO K gevolgd door een spatie en een postcode of plaats in Nederland. Bijvoorbeeld: METEO K AMSTERDAM of METEO 6708. Dit geeft het weer per drie uur vooruit met het weer, temperatuur en wind!

Zet de winter door?

De sneeuwstoring zal uiteindelijk via het zuiden naar België wegschuiven. Dat gebeurt in de nacht naar maandag en maandagochtend. Met andere woorden, de ochtendspits zou er ook nog enige hinder van kunnen ondervinden met eerst nog temperaturen rond nul graden. Maar omdat de wind aan de achterkant van de sneeuwstoring naar noordelijke richtingen draait, komt na zonsopkomst de aanvoer van minder koude lucht vanaf de Noordzee op gang en zal de temperatuur vrij snel oplopen, zodat een eventueel sneeuwdek snel zal smelten. Tijdens dat smeltproces is er met weinig wind overigens dichte mist mogelijk. Nog een ongemak voor het verkeer. Alleen in Zuid-Limburg blijft de sneeuw langer liggen. Hier wordt het maandagmiddag naar verwachting hooguit 1 graad, tegen rond 5 of 6 graden in de kustprovincies. Dinsdag is het ook kil. En onder invloed van een uitloper van een krachtig hogedrukgebied op de oceaan, wordt het rustig en droog met mogelijk mist. In de nacht en ochtend zal het wat vriezen, overdag stijgt de temperatuur naar 4 tot 7 graden. Alleen bij hardnekkige mist zou het wel eens veel kouder kunnen blijven.....

Of de winter de dagen daarna doorzet, hoort u in optie vijf van de weerlijn, in onze tiendaagse verwachting. Deze wordt twee keer per dag ververst. Het nummer is 0900-9725 (55 ct/min.).

Bron: Het Belang van Limburg (krant), diverse waarnemers, Meteo Consult.