De lange latten uit de kast?

Het wintersportseizoen komt almaar dichterbij. Maar waar kan je nu al goed terecht voor vermaak op de lange latten?

De echte wintersportliefhebbers in de weerkamer van Meteo Consult houden de weerkaarten al een tijdje scherp in de gaten. Regelmatig loopt de opwinding bij een enkeling hoog op als de kaarten de positieve kant op lijken te gaan. Maar natuurlijk zijn er ook niet-meteorologen die graag willen weten hoe het ervoor staat.

Uit bovenstaande inleiding blijkt al dat er gebieden in Europa zijn waar het ook nu al winters wit is. Dichtbij huis valt het op dit moment wel mee, al zou komend weekend natuurlijk wel het een en ander aan winterse neerslag naar beneden kunnen komen vallen. Toch lijkt een eventuele witte wereld in ons eigen land maar van korte duur te zijn. De temperaturen zijn namelijk te hoog om sneeuw langdurig te laten liggen en ook is de ondergrond nog te warm.

Toch is het niet onmogelijk dat er in november al flinke sneeuwval is in Nederland. Vooral de laatste decade van november 2005 zullen mensen zich nog goed kunnen herinneren. Door het KNMI werden toen twee weeralarmen afgegeven. Eentje was voor zeer zware windstoten, de andere voor zware sneeuwval.

In delen van Brabant, Gelderland en Limburg kwam toen 3 centimeter sneeuw per uur naar beneden. Op een aantal plaatsen op de Veluwe was het sneeuwdek zelfs zo’n 30 tot 40 centimeter dik. Wegen werden hierdoor onbegaanbaar en ook het openbaar vervoer kwam totaal stil te liggen in deze regio’s.

Iets verder van huis

Niet alleen in ons land zou het komend weekend tot sneeuwval kunnen komen. Ook in Duitsland en in de Ardennen wordt er een paar centimeter verse sneeuw berekend door de verschillende modellen.

Tsjechië is een land dat de laatste jaren erg in trek begint te raken bij liefhebbers van wintersportreizen. Ook voor die regio zijn de vooruitzichten gunstig. Volgens de berekeningen van het Europese model komt vrijwel het hele land komend weekend onder een laag witte sneeuw te liggen. Dat biedt perspectieven voor het wintersportseizoen!

In Frankrijk zien de verwachtingen er ook goed uit. In zowel de Vogezen als het Centraal Massief valt de komende week sneeuw, al is vooral het eerst genoemde gebergte in trek bij de wintersporter. Maar niet alleen in Frankrijk, maar ook in het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk, de Pyreneeën, ziet het er gunstig uit. Sterker nog, er gaat daar meer sneeuw vallen dan in de eerder genoemde gebergten.

Het Alpenmassief

De Alpen zijn natuurlijk het wintersportgebied bij uitstek. Tijdens de afgelopen weken viel vooral aan de zuidzijde van dit gebergte sneeuw, maar ook op de noordelijke berghellingen gaat de komende dagen veel winters wit vallen.

De sneeuwgrens komt daar tot in de dalen te liggen en de sneeuwdikte loopt soms op tot meer dan een meter. Daarmee wordt een solide basis gelegd voor het komende wintersportseizoen, maar zoveel sneeuw in één keer behoeft wel een kanttekening. Lawinegevaar is namelijk niet onwaarschijnlijk bij dergelijke hoeveelheden.

Het koudste plekje

In Scandinavië ligt de sneeuwgrens op zeeniveau. Ook daar gaat veel sneeuw vallen. Door het Europese model worden tot en met zondag hoeveelheden tot ruim anderhalve meter berekend. Vooral de kust van Noorwegen krijgt een flinke hoeveelheid sneeuw te verwerken. In de regenschaduw van de fjorden valt duidelijk minder, maar ook daar zal het zeker wit gaan worden.

Toch is het de vraag in hoeverre dit gebied echt geschikt is voor wintersport. Overdag zijn de temperaturen er erg laag. Een maximumtemperatuur van 18 graden onder nul heeft zelfs in de kaarten gestaan.

Bent u van plan om binnenkort een wintersportreis te maken? Vanaf nu wordt door de meteorologen regelmatig een wintersportweerbericht ingesproken op de weerlijn. Hier krijgt u onder andere informatie over de actuele sneeuwhoogtes van zowel de dalen als de bergtoppen, de kwaliteit van de sneeuw en het weer onderweg naar de wintersportgebieden. Belt u hiervoor 0900-9725 en kies optie 3 (€ 0,55 per minuut). Voor meer informatie klikt u hier.

Bron: Meteo Consult.